Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

SPORT

Opinion

Tjänster

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

S och M säger nej till en ny hockey- och eventarena i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Majoritetspartierna i kommunen, Socialdemokraterna och Moderaterna, säger nej till en ny hockey- och eventarena i Oskarshamn.

Det berättar partierna på en pressträff på måndagen.

Andreas Erlandsson (S) och Lucas Lodge (M)
Kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) och kommunalrådet Lucas Lodge (M) presenterar majoritetens förslag. “Jag vill ha en ny arena, men jag ser inte att vi har råd med det i dagsläget”, säger Lucas Lodge. Foto: Peter A Rosén

Partierna är överens om att i stället bygga en träningshall på det före detta Jysk-området (fastigheten Ängsknarren, som i dag är en del av fastigheten Oskarshamn 3:2 och används som parkeringsplats).

I träningshallen ska det tränas och spelas matcher på barn- och ungdomsnivå. Matcher med behov av mindre publikkapacitet kan också förläggas till träningshallen.

“Viss publikkapacitet”

”Det är därför viktigt att det finns både viss publikkapacitet och god tillgång till omklädningsrum. Vid byggnation ska också hänsyn tas till Svenska Ishockeyförbundets skrift ”Bygga ishall”. Den tidigare förstudien från 2021, om en träningshall, ska ligga till grund för arbetet”, skriver partierna i sitt underlag.

Socialdemokraterna och Moderaterna är också överens om att bygga om Be-Ge Hockey Center.

”En ombyggnation av Be-Ge Hockey Center har både för- och nackdelar. En fördel är främst den ekonomiska aspekten för de framtida driftkostnaderna som ska delas mellan kommunen och utövaren. En nackdel med en ombyggnation är att en höjning av publikkapaciteten inte är möjlig”, skriver partierna, som bland annat vill förbättra de kommersiella ytorna och publikentréerna.

Man tittar också på externa krav från exempelvis förbund, säkerhet och tv.

I övrigt nämns även publiktoaletter (barns och ungas perspektiv ska tas särskild hänsyn till), ytor för aktiva (seniorer, barn och ungdomar, ledare) samt förbättrade utrymmen för kommunens driftspersonal.

Man ska även se över behoven för ispisten och tekniska system.

”Utredningarna är prioriterade och därför ska del av utredningarna vara klara under våren 2025 och en annan del hösten 2025 för att beslut ska kunna tas om upphandling och byggnation”, skriver S och M, som konstaterar att ett bygge av en ny hockey- och eventarena hade resulterat i en sammanlagd investeringskostnad på 787,5 miljoner kronor och en årlig driftskostnad på 74,1 miljoner kronor.

Tar man bort intäkter på 9,3 miljoner kronor landar kommunens kostnad på 64,8 miljoner kronor per år.

Vill inte höja skatten

”Den årliga driftskostnaden på 64,8 miljoner kronor motsvarar cirka 3,2 procent av kommunens budget för 2024 eller 80 öre i skattehöjning. Av dessa finns cirka 9 miljoner kronor för drift av befintlig Be-Ge Hockey Center i befintlig driftbudget. Vår bedömning är att Oskarshamns kommun inte klarar av att bära dessa investeringar och den årliga driftkostnaden. Att genomföra utredningens samtliga förslag skulle få för stora konsekvenser på den kommunala ekonomin och äventyra finansieringen av andra verksamheter. En skattehöjning är inte aktuell. Vår bedömning är fortsatt att det finns ett antal behov i föreningslivet, som vi gemensamt behöver lösa. Vi har därför tagit fram ett förslag till inriktning för hur vi vill att Oskarshamns kommun ska gå vidare med idrottsanläggningar. Detta ska ses som en avsiktsförklaring om att lägga fram förslagen till våra respektive partier. Respektive parti ska senast 28 augusti återkomma med ett besked om fortsättningen”, skriver Socialdemokraterna och Moderaterna, som slår fast att det finns ett utrymme på totalt 31 miljoner kronor för satsningar på driftsidan.

”Av utrymmet på 31 miljoner kronor per år har vi tecknat in 1,4 miljoner kronor till satsningar på föreningslivet. Till träningshall, ombyggnation av Be-Ge Hockey Center, idrottsparken och ridskolan kvarstår därför ett årligt utrymme på högst 29,6 miljoner kronor. Den tidigare utredningen visar att en nybyggnation av lokaler till ridskola skulle innebära ökade kostnader om 3 miljoner kronor. Kvarstår till ishockeyanläggningarna och idrottsparken gör då 26,6 miljoner kronor. Ombyggnationen av Be-Ge Hockey Center och nybyggnation av lokaler till ridskolan kommer att påverkas av hur stort ekonomiskt utrymme som beräknas finnas kvar efter att träningsishallen och idrottsparken är kostnadsberäknade”, skriver Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Jag tror att alla skulle vilja se en ny arena i Oskarshamn – även jag, men det här förslaget som vi lägger fram nu är något som kommunen har råd att verkställa. Arbetarekommunens styrelse har ställt sig bakom det här förslaget. Sedan ska frågan upp på ett medlemsmöte den 26 augusti, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun.
Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

– Vi har lyft det här i Moderaternas styrelse och styrelsen har lyft fram det som ett förslag som kommunfullmäktigegruppen ska ta ett beslut om den 26 augusti, säger kommunalrådet Lucas Lodge (M).

Lucas Lodge (M) är kommunalråd i Oskarshamns kommun
“Nu får vi en hållbar lösning. Vi tänker på bredden samtidigt som vi ger förutsättningar till IKO att spela på en hög nivå. Och det viktiga är att vi har råd med det, säger Lucas Lodge (M), som är kommunalråd i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

– Arenautredningen presenterades för oss i början av juni. Vi från majoriteten tog sedan ett initiativ till att samla samtliga partier i kommunen, för att se om det var något mer som krävdes inför fullmäktigebeslutet den 9 september. Då kände vi att vi gärna skulle vilja ha ett beslutsalternativ, Vi såg att kostnaderna skenade iväg, jämfört med hur det såg ut när inriktningsbeslutet togs 2021. Kustlandspartiet deltog inte på det mötet – och några dagar efter mötet gick Sverigedemokraterna ut och meddelade att de ställer sig bakom förslaget om att bygga en ny arena. Kustlandspartiet sa sedermera nej till förslaget. Övriga partier har fortsatt med samtalen – och vi hade en sittning innan O-Ringen, där majoriteten presenterade ett förslag där övriga partier har varit med i resonemanget, med småjusteringar och inspel, säger Andreas Erlandsson.

Centerpartiet gick ut med sitt förslag tidigare på måndagen (läs om det här).

– Det är ju vår grund. Men för oss handlar det nog mer om att det ska bli ett bra förslag som kommunen har råd att verkställa, än om vem som får ta åt sig den politiska äran. Vi presenterar det här förslaget som ett resultat av de här samtalen, säger Andreas Erlandsson.

Förslaget består av 17 punkter och det är exakt samma punkter som Centerpartiet presenterade tidigare i dag.

– Flera utredningar har gjorts, under ledning av kommundirektören Henrik Andersson, sedan fullmäktigebeslutet den 14 februari 2022. Någon vecka senare gick Putin in i Ukraina – och ställde till det för oss på väldigt många vis, säger Andreas Erlandsson.

– Men nu vill vi ändå att något ska hända – och det snabbt. Vi ska inte dra något i långbänk, tillägger han.

“Att inte göra någonting är inte något alternativ i det här läget. En isyta till är av högsta vikt”

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun

– Att inte göra någonting är inte något alternativ i det här läget. En isyta till är av högsta vikt – och den första prioriteringen är en träningsishall. Vi vill bygga den så fort som möjligt – vi kommer att avsätta medel till upphandlingen och projekteringen – 1,5 miljoner kronor – under 2024, säger Lucas Lodge.

“Beslut under våren”

– Sedan ska vi kunna ta ett beslut under våren 2025. Man ska kunna börja bygga innan eller efter sommaren nästa år, tillägger Andreas Erlandsson.

– Större delen av ungdomsverksamheten ska bedrivas i träningsishallen, där det även ska finnas en läktare med en kapacitet på mellan 100 och 150 personer, säger Lucas Lodge.

“Man ska kunna köpa sig en kopp kaffe och en korv”

Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun

– Det vi har fått till oss är vikten av omklädningsrum och förvaringsytor. Man ska även kunna köpa sig en kopp kaffe och en korv, säger Andreas Erlandsson.

Träningsishallen skulle kunna vara klar någon gång under 2026, konstaterar kommundirektören Henrik Andersson.

Henrik Andersson är kommundirektör i Oskarshamns kommun
Henrik Andersson är kommundirektör i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

– Ja, det är en förhoppning, säger Lucas Lodge.

“Känner till vårt förslag”

– Och vi har haft möten med IK Oskarshamn – klubben känner till vårt förslag, betonar Andreas Erlandsson.

– Och IKO kommer i allra högsta grad att vara involverade i renoveringen av Be-Ge Hockey Center, säger Lucas Lodge.  

– Vi har haft samtal med IKO under de senaste dagarna, berättar Andreas Erlandsson.

– Vi kommer att frigöra vissa ytor i Be-Ge Hockey Center när vi bygger den nya träningshallen, säger Lucas Lodge, som slår fast att utredningen får visa om det går att höja taket i den befintliga ishallen ytterligare en gång.

Professionen får avgöra vad som är gångbart och inte, fastslår han.

En tidigare utredning tog fram en träningsishall med en prislapp på 75 miljoner kronor.

“Mer omfattande”

– Den här ska vara mer omfattande, säger Lucas Lodge.

När det gäller idrottsparken vill majoritetspartierna satsa på ny belysning av fotbollsplanen, renovering av tidtagarhuset och en ny publikyta i anslutning till det, ombyggnad av paviljongen och byggnation av handikapptoaletter och förråd.

I satsningen finns vidare lokaler för ridskola. Befintlig ridanläggning i Oskarshamn ska kompletteras med ett nytt stall och en ombyggnation av ridhuset.

”Enligt den befintliga uppskattningen i den tidigare genomförda utredningen uppgår investeringen till 45 miljoner kronor och den årliga driften till 3 miljoner kronor, varav 1 miljon kronor är kapitalkostnader. Befintlig internhyra uppgår till 635 00 kronor år 2024 (ridklubben betalar inte någon hyra i dagsläget)”, skriver Socialdemokraterna och Moderaterna.

Oskarshamns Tennisklubb får i dag ett årligt driftbidrag på 130 000 kronor från kommunen, för att driva anläggningen (klubben äger tennishallen och kommunen äger marken den står på).

”En omvärldsbevakning visar att Oskarshamns kommuns driftbidrag till tennisklubben är relativt lågt i jämförelse med andra. Vår inriktning är därför att Oskarshamns kommun inte förvärvar anläggningen från klubben. Oskarshamns kommun ska i stället öka driftbidraget till 430 000 kronor per år. Förändringen ska ske i steg. Oskarshamns Tennisklubb ombeds också att ta fram en investeringsplan för vilka insatser som behöver göras i tennisklubbens anläggning. Till dessa investeringar kan kommunen ge vissa investeringsbidrag. I vilken omfattning avgörs efter att investeringsplanen är klar. Under 2024 ska föreningen få ett extra driftstöd från bildningsnämnden om 300 000 kronor, utöver sitt årliga skötselstöd om 130 000 kronor. Från och med 2025 ska det årliga skötselstödet utökas till 430 000 kronor”, skriver Socialdemokraterna och Moderaterna.

Nytt bidrag till padelklubben

Och Oskarshamns Padelklubb ska få ett nytt, årligt bidrag utöver sitt driftbidrag (driftbidraget ligger på 23 000 kronor per år).

”Det nya bidraget avser stöd för att hyra banor i padelhallen för ungdomsverksamhet under vintern. Bidraget ska uppgå till 100 000 kronor från 2026”, skriver majoritetspartierna.

Socialdemokraterna och Moderaterna vill också höja bidragen till de lokalägande föreningarna och till barn- och ungdomsföreningarna. Bidragsramen höjs till 500 000 kronor i båda fallen.

När det gäller planerna på en ny stadsdel i Kronoparksområdet i Oskarshamn skriver Socialdemokraterna och Moderaterna så här:

”Vi vill att kommunen inom ramen för det befintliga arbetet med planprogram för en ny stadsdel inkluderar den långsiktiga visionen för var idrottsanläggningar såsom simhall och ishall kan placeras i framtiden. Vi menar att Kronoparken kan vara den platsen där nästa generation kan bygga en ny simhall och ishall. Inom ramen för planprogrammet vill vi därför att planberedningen tar fram förslag på hur idrottsanläggningar kan inkluderas i arbetet.”

“Tredje isyta”

– Vi behöver kanske en tredje isyta om 15–20 år. Då vill vi vara förberedda – och då kan Kronoparken vara ett sådant ställe där man kan göra det här på, säger Lucas Lodge.

Kalmar HC har redan en ny arena. Ni är inte rädda för att IKO blir omkörda av KHC? Kalmar kan vara länets hockeystolthet om tio år…

– Jag vet vilken hockeystad Oskarshamn är – och vilken potential vi har. Vi har precis spelat i SHL – jag är inte jätteorolig. Att vi har flera konkurrenter i serien i Hockeyallsvenskan är något som kan gynna Oskarshamn och hockeyn här, tror jag. Vi har även Nybro och Vimmerby i serien – vi går mot en väldigt intressant hockeysäsong, svarar Lucas Lodge.

Men hur ska IKO kunna konkurra med den befintliga hallen, på sikt?

–  Kalmar har inte lika hög publikkapacitet i sin hall som Oskarshamn har, säger Andreas Erlandsson.

Jag tänker på kommersiella ytor och en modernisering…

– Jo, men vi säger ju att vi ska bygga om arenan, svarar Andreas Erlandsson.

– Och det ska vi göra tillsammans med IKO, så att arenan blir väldigt ändamålsenlig, säger Lucas Lodge.

– Vi kommer inte säga att det inte får bli fler platser i Be-Ge Hockey Center – det får gärna bli fler platser om det är möjligt, säger Andreas Erlandsson.

“Vi har brist på sittplatser i Be-Ge Hockey Center”

– Vi har brist på sittplatser i Be-Ge Hockey Center. Man kan göra om vissa ståplatser till sittplatser, säger Lucas Lodge.

Kan det bli färre platser i hallen efter ombyggnationen?

– Det har jag väldigt svårt att se – det är inte åt det hållet vi vill gå, men jag kan inte utesluta det, svarar Lucas Lodge.

– Men det är frågor vi får följa i det fortsatta arbetet. Förhoppningsvis har vi ett beslutsunderlag om något år. Då vet vi mer. Vad har vi råd med, för att inte rasera den övriga kommunala verksamheten? Det är den viktiga frågan, säger Andreas Erlandsson.

Det måste ni väl ha känt till när ni stod på en pressträff och lovade att Oskarshamn skulle få en ny arena?

– Fast vi hade inte de här siffrorna då. Det var en annan tid också. I dag sjunker folkmängden i 90 procent av Sveriges kommuner. Vi ser också en stigande arbetslöshet. De ekonomiska förutsättningarna är tuffare. Jag ser det här som en otrolig satsning på idrottsverksamheten i de här tiderna. Det är inte många kommuner som går fram med ett förslag om att öka driftkostnaderna inom idrottsverksamheten med över 30 miljoner kronor. Det finns en bredd i det här som gör kommunen attraktivare, svarar Andreas Erlandsson.

“Det gäller att kunna presentera en hållbar finansiering för det som man föreslår”

Andreas Erlandsson

– Det finns ju ett parti (Sverigedemokraterna, redaktionens anmärkning) som har gått ut och sagt ja till en ny arena – och den finansieringen som jag har sett, via medier, ja, den skulle inte klara en revisionsgranskning. Det gäller att kunna presentera en hållbar finansiering för det som man föreslår, säger Andreas Erlandsson.

Hur mycket har arenautredningen, som mynnade ut i ingenting, kostat?

– Vi ska inte säga ingenting, säger Lucas Lodge.

– Slutfakturorna har regnat in under sommaren, så jag får återkomma om det på kommande kommunstyrelsemöte, och runda av det projektet, säger Henrik Andersson.

Det rör sig om flera miljoner i alla fall?

– O, ja, totalt sett. Men vi har också ett antal förstudier som har finansierats med mervärdespengar, svarar Henrik Andersson.

Foto/montage: Oskarshamns kommun (överst)

+1
58
+1
1
+1
0
+1
8
+1
4
+1
1
+1
26

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS