OSKARSHAMN
Peter Karlsson, förundersökningsledare vid polisen i Oskarshamn, berättar om ett grovt romansbedrägeri där en kvinna i 75-årsåldern, med adress i Oskarshamn, förlorade både smycken och pengar. Det rör sig om ett sammanlagt godsvärde på 250 000 kronor, ungefär.
Brottstiden löper från 1 mars i år och framåt.
Det var kvinnans dotter som nyligen bestämde sig för att göra en polisanmälan.
Hennes mamma fick kontakt med någon via Facebook och inledde någon form av relation.
– X antal banköverföringar genomfördes till den misstänkte – och när banken hindrade henne från att göra fler överföringar, så skickade hon smycken i stället, säger Peter Karlsson på torsdagen.
Den misstänkte/de misstänkta vet ni inget om? Det kan vara vem som helst…
– Nej, i nuläget vet vi inget om den misstänkte – men förhoppningsvis ska utredningen leda fram till något. Vi har kontonumren som de här pengarna ska ha förts över till. Men jag kan tänka mig att den misstänkte inte sitter i Sverige. De brukar sällan göra det.
Hur lyckades den misstänkte/de misstänkta lura kvinnan att skicka över pengar?
– Det framgår inte varför hon gjorde alla de här överföringarna – utan det står bara att de har inlett någon form av relation. Men det brukar vara så att bedragarna skriver att de har hamnat i diverse trångmål och att de är i snabbt behov av pengar för att lösa än det ena, än det andra. Skickar man pengar, så dyker det bara upp fler bekymmer som behöver lösas.
Och polisens råd är?
– Man kan inleda relationer via sociala medier, men man ska absolut inte skicka pengar till någon, säger Peter Karlsson, som konstaterar att den här typen av bluffmakare vanligtvis gömmer sig bakom påhittade identiteter.
– De kan skriva att de behöver pengar för att kunna besöka vederbörande – men det sker ju aldrig. De pumpar bara folk på pengar, tyvärr.
Genrebild: Freepik
Chefredaktör & ansvarig utgivare