Regnbågsflaggan har hissats utanför stadshuset som inledning på årets Pridevecka

Regnbågsflaggan har hissats utanför stadshuset som inledning på årets Pridevecka

2022-09-19 Av av Annicka Gunnarsson
OSKARSHAMN

Kommunalråd Lucas Lodge, Simon Nord från Oskarshamns Pride, kommunikationschef Maria Ihse, kommunalråd Andreas Erlandsson, Linn Engelholm från Oskarshamns Pride och kommundirektör Henrik Andersson hissade prideflaggan utanför stadshuset på måndagsmorgonen.

Oskarshamns kommun har deltagit i pride flera år i rad, sedan länets pridevecka startades år 2015. Vi har ett nära samarbete med föreningen Oskarshamn Pride och gör både externa och interna aktiviteter under veckan.

Ett urval av aktiviteter

Några av de aktiviteter som Oskarshamns kommun medverkar med är att flaggar med regnbågsflaggan i kommunens alla flaggstänger och alla chefer får pridehjärtan med bemötandetips via internposten. Tanken är att hjärtana ska läggas ut på alla arbetsplatser på exempelvis fikabord eller i mötesrum under prideveckan. Alla kommunala entréer får välkomstaffischer med budskap om allas lika värde och stadskärnan utsmyckas i regnbågstema.

Kulturhuset bjuder in till föreläsningen ”Att vilja och våga vara sig själv” där Gabriella Androgini, deltidskvinna i en mans kropp – av andra kallad transvestit – berättar om sitt liv och funderar kring transidentitet förr, nu och sedan.

Glada om fler engagerar sig

Kommunen deltar även i den färgsprakande paraden som arrangeras av Oskarshamns Pride på stadens gator och torg lördag den 24 september.

”Privatpersoner som vill gå i prideparaden behöver inte anmäla innan men företag, föreningar och organisationer behöver anmäla sitt deltagande till oss”, säger Simon Nord på Oskarshamn Pride samtidigt som han uppmuntrar alla som vill att hitta på egna aktiviteter eller erbjudanden.

”Vi i Oskarshamn Pride blir bara glada om fler engagerar sig och visar att ni stöder pride och vad det står för”.

Simon Nord, Oskarshamn Pride
Linn Engelholm och Simon Nord på Oskarshamn Pride
Linn Engelholm och Simon Nord arrangerar Prideparaden nu på lördag den 24 september. Foto: Privat

FAKTA / DELTA I PRIDEPARADEN

  • Om man ska anmäla sig som företag, förening eller organisation till paraden så mailar man till oskarshamnpride@gmail.com med namn och antal (om man vet antal) annars behövs det inte. Om man anmäler sig som företag, förening eller organisation så kommer dess namn att ropas upp innan uppställning inför paraden (ordningen kommer senare).
  • Privatpersoner behöver inte anmäla innan, går med där man känner för. 
  • Musik är tillåtet att ta med i pridetåget men tänk på att inte ha för hög musik.
  • Inga fordon är tillåtna förutom de som vi har bestämt sen innan.
  • Alla som vill får hitta på egna aktiviteter under veckan men gärna maila oss så vi kan dela vad som händer utanför det planerade schemat. 
  • Våga vara delaktiga denna vecka och ha erbjudanden, aktiviteter eller praktiska saker så som målning eller bilder.

I ONs digitala gratiskalender hittar du flera kommande evenemang!

Foto: Oskarshamns kommun (överst)

Dela gärna artikeln: