Robert Rapakko (S): ”Vi är långt ifrån botten”

Robert Rapakko (S): ”Vi är långt ifrån botten”

2021-04-28 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

MÖNSTERÅS

Tidigare på onsdagen berättade vi att sju av tio lärare är behöriga inom grundskolan i Mönsterås kommun, enligt nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Hur ser grundskolläraren och oppositionsrådet Robert Rapakko (S) på det?

– För Mönsterås är det en jobspost att nå högre behörighet på lärarsidan. Ibland skiljer sig siffrorna lite mellan legitimerade lärare och de som undervisar på rätt stadie med rätt behörighet, men sammantaget så är det ett ständigt pågående jobb att rekrytera bra och behöriga lärare, säger han.

”En högre procentsiffra är ett tecken på välmående skolor och bra arbetsförhållanden, en sådan siffra får vi när vi lyckas attrahera lärare till Mönsterås kommun”

ROBERT RAPAKKO (S), LÄRARE OCH OPPOSITIONSRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– En högre procentsiffra är ett tecken på välmående skolor och bra arbetsförhållanden, en sådan siffra får vi när vi lyckas attrahera lärare till Mönsterås kommun. Ser vi på dem som jobbar hos oss idag så är det en stor inpendling från andra orter, och då måste vi vara tillräckligt attraktiva för att åka några mil till jobbet. Där skulle det också vara intressant att titta på hur länge en lärare i kommunen stannar på sin tjänst.

”Mer attraktivt”

– En fråga som kanske är mer underutvecklad är väl hur man kan stimulera legitimerad personal att komplettera sin behörighet. Här kan man se andra kommuner som jobbat mer proaktivt med lärarlyft och kontrakt över tid för att säkra upp behörig personal.

Robert Rapakko fortsätter:

– Slutligen så är det viktigt för framtiden att göra läraryrket mer attraktivt. En del kan handla om lön, men det handlar också om att kapa i administration och ge möjlighet för att klara jobbet i vardagen. Det handlar om pengar till läromedel och storlekar på elevgrupper. Jobbar man aktivt och uthålligt på det kan fler lockas till yrket. Vi är långt ifrån botten, men vi borde med tillgången till goda pendlingsavstånd kunna klättra betydligt i denna jämförelse.

ARKIVFOTO: PETER A ROSÉN

Dela gärna artikeln: