ANNONS

S, C och V i Region Kalmar län presenterade en ny kulturplan i dag

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KALMAR LÄN

”SCV-majoriteten presentade idag Region Kalmar läns kulturplan för perioden 2025–2028. Det är en grundbult i arbetet för Kultursamverkansmodellen men också den politiska riktningen för kultur-, konstnärs- och konstpolitik i Kalmar län. Breddat deltagande och barn och ungas rätt till kultur är de främst prioriterade områdena i kulturplanen”, skriver Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

”Region Kalmar län tar en gång per mandatperiod fram en kulturplan som är en politisk riktning för kulturpolitiken i länet – men det är också ett lagstadgat uppdrag för att få medel från Kulturrådet och ingå i Kultursamverkansmodellen. Kulturplanen har tagits fram av Region Kalmar län i dialog med kommuner, civilsamhälle, kulturaktörer och kulturinstitutioner från hela länet”, skriver de tre partierna.

“Bra dialog”

– Det har varit en bra dialog med samtliga aktörer i länet. Kulturen är en viktig fråga där vi landat i våra fyra nya prioriteringar som fokuserar på breddat deltagande, barn och ungas rätt till kultur och att kulturen är en del av samhällsutvecklingen som får hela länet att leva, säger Karin Helmersson (C), ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Kulturplanen har fyra grundmål som kommer prägla kultur-, konstnärs- och konstpolitiken:

  • Kultur i hela länet med bredd och spets
  • Barns rätt till kultur
  • Stärka kulturskaparnas villkor
  • Främja kulturens roll för regional hållbar samhällsutveckling

”Kulturinstitutioner har tillsammans med regionen satt egna mål för just deras verksamhetsutveckling under åren, som går hand i hand med de fyra prioriteringar. Det som också är nytt i planen är att Västervik museum ingår, där arbetet med kulturarv och digitalisering stärks. Ölands dramatiska teater får ett uppdaterat uppdrag och kommer vara en spelare likt Riksteatern och Byteatern. Fokusområden är också nationella minoriteters rätt till kultur, kulturens roll i kris och krig, konstnärlig frihet tillsammans med armlängds avstånd och kulturens möjligheter för bättre folkhälsa”, skriver S, C och V.

“Känns bra”

– I en orolig ekonomisk tid känns det bra att vi fått ett helhetsgrepp över kulturen och landat i en stabil riktning framåt. Den kulturella infrastrukturen i länet med utbildning, mötesplatser och engagemang för både den glada amatören och den professionella utövaren behöver utvecklas – men vi har en bra grund att stå på grund av den kulturpolitik vi drivit. Nu tar vi nästa steg på resan för att kulturen i länet ska öka tillgängligheten ytterligare, säger Malin Anell (S), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

”För att ha ett kulturliv med bredd och spets är kulturutövarnas roll en viktig faktor för bildning, kompetensutveckling, experimentellt utrymme och konstnärlig frihet. Kulturella och kreativa branscher (KKB) är ett fokusområde i planen där företag får hjälp genom Talangutveckling på Talent coach och företagsstöd på Capellagården för just kulturidkare. MU-avtalet ska fortsätta följas”, skriver S, C och V.

“Drägliga villkor”

– En kulturarbetare ska ha drägliga villkor och inte utnyttjas på en tuff arbetsmarknad. Därför är det viktigt att värna MU-avtalet. KKB är samtidigt en viktig pusselbit för den regionala utvecklingen och besöksnäringen i länet och därför fortsätter vi satsa på det genom stöd för inkubator och arbetsstipendier, säger Jonny Andersson (V), ledamot i regionala utvecklingsnämnden.

Arkivfoto: Byteatern

+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS