ANNONS

Region Kalmar län: “Hälso- och sjukvården ska finnas på plats när folk behöver den”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KALMAR LÄN

“Efter två ekonomiskt tyngre år ser budgeten ljusare ut för 2025. Det kommer däremot krävas ett hårt arbete med fortsatta effektiviseringar. Dessutom ska underskotten från 2023 och 2024 återställas de närmaste åren”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

“Historiskt har Region Kalmar län haft en av de lägsta kostnaderna för hälso- och sjukvård, plus att nettokostnadsutvecklingen över har tid varit låg i jämförelse med andra regioner. De senaste två åren har däremot den höga inflationen påverkat ekonomin negativt. Prognosen för 2024 visar ett större minus och tillsammans med det negativa resultatet 2023 behöver underskotten justeras de kommande två till tre åren. Vid förra regionplanen beslutades att regionens soliditet ska vara återställd och tillbaka på 2022 års nivå vid utgången av 2026”, skriver regionen.

“Stor påverkan”

“Samtidigt blir befolkningsutvecklingen alltmer kännbar för Region Kalmar län. Den tidigare förväntade långsamma befolkningstillväxten i länet har nu justerats till en minskning. Detta märks också i skatteintäkterna redan under planperioden. I ett längre perspektiv väntas utvecklingen få stor påverkan för regionen.”

“Under 2024 har en övergripande analys av hälso- och sjukvårdssystemet i länet genomförts. Den ligger nu som grund i det fortsatta arbetet kring utvecklingen av hälso- och sjukvårdsystemet. Rätt person ska få rätt vård och på rätt nivå. På det sättet ska kvalitet och effektivitet öka.”

“Kompetensförsörjning är en av regionens, såväl som välfärdens, största utmaning. Att få tillgång till rätt yrkeskompetens är i fokus och ses som avgörande för att erbjuda länets invånare hög kvalitet och service. En långsiktig kompetensförsörjning som stödjer kvalitet, patientsäkerhet och utveckling är nödvändig”, skriver regionen.

“Patientsäkerheten riskeras”

Bemanningsbolag kan vara nödvändiga vid hög belastning, men arbetet med att minska hyrboendet behöver fortsätta långsiktigt. Bortsett från den ekonomiska synvinkeln leder ett stort hyrberoende till sämre arbetsmiljö, kontinuiteten för patienter minskar och patientsäkerheten riskeras.

“Andra utmaningar i nu- och framtid att förhålla sig till:

  • Hälso- och sjukvården ska finnas på plats när folk behöver den. Det ska vara enkelt att få kontakt. Invånaren ska uppleva att det går snabbt att få en bedömning och att det tar rimlig tid att få behandling. Invånaren ska också känna sig trygg med att veta vad nästa steg är vid en utredning eller behandling.
  • Länets tre sjukhus ska utveckla samordningen, jämna ut flöden inom länet och ytterligare specialisera sin verksamhet, särskilt inom operationsplanering. Målet är att använda länets operationsresurser på ett optimalt sätt för att uppnå köfrihet till operation i hela länet. Med det menas att samtliga patienter ska få tid till operation inom vårdgarantin.
  • Arbetet med att stärka och utveckla Region Kalmar läns arbetsgivarvarumärke är av yttersta vikt för att kunna attrahera och rekrytera nya medarbetare men framför allt att behålla medarbetare. Under planperioden ska regionen också arbeta med aktiviteter som stärker arbetet med förlängt arbetsliv. Medarbetare med lång erfarenhet kan vara lämpliga för uppdrag som expert, mentor, handledare eller andra arbetsuppgifter som bidrar till vägledning åt mindre erfarna medarbetare.
  • Ett utvecklingsarbete pågår inom primärvård, specialistvård och specialistpsykiatri i samverkan med kommunala verksamheter som socialtjänst och elevhälsa. Syftet är att råd, stöd och triagering ska utgå från gemensamma principer. Barn och unga med psykisk ohälsa ska ges en stegvis och samtida vård. Ingången till vården ska vara organiserad i en länsgemensam mottagningsfunktion för att varje barn eller ungdom tidigt ska få rätt insats på rätt vårdnivå. Detta ska etableras i början på planperioden.
  • Utvecklingen av länets infrastruktur och kommunikationer ska ske i nära dialog och samverkan.
  • Takten i den gröna omställningen behöver öka och där ska Region Kalmar län vara en viktig motor i länet”, skriver regionen.

Nyheter i regionplanen

“Regionplanen innehåller verksamhets- och ramförändringar som uppgår till 35 miljoner kronor 2025, 52 miljoner för 2026 och 58 miljoner för 2027.

Dels handlar det om att om utökade öppettider på hälsocentralerna måndag till fredag under dagtid. Detta möjliggörs genom att förändra nuvarande primärvårdsjourer. 10 miljoner kronor satsas för att möta förändringarna. 

Vissa medicinska insatser inom gynekologin flyttas från kvinnoklinikerna till hälsovalsenheterna. Det kommer att ske stegvis och för att täcka kostnaderna vid första linjens gynekologi tillskjuts 3 miljoner 2026.

2025 och 2026 avsätts 5 respektive 4 miljoner kronor för att organisera ett mobilt mellanvårdsteam i södra länsdelen inom specialistpsykiatrin. Uppgiften är att fördjupa samverkan med länets kommuner.

Tillsammans ska Region Kalmar län och länets kommuner förbättra den palliativa vårdkedjan. Detta görs bland annat genom införandet av vårdförloppet för palliativ vård. Målet är att skapa en likvärdig och resurseffektiv palliativ vårdkedja i linje med nationellt vårdprogram palliativ vård.

Arbetet med hälso- och sjukvårdens budgetmodell fortsätter och 20 miljoner kronor beslutas för 2025 i regionplanen. Ytterligare resurser tillskjuts för 2026 och 2027. Totalt har i tidigare regionplaner beslutats om budgetmedel motsvarande 140 miljoner.

12 miljoner har fram till 2025 avsatts till samarbetet med Linnéuniversitet. Under åren 2026 och 2027 ska ytterligare totalt 10 miljoner öronmärkas”, skriver regionen.

Avgifter

Patientavgifter

“Förutom årlig uppräkning sker inte några andra förändringar än vad som framgår nedan:

Avgiftsfrihet vid screening av aorta för män 65 år och äldre införs den 1 januari 2025.

PSA-prov vid organiserad prostatacancertestning ska vara avgiftsfri under den pågående projekttiden.

Slutenvård för asylsökande och tillståndslösa är avgiftsfri.

Bröstmjölksersättning ska subventioneras för mödrar med HIV, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendation om att mödrar med HIV inte ska amma.

Vid provtagning som inte är medicinskt initierad införs en avgift för analyser vid externt laboratorium. Den som begär provet ska debiteras de extra kostnader som analysen medför för regionen”, skriver regionen.

Biljettpriser Kalmar länstrafik

“För 2025 års biljettpriser i den allmänna kollektivtrafiken föreslås både höjningar och sänkningar. Förslaget innebär att resurser omfördelas och satsningar görs där Kalmar länstrafik bedömer att det finns potential att öka resandet. Det innebär att några biljetter undantas från prishöjning samtidigt som ett antal periodbiljetter även får sänkt pris. Utöver detta införs ombordpris på enkelbiljetter och 24-timmarsbiljetter för att uppmuntra till fler biljettköp i förväg via app eller andra kanaler.

Prissättningen för färdtjänst förändras samtidigt som egenavgift och högkostnadsskydd för sjukresor höjs”, skriver regionen.

Investeringar

“Under den kommande planperioden 2025-2027 beräknas Region Kalmar län investera 2,15 miljarder kronor i byggnader. 2025 ligger investeringsbudgeten på totalt 1,255 miljarder där fastighetsinvesteringarna uppgår till 953 miljoner.”

“Bland de nya investeringarna som sätter i gång under planperioden märks främst reinvestering av två MR-kameror på radiologiska kliniken på Länssjukhuset i Kalmar. Genom att genomföra detta säkras magnetkamerakapaciteten fram till att hela radiologens behov kan tillgodoses. En utökning och modernisering av MR-kapaciteten i länet förväntas ge invånarna MR-undersökning inom rimlig tid utifrån angelägenhet.”

“Flera investeringar är också ett resultat av tidigare beslut. Investeringar fortsätter i ny-, om- och tillbyggnad av onkologi och strålbehandling, hus 12 och 38, vid Länssjukhuset i Kalmar. Om- och tillbyggnad för MR-kameror, samt samordnad kafeteria och restaurang vid Oskarshamns sjukhus. Nybyggnad av hus 47 för länsgemensamt regionarkiv och serverhall i Kalmar, samt för specialistpsykiatrin i Västervik.”

“Samtliga investeringar ska enligt regionens målsättning finansieras utan extern upplåning”, skriver regionen.

Ekonomi

“Region Kalmar län budgeterar med ett överskott på 364 miljoner kronor för 2025. Även 2026 har goda ekonomiska förutsättningar med ett resultat på 301 miljoner. De goda resultaten behövs för att återställa underskotten från 2023 och 2024. Efter disponeringen av resultatutjämningsreserven 2024 återstår 238 miljoner i ett så kallat balanskravsresultat. Enligt kommunallagen ska underskottet återställas 2025. Budgeterat balanskravsresultat uppgår därmed nästa år till 126 miljoner.”

“Den stora anledningen till det förbättrade läget är att kostnader för pensioner sjunker. Pensionernas nivå påverkas av inflationen som bedöms bli betydligt lägre under kommande år.

Skattesatsen förslås oförändrad, 11,86″, skriver regionen.

Oppositionens yrkande

“Vid regionstyrelsens sammanträde på torsdagen presenterade oppositionspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna 72 gemensamma förslag på förändringar i regionplanen. Inom ramen för statsbidragen vill M och KD göra riktade satsningar på 37 miljoner kronor, och utöver det riktade satsningar på fyra miljoner på bland annat förbättrad mobiltäckning.

M och KD reserverade sig gemensamt till förmån för bland annat följande förslag:

  • Att regionen under året arbetar med att implementera de lösningar som andra regioner lyckats med för att minska hyrbemanningen.
  • Införa “En väg in” inom barn- och ungdomspsykiatrin.
  • Regionfullmäktige beslutar om en målsättning för hur många listade patienter i primärvården som varje läkare ska ansvara för.
  • Att arbetet med att rekrytera akutläkare intensifieras.
  • Regionen inleder ett projekt inom primärvården för att minska besvär och förbättra livskvaliteten hos kvinnor i klimakteriet.
  • Inför ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin för att korta väntetiderna.
  • Regionen öppnar vårdplatser anpassade efter patientens behov, till exempel närvårdsplatser.
  • Regionen aktivt arbetar för att säkerställa Kalmar Öland Airports fortsatta drift och utveckling.

Sverigedemokraterna presenterade för sin del 46 yrkanden. Man vill totalt göra effektiviseringar på 66 miljoner kronor och satsningar på 50,7 miljoner i budgeten för 2024.

Sverigedemokraterna reserverade sig bland annat för:

  • Fler utbildningar vid folkhögskolorna som ger jobb.
  • Krav på svenskkunskaper för den som anställs i sjukvården.
  • Att administrationen minskas med 30 miljoner kronor.
  • Sänkt antal regionråd och generellt sänkta politikerarvoden.
  • Stärka Oskarshamns sjukhus och satsa på att återöppna medicinska intermediärvårdplatserna (MIMA).
  • Förstärka barn- och ungdomspsykiatrin.
  • Använda de medicinska sekreterarnas kompetens fullt ut.
  • Införa strokeambulans för medborgarnas säkerhet.

Regionplanen för 2025-2027 går nu vidare till regionfullmäktige som sammanträder 27-28 november”, skriver regionen.

Genrebild: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS