S och M hotar med en skattehöjning inför folkomröstningen i Oskarshamns kommun

S och M hotar med en skattehöjning inför folkomröstningen i Oskarshamns kommun

2021-08-20 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Den politiska majoriteten i Oskarshamns kommun hotar med en skattehöjning.

Röstsedlarna i det lokala valet om Charlottagården/Hultgården i Misterhult får tre alternativ, enligt ett förslag som har mejslats fram av kommunledningen.

Här är frågan som ska ställas på röstsedlarna, enligt förslaget:

”Vill du att äldreboendena Hultgården/Charlottagården i Misterhult ska öppnas och att kommunalskatten därmed höjs med 25 öre per intjänade 100 kronor?”

Här är svarsalternativen, enligt förslaget:

  • Ja – Öppna äldreboendena Hultgården/Charlottagården i Misterhult och höj skatten.
  • Nej – Öppna inte äldreboendena Hultgården/Charlottagården i Misterhult och låt skatten vara oförändrad.
  • Avstår – Jag utnyttjar min rösträtt men tar inte ställning i frågan.

Folkomröstningen hålls den 7 november.

I ett pressmeddelande skriver majoritetspartierna – Socialdemokraterna och Moderaterna – att de sedan tidigare är överens om att omröstningen inte ska handla om att ställa boenden mot varandra – alltså att öppna i Misterhult samtidigt som man stänger på ett annat ställe.

”Vi tror att det skulle skapa onödig oro”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Vi tror att det skulle skapa en onödig oro på våra boenden. En skattehöjning är det bästa sättet att tydligt visa på de ekonomiska konsekvenserna av en återöppning, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

”Summan 25 öre per 100 kronor är baserad på vad ett återöppnande skulle kosta kommunen. Socialförvaltningen räknar med att det skulle kosta 15,6 miljoner kronor per år att åter ta äldreboendena i Misterhult i bruk. Kommunalskatten i Oskarshamns kommun är 34,12 kronor”, skriver Socialdemokraterna och Moderaterna i pressmeddelandet.

På tisdag kommer kommunstyrelsepolitikerna även att ta beslut om lokaler och distrikt för röstningen, valsedlarnas utseende samt övriga bestämmelser kring folkomröstningen som förtidsröstning, budröstning samt om hur resultatet ska offentliggöras.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn