Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Så förbättras barntandvården i länet

ANNONS

LÄNET

”Nu höjs tandvårdens ersättning för barntandvård. Det blir resultatet om Länsunionens förslag till regionplan och budget går igenom på regionfullmäktiges möte”, skriver Region Kalmar läns majoritetspartier Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Vi ser att det finns ett behov att höja ersättningsnivåerna i ”Vårdval tandvård” 3-23 år. Tandvård för barn unga och unga vuxna är ett viktigt och prioriterad uppdrag inom tandvården. Pandemin har inneburit längre väntetider för barnen när det gäller undersökning, därför känns det bra att nu kunna förstärka med nya ekonomiska resurser inom området, säger Yvonne Hagberg (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

”Ersättningen i vårdvalet barntandvård för barn 3-23 år är delad i en fast och en rörlig del. I Länsunionens förslag höjs den fasta delen från 727 kronor till 840 kronor per patient och den rörliga delen från 0-970 kronor till 0–1120 kronor”, skriver majoritetspartierna.

– Genom att höja ersättningarna är förhoppningen att fler undersökningar ska ske. Munhälsa är en viktig faktor för god hälsa genom livet. Dålig tandhälsa kan i högre åldrar leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Det förebyggande arbetet är viktigt, och därför gör vi den här satsningen, säger Bengt Thörnblad (C), ledamot i regionfullmäktige.

”I regionplanen finns fler skrivningar som rör satsningar på tandvård och kopplingen till folkhälsa. Bland annat ska regionen föra dialog med kommunerna så att alla förskolebarn får daglig tandborstning och metoden Tobaksfri utmaning ska under planperioden implementeras i hela länet.”

– Den stora utmaningen inom folkhälsoområdet är den ojämlikhet som finns. Regionen har tagit fram bra men också talande statistik över hur folkhälsan skiljer sig åt i länet. Vi talar bokstavligen om åratal av skillnader i medellivslängd. En viktig uppgift för regionen är att bidra till att förbättra folkhälsan genom att skapa jämlika förutsättningar, och då är det viktigt med hälsosamma vanor redan i tidig ålder, såsom att borsta tänderna och inte använda tobak, säger Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för folkhälsofrågor.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS