Rekordlåg arbetslöshet bland ungdomar – minskat med 30 procent på ett år

Rekordlåg arbetslöshet bland ungdomar – minskat med 30 procent på ett år

2022-07-08 Av av Annicka Gunnarsson

Annons: Nationaldagen 6 juni

ARBETSLÖSHET

I slutet av maj var 35 832 ungdomar inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, vilket är en minskning med drygt 15 700 personer jämfört med samma månad förra året. Det är den lägsta siffran sedan nuvarande mätmetod infördes år 2008. I Kalmar län är 871 ungdomar arbetslösa vilket motsvarar 8,0 procent.

Lägst är ungdomsarbetslösheten i Hallands län (5,1 procent) respektive Gotlands län (5,4 procent) vilket kan jämföras med rikssnittet på 7,7 procent.

 – Den privata tjänstesektorn har öppnat upp igen efter pandemin, vilket har gynnat ungdomar då många ingångsjobb finns inom exempelvis hotell- och restaurangbranschen. Dessutom började rekordmånga studera under pandemin. Ytterligare en bidragande faktor är ungdomskullen är mindre nu än tidigare, säger John Andersson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Inte för sent att söka sommarjobb

Det är inte för sent att söka sommarjobb. I Platsbanken finns närmare 11 500 sommarjobb, varav de flesta inom vård och omsorg samt utbildning.

 – Pandemin slog särskilt hårt mot unga och det är glädjande att ungdomsarbetslösheten nu är rekordlåg. Framför allt är det ungdomar med minst en gymnasieutbildning som får jobb. En fullföljd gymnasieutbildning är fortsatt den enskilt viktigaste möjligheten för att varaktigt etablera sig på svensk arbetsmarknad, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln med dina vänner: