Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Så gör Oskarshamns kommun om coronasmittan tar sig in på äldreboenden

ANNONS

OSKARSHAMN

Oskarshamns kommun har en fastslagen plan som kommer att sjösättas om coronasmittan skulle ta sig in bland medborgarna som bor på äldreboenden.

Det berättade socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) under fullmäktigesammanträdet i måndags. Tanken är att kommunens korttidsboenden ska förstärkas om någon, eller några, covid-19-fall dyker upp på ett eller flera boenden.

– Där vi då kan härbärgera folk från våra särskilda boenden, sa Rolf Lindström i samband med att han besvarade en interpellation som socialnämndsledamoten Leif Axelsson (SD) hade skrivit.

Leif Axelsson tycker inte att kommunen har skött covid-19-informationen till anhöriga på ett bra sätt. Han refererade till ett enskilt fall som har återgetts i lokalpressen.

Rolf Lindström påpekade att han aldrig kan kommentera enskilda fall. Däremot kommenterade han det hela på ett generellt plan.

Han konstaterade att samhället befinner sig i en exceptionell situation, med en helt ny sjukdom.

”Skapar en oro hos oss alla”

– Det skapar en oro hos oss alla. Jag har förståelse för människors oro i den uppkomna situationen. Hur vi reagerar är givetvis högst individuellt, sa Rolf Lindström.

– När det gäller information, så har förvaltningen en kommunikationsplan. Vi sprider information via kommunens hemsida, via 1177, via Folkhälsomyndigheten, via regionens hemsida och via medier. Information ges också direkt via våra chefer inom socialförvaltningen, med flera.

– Vi har också haft ett extrainsatt socialnämndsmöte, där förvaltningen ställde upp på chefsnivå. Där fick vi en gedigen genomgång kring hur man arbetar med de här frågorna.

Det finns naturligtvis en särskild problematik att jobba med under pandemin när det kommer till demenssjuka personer, konstaterade Rolf Lindström. De kan, av förklarliga skäl, inte ta till sig information om restriktioner och riktlinjer på samma sätt som dem som inte lider av en demenssjukdom.

”Inga egna svar”

– Tack för svaren, även om det är luddiga svar som du har fått till dig. Jag vet inte ens om det är du själv som har skrivit svaren. Eller om du haft hjälp av en tjänsteman, sa Leif Axelsson.

– Du har inga egna svar, utan lutar dig mot tjänstemännen, tillade han.

– Självklart har vi duktiga tjänstemän och visst rådgör jag med dem – jag har ju inte kompetens i alla frågor, Leif. Demenssjuka är ju speciellt svårt att hantera. Och jag upplever att vi har bra rutiner kring detta, svarade Rolf Lindström.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M).
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS