Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Så döms tonåringarna som oprovocerat slog ner en man bakifrån i Oskarshamn och filmade misshandeln

ANNONS

OSKARSHAMN

Fem killar i övre tonåren, med adress i Hultsfreds kommun, har nu fått sina domar efter den ytterst brutala misshandeln på Norra vägen i Oskarshamn den 8 oktober förra året, då en man i 50-årsåldern blev slagen bakifrån med en glasfalska.

Mannen blev även misshandlad med slag och sparkar då han låg/satt försvarslös på marken.

Det rörde sig om planerat våld, som inte föregicks av någon som helst provokation, enligt domen.

En av tonåringarna, en kille som bor strax utanför Hultsfred och som var ”drivande i planläggningen och utförandet”, döms till ett fängelsestraff på ett år och sex månader för grov misshandel.

Det var han som lamslog mannen med glasflaskan.

Den dömde ska dessutom betala ett skadestånd på 5 000 kronor, för kränkning, till den misshandlade mannen – samt ytterligare ett skadestånd på knappt 5 000 kronor, där de fem tonåringarna har ett gemensamt betalningsansvar (för skador på glasögon och kläder och för sjukvårdskostnader och förlorad arbetsinkomst).

Var upprymd

I domen står det att han var ”upprymd efter gärningen” och att han inte visade några tecken på ånger.

En av de andra, en kille med adress i Hultsfred, döms till ungdomsvård för grov misshandel.

Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd, för kränkning, till den misshandlade mannen – samt ett skadestånd på knappt 5 000 kronor, där de fem tonåringarna har ett gemensamt betalningsansvar.

Den tredje killen, med adress i Hultsfred, döms till ungdomsvård för grov misshandel och våldsamt motstånd (det våldsamma motståndet är kopplat till en händelse i Vimmerby kommun i mitten av juli förra året).

Han ska betala exakt lika mycket i skadestånd som de två ovannämnda killarna.

Den fjärde killen, som bor i Hultsfred, döms till en villkorlig dom, med samhällstjänst i 240 timmar, för grov misshandel.

Om fängelse hade valts som påföljd, så skulle elva månader ha dömts ut.

Han ska betala exakt lika mycket i skadestånd som de andra.

30 000 i böter

Den femte killen, som bor i Hultsfred och som skjutsade de andra till den aktuella platsen, får en villkorlig dom, och 30 000 kronor i dagsböter, för medhjälp till grov misshandel.

Han ska betala exakt lika mycket i skadestånd som de andra.

I domen står det att avsikten var att misshandla en slumpmässigt utvald person.

Den misshandlade mannen fick smärta, svullnader, blödning i ena ögonhålan och senhinnan – samt sår med blödningar på huvudet.

Tingsrätten konstaterar att det är ”utrett att de tilltalade kände varandra och umgicks med olika frekvens i olika grupperingar”.

”NN (den misshandlade mannen) och de tilltalade var obekanta.”

Filmade händelsen

”Det är vidare utrett att NN överfölls bakifrån sent på kvällen av flera personer när han var på promenad i bostadskvarteret. NN lyssnade på podd i hörlurar och hade därför begränsade möjligheter att uppfatta angreppet. NN slogs till marken där våldsutövningen fortsatte. Angriparna filmade händelsen och uttalade vissa förnedrande saker under misshandeln, som varade i någon minut”, skriver rätten.

Den misshandlade mannen har berättat att attacken inleddes med ett hårt slag i bakhuvudet – vilket ledde till att det flimrade för ögonen och att han tappade balansen och föll till marken.

Han försökte resa sig samtidigt som han fick flera sparkar emot sig.

”Det råder inget tvivel om att NN slogs till marken och att våldsutövningen därefter fortsatte med sparkar mot hans huvud och kropp”, står det i domen.

Ett vittne har berättat att hon, från sin balkong, såg fyra ungdomar som drog huvor över huvudena och såg stridslystna ut.

”Kraftfull stampning”

De hoppade ut ur en Volvo, som parkerades vid den gatulysbelysta Norra vägen.

”Filmen visar när NN låg kravlande på marken och försökte skydda sig mot sparkar från olika angripare. Filmen visar alltså inte hela misshandeln, men det framgår exempelvis att NN avslutningsvis utför en kraftfull stampning mot NN:s huvud. Det framgår inte om den stampningen träffade och utifrån skadebilden gjorde den sannolikt inte det. Under förloppet tilltalades NN med nedsättande och förnedrande tillmälen. Det som framgår av filmen ger i sig stöd för att all våldsutövning, filmningen och förnedringen skedde tillsammans och i samförstånd”, skriver rätten.

Ett filmklipp, som musiksattes med en rapplåt, publicerades på TikTok.

”Slå ner en person”

En av de dömda har berättat att de tidigare under den aktuella kvällen pratade om att de skulle ”slå ner en person”.

I bilen letade de efter en lämplig person på en lämplig plats.

Plötsligt sa någon i bilen att föraren skulle stanna – och de fyra övriga i bilen lämnade fordonet.

Det var planerat att det första slaget skulle delas ut med en flaska.

”Det har blivit ställt utom rimligt tvivel att NN, NN, NN och NN utövade våld mot målsäganden, även om det är osäkert vem som orsakade vilka skador”, skriver rätten.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS