REKO-ring Oskarshamn förändrar sitt regelverk

REKO-ring Oskarshamn förändrar sitt regelverk

2020-03-23 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

REKO-ring Oskarshamn anpassar sitt regelverk med anledning av den pågående coronakrisen.

Annicka Gunnarsson är en av administratörerna som håller i trådarna. Hon understryker att det nu är oerhört viktigt att vidta alla nödvändiga åtgärder för att undvika smittspridning i samhället.

Annicka Gunnarsson konstaterar samtidigt att det är extra betydelsefullt att lokal- och närproducerad mat finns lättillgänglig under en krisperiod som denna.

– Vi kommer att köra på så länge som möjligt. Vi följer direktiven från Folkhälsomyndigheten och regeringen. Det är väldigt viktigt att de som hämtar varor följer de uppdaterade reglerna, så att vi kan fortsätta. Alla måste ta sitt ansvar, säger hon.

De uppdaterade reglerna gäller från och med i morgon, tisdagen den 24 mars.

Vår tidning har tidigare berättat att REKO-ring finns på den nya parkeringen i närheten av Arena Oskarshamn, där Jysk låg tidigare, på tisdagseftermiddagar, ojämna veckor.

Sprider ut sig

Producenterna kommer, vid utlämningen av sina varor, att sprida ut sig i större utsträckning fortsättningsvis. Det viktiga är att folk inte står för nära varandra.

I vanliga fall så vill vi helst att producenterna lämnar ut varorna själva men om en producent sjuk, eller en av dem som ingår i riskgrupperna, ja, då ska någon annan person lämna ut varorna.

Alla inblandade uppmanas dessutom att vara mycket noggranna med handhygienen. Handsprit eller handskar ska användas vid utlämningen.

Viktigt att nå ut med nya regelverket

Regelverket gäller även kunderna, förstås. Den som är sjuk ska givetvis stanna hemma.

Kunderna uppmanas också att använda handsprit, eller handskar, och hålla ett avstånd på minst en och en halv meter till närmaste person vid eventuell köbildning.

Det bästa är att man sitter kvar i sin bil och väntar på att det lugna ned sig om det visar sig att många dyker upp samtidigt, understryker Annicka Gunnarsson.

– Och de som är 70 plus, och de som tillhör andra riskgrupper, ska inte ge sig ut. De får be någon annan att hämta varorna. Det är inga problem. Det viktiga är att man meddelar producenten om vem som hämtar varorna och att den som hämtar varorna har koll på regelverket.

– Kan man inte hämta alls, så är det viktigt att man avbokar i god tid.

I nuläget är det förbjudet med sammankomster som samlar fler än 500 personer i Sverige.

REKO-ring Oskarshamn kommer inte upp till den nivån. Men det är fullt möjligt att myndigheterna och regeringen kommer med nya direktiv – det återstår att se – och REKO-ring Oskarshamn följer utvecklingen noggrant.

Det kan finnas möjligheter att fortsätta även om reglerna för sammankomster förändras framöver.

Kan köra hem varorna

Annicka Gunnarsson nämner Åland som ett exempel i sammanhanget. Där har man REKO-ringar som fungerar som en så kallad drive in.

Man kan även tänka sig ett upplägg där producenterna kör hem varorna till kunderna, tillägger Annicka Gunnarsson.

Vår tidning har tidigare berättat om REKO-ring Oskarshamn, som i dagsläget har över 4 000 medlemmar.

Fler och fler konsumenter vill ha stenkoll på varifrån maten kommer.

Därför handlar de lokalt – direkt från producenten – och slipper därmed mellanhänderna.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Mette Munter på Skurö Gårdsmejeri är en av de som säljer varor på REKO-ringen.
FOTO: ANNICKA GUNNARSSON
Dela gärna artikeln: