Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Robert Rapakko (S): ”Mönsterås kommun behöver inte en sådan cirkus i dessa tider”

ANNONS

MÖNSTERÅS

Efter Centerraset är Socialdemokraterna det överlägset största partiet i fullmäktige i Mönsterås kommun.

– Det får man vara nöjd med, säger S-ledaren Robert Rapakko, som nu har siktet inställt på att sy ihop en majoritetskonstellation.

Sverigedemokraterna är det enda partiet som han och hans partikamrater inte kan tänka sig att samarbeta med.

Robert Rapakko (S), oppositionsråd i Mönsterås kommun.
Robert Rapakko (S). Foto: Peter A Rosén

Det säger han till Oskarshamns-Nytt på tisdagseftermiddagen.

Socialdemokraterna fick 2 953 röster (34,4 procent av rösterna) i fullmäktigevalet, enligt det preliminära valresultatet (nu återstår bara onsdagsräkningen).

Centerpartiet, som har varit det största partiet i kommunen i decennier, fick 2 106 röster (24,5 procent), enligt det preliminära resultatet.

I förra valet, 2018, fick Centern 3 506 röster (38,91 procent).

Socialdemokraterna landade på 30,80 procent (2 775 röster) den gången.

”Det blev ju så mycket, mycket mer”

ROBERT RAPAKKO (S)

Hur kommet det sig att ni nu är betydligt större än Centerpartiet?

– Det måste finnas flera delförklaringar i det. Vi är nöjda med vår politik och vårt lag. Och vi trodde kanske att vi skulle kunna utmana Centern om att bli det största partiet i kommunfullmäktige. Det blev ju så mycket, mycket mer.

Ja, det skiljer hela tio procentenheter…

– Ja, det förvånar oss. Men det är kanske ännu mer förvånande för dem som tappade. Det är dock inte bara vi som har ökat. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet har också ökat. Det är bara ett parti som har tappat i fullmäktigevalet i vår kommun – och det är Centern. Och de har inte tappat – de har rasat, säger Robert Rapakko.

”Oförtjänt tufft”

Han fortsätter:

– Centerpartiet har haft det tufft. Oförtjänt tufft, kan jag tycka, efter ställningstagandet om att inte släppa fram Sverigedemokraterna. Det är orättvist att de fick ta en sådan smäll för det. De har tappat nationellt och i nästan alla kommuner. Men i Mönsterås har de tappat så mycket mer. Här handlar det också om att förtroendet för oss är större, helt enkelt.

Kan du hitta en S-ledd majoritet, tror du?

– I det inledande sonderandet är flera partier lite avvaktande. Allianspartierna (Centern, Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna) har jobbat ihop under många år. De är tajta. Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att släppa det samarbetet.

”Jag är helt övertygad om att Mönsterås kommun behöver ett majoritetsstyre”

– Men jag är helt övertygad om att Mönsterås kommun behöver ett majoritetsstyre. Jag vet en kommun som körde med minoritetsstyre under den gångna mandatperioden – och det var Högsby. Mönsterås kommun behöver inte en sådan cirkus i dessa tider.

– Jag ska göra allt vad jag kan för att bidra till att hitta ett majoritetsstyre, säger Robert Rapakko.

Om allianspartierna ska köra vidare tillsammans, så är de beroende av Sverigedemokraternas stöd…

– Ja, då blir SD vågmästare i alla instanser. Inte bara i kommunfullmäktige – utan även i kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden, arbetsutskotten och i alla bolagen.

Socialdemokraterna och Centerpartiet får 29 mandat tillsammans, enligt det preliminära resultatet. Vad tror du om den majoritetslösningen?

– I dag känns det kanske inte som förstahandsalternativet. Det känns nog även svårt för dem, som har suttit som det största partiet i en allians – samtidigt som vi har varit den stora utmanaren.

– Jag ska inte säga att det inte skulle gå – vi ligger kanske närmre varandra politiskt. Men det är ett steg att ta när det handlar om ett majoritetsparti och ett oppositionsparti.

”Jag ser flera möjliga utvägar”

– Vi skulle dock kunna bilda en majoritet på flera olika sätt. Jag ser flera möjliga utvägar.

S, KD och M får majoritet (25 av 49 mandat), som det ser ut just nu…

– Ja, det räcker med S, KD och M i dagsläget. Det skulle kunna vara ett alternativ.

Är det lättare att komma överens med KD och M?

– När jag tittar på deras partiprogram, och jämför med vårt, så kan jag konstatera att det finns likheter. De är lite skarpare i en del frågor – och vi är skarpare i en del. Men man får ge och ta i en eventuell förhandling. Det handlar om både roller och uppdrag – men det handlar framför allt om politik, säger Robert Rapakko, som konstaterar att S, KD och M står nära varandra i den omdiskuterade vindkraftsfrågan, för att nämna ett exempel.

”Jag tror att förtroendekrisen är knuten till vindkraften”

Vindkraften är väl en av förklaringarna bakom Centerns ras?

– Ja, jag tror att förtroendekrisen är knuten till vindkraften. Det är min snabba analys. Men sedan är det kanske Centerns egen uppgift att göra sin analys.

Regnbågskoalition?

– Man skulle även kunna titta på en regnbågskoalition i vår kommun, precis som man har i Torsås. Där samarbetar alla partier, utom Centern och Sverigedemokraterna, med varandra. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna gick ihop. Dessförinnan hade Centern varit det dominerande partiet under en längre tid.

”Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Vänsterpartiet i Mönsterås kommun har faktiskt något gemensamt. Vi är vinnare allihop”

– Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Vänsterpartiet i Mönsterås kommun har faktiskt något gemensamt. Vi är vinnare allihop – vi har gått framåt i det här valet, säger Robert Rapakko.

”Jag är scout, jag löser problem”

– Sedan kanske det blir en smalare politik, med färre punkter som man kan enas om. Det är ett tuffare markjobb som måste göras för att man ska kunna bilda en sådan majoritet – men jag är scout, jag löser problem, tillägger han.

Men du har inte hunnit prata med dem än?

– Inte med alla.

– Men jag har berättat för samtliga att vi är öppna för samtal och att vi vill hitta ett majoritetsstyre för Mönsterås kommuns bästa.

Madeleine Rosenqvist (KD) sa att Kristdemokraterna ska prata med alliansvännerna i första rundan…

– Ja, och det förstår jag. Jag tror till och med att de hade skrivit ett avtal om det innan valet. Men sedan såg de kanske inte den här situationen framför sig.

– Jag tror att många känner att kommunen behöver ett majoritetsstyre – oavsett nämnd, eller styrelse. När du sitter som ordförande där, så vill du gärna veta att förslagen går igenom. Du vill inte sitta på ett möte och tänka ”vad kommer Sverigedemokraterna att rösta på idag?”.

Vad kan ni locka Moderaterna och Kristdemokraterna med, förutom vindkraften?

– Det finns många sakpolitiska idéer som vi kommer att prata om i eventuella förhandlingar.

”Med all rätt”

– Sedan har vi fördelningsfrågan. Jag tycker inte att de har fått så stor utdelning i allianssamarbetet. Nu sitter M och KD i en förhandlingssituation – och då ska de utnyttja den rätten och möjligheten, tycker jag.

– Det kan de vinna mycket på i den här situationen. Med all rätt, när man har gjort ett bra val, säger Robert Rapakko, som betonar att han är ”fruktansvärt stolt” över att Socialdemokraterna lyckades få 34,4 procent, enligt det preliminära resultatet.

Socialdemokraterna har haft 17 mandat tidigare.

– Men då var inte Sverigedemokraterna med och delade på mandaten. Då hade vi bättre utdelning på sämre siffror.

Så här ser den preliminära mandatfördelningen ut inför onsdagsräkningen:

Socialdemokraterna 17 (+2 jämfört med förra valet, 2018)

Centerpartiet 12 (-7)

Sverigedemokraterna 9 (+1)

Kristdemokraterna 4 (+2)

Moderaterna 4 (+1)

Vänsterpartiet 2 (+1)

Liberalerna 1 (oförändrat)

– Jag tror att det är omkring 200 röster till som ska tillföras. Det kan slå på något mandat, åt ena eller andra hållet, men det kommer inte att förändra maktbalansen, säger Robert Rapakko, som undrar vad som känns viktigast för centerpartisterna i nuläget.

”Mest avvisande”

– De har fortfarande ett starkt resultat, om man jämför med Centerpartiets siffror på andra ställen. Många centerpartister i landet skulle vara överlyckliga om de fick 24 procent. I Mönsterås har Centern en bred samling med kompetenta politiker. Det måste man ha med sig. Men frågan är vad de prioriterar, att stoppa sossarna eller att släppa fram Sverigedemokraterna i en vågmästarroll? Det är den stora frågan för dem.

Ska ni träffa Centern framöver?

– Ja, det antar jag, om de vill prata. Men jag är inte så säker på att de vill det. Hittills är det centerpartisterna som har varit mest avvisande. Jag tror att de vill se sluträkningen också, så att de har svart på vitt, svarar Robert Rapakko.

Robert Rapakko (S), blivande kommunalråd i Mönsterås kommun? Det återstår att se. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS