Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

SPORT

Opinion

Tjänster

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringen öppnar för gårdsförsäljning av alkohol: “Stärker besöksnäringen”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

På onsdagen stod det klart att regeringen nu går vidare med att införa gårdsförsäljning av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholhaltiga drycker i Sverige, samtidigt som Systembolagets monopol värnas. Förslaget kommer bland annat att gynna landsbygden och besöksnäringen.

Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har debatterats under lång tid och utretts tre gånger, med olika resultat. Nu går regeringen vidare med ett förslag som kan börja gälla första halvåret 2025 om inte EU drar ut på processen. 

– Det här är en efterlängtad frihetsreform som öppnar upp för en växande bransch att fortsätta utveckla sig. Företagare som med hantverk och passion drivit sin näring med begränsade möjligheter att sälja sin produkt, ska nu kunna göra just detta. Kunder som besöker vingårdar och mikrobryggerier, ska ha möjlighet att köpa med sig några flaskor hem och svensk besöksnäring ska kunna växa, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Besöksupplevelse

Alla dryckesslag kommer att omfattas av reformen. Det krävs ingen egen odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning av öl, cider eller sprit. Vintillverkare ska dock odla sina egna druvor för att komma ifråga för gårdsförsäljning. Försäljningen ska få ske på ett försäljningsställe, i direkt anslutning till tillverkningsstället eller odlingsstället.

– Vi vet att många besökare i dag uppfattar det som godtyckligt och krångligt att man inte får köpa med sig produkter från ett besök. Nu kommer vi att för första gången kunna gå vidare med ett förslag kring gårdsförsäljning, något som ingen annan tidigare regering lyckats med. Det handlar i grunden om att kunna ta med sig något hem från ett förhoppningsvis givande besök som kompletterar och fullbordar besöksupplevelsen, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Vinprovning av olika viner
I samband med en vinprovning på en vingård ska du kunna köpa med dig max 3 liter hem enligt regeringens nya förslag om gårdsförsäljning av alkohol. Foto: Freepik

Folkhälsan värnas

Under ett besök kommer varje person att kunna köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa drycker. Det kommer att handla om småskalig och hantverksmässig produktion, upp till

  • 75 000 liter spritdrycker
  • 400 000 liter jästa drycker med upp till 10 volymprocent alkohol
  • 200 000 liter jästa drycker med mer än 10 volymprocent alkohol

– Den här reformen stärker besöksnäringen och skapar fina minnen, samtidigt som folkhälsan värnas. Vi hoppas och tror att gårdsförsäljning ska kunna bli verklighet i Sverige nästa år, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist.

Välkomnar förslaget

Förslaget, som regeringen presenterade under onsdagen, värnar detaljhandelsmonopolet och bedöms förenligt med EU-rätten. Den modell för gårdsförsäljning som regeringen föreslår kommer det att vara en tydlig skillnad mellan den försäljning som sker på Systembolaget och den försäljning som sker direkt hos producenten, som i enlighet med utredningens förslag ska ske i samband med ett betalt studiebesök.

Småföretagarnas Riksförbund välkomnar förslaget och konstaterar samtidigt att detta innebär genomförande av något som förbundet argumenterat för under en längre tid. Riksförbundet menar att regeringens förslag bland annat innebär att tilltron ökar inom näringslivet att regeringen verkligen avser driva på regelförenklingsarbetet samt att landsbygd, gröna näringar och besöksnäringar stärks.

Foto: Freepik

+1
6
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS