Rolf Lindström (M) om Folkinitiativet: “Fakta drunknar i känslor”

2020-06-18 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Igår berättade vi att Folkinitiativet, som kämpar för att rädda Hultgården och Charlottagården i Misterhult, ska anordna en ny demonstration.

Vad tycker socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) om det? Vi frågade honom på en pressträff idag.

– Det är ett fritt land. Det är upp till dem. Bara de står på en armlängds avstånd. Det håller ju liv i frågan om inte annat, svarade han.

Folkinitiativet har även meddelat att de tänker överklaga fullmäktigebeslutet om att säga nej till Folkinitiativets önskemål om en folkomröstning i frågan om Hultgården/Charlottagården. En JO-anmälan ska också skickas in.

Hur ser du på det?

– Vad kan JO göra? Har man inte gjort hemläxan och uppfyllt kraven för hur en blankett ska se ut, så kan det bli svårt…

Rolf Lindström berättade att det inte finns några planer på att skjuta på flytten för medborgarna på äldreboendena i Misterhult.

– Förvaltningen har haft samtal med brukarna – och med deras anhöriga. Och de är med på noterna helt och hållet, sa han.

Är det inte riskabelt att flytta dem under coronapandemin?

– Nej, vi genomförde en flytt för ett par veckor sedan – från Kristallen till Hantverksgatan. Åtta brukare har flyttats från Zafirens avdelning Kristallen. Det gick väldigt bra.

– Man har haft en bra kommunikation med de anhöriga. Och de har fått vara med och se på.

Kund eller gäst istället för brukare

Rolf Lindström berättade också att han vill skrota ordet ”brukare”.

– Får vi igenom LOV, så ska det inte heta brukare längre. Då ska det heta kund, eller gäst.

Folkinitiativet har dessutom meddelat att de tänker kämpa ända fram till valet 2022, med äldreboendefrågan i Misterhult, om det behövs. Hur ser du på det?

– Då får de göra det då. Självklart är vi måna om att landsbygden ska utvecklas. Men det här har blivit en symbolfråga. Fakta drunknar i känslor, har jag märkt, svarade Rolf Lindström.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M). FOTO: PETER A ROSÉN