Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så kan vi umgås på distans

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KRÖNIKA

Att behöva stanna hemma eller inte kunna samlas i större grupper under pandemin kan vara svårt.

Men vi lever i en tid då vi lätt kan umgås digitalt tack vare internet.

Detta måste inte heller begränsas till bara vanliga text- och röstsamtal – utan det går att umgås nästan som vanligt, fast virtuellt.

Många av mina vänner bor utanför Sverige – vilket innebär att läget idag kanske inte är så annorlunda när det gäller att umgås.

Låt mig därför berätta om alla olika virtuella sociala aktiviteter som jag känner till.

Till att börja med:

Vad gör man om man vill titta på videoklipp tillsammans?

Det är något som går enkelt att göra genom sidan Watch2Gether.

Det fungerar lite som ett chattrum med en mediaspelare där man kan spela upp videoklipp från olika förvalda videosidor som exempelvis YouTube. Videon som väljs visas sen för alla deltagare samtidigt.

Genom ett webbläsartillägg kan man även göra samma sak med andra tjänster som exempelvis Netflix – men då måste alla personer ha en prenumeration där.

Chatta och umgås i Virtual Reality

Men det är bara början av vad man kan göra tillsammans på distans.

Det senaste årtiondet har VR, eller Virtual Reality, äntligen blivit något som är tillgängligt för ”mainstream”-målgruppen.

Majoriteten av innehållet till det må vara spel – eller så kallade upplevelser – men det finns även applikationer som är till för att umgås med vänner som är långt borta.

Gratisappen VRChat är nog den mest robusta av dessa. Namnet kan låta som att det helt enkelt är en chatt i VR, men det är så mycket mer än så.

Med hjälp av ett VR-headset och rörelsekontroller speglas dina rörelser på din valda karaktär, vilket betyder att du till och med kan ge dina vänner en virtuell kram.

Programmet är väldigt flexibelt när det kommer till vilket innehåll som kan skapas till det.

Detta innebär att det finns oändligt många ”världar” och avatarer att välja mellan.

Tack vare duktiga användare har VRChat karaktärer och världar från olika spel och medier. Här ser man en karaktär från Fortnite ute i en stad från Final Fantasy.

Dessa är både originella skapelser och karaktärer och världar från alla möjliga spel.

Så jag har, exempelvis, varit en karaktär från Fortnite en gång – som gick runt i en stad från Final Fantasy.

Många har till och med skapat spelbara spel inom appen och det finns möjlighet att sätta upp mediaspelare och titta på videoklipp tillsammans i VR.

Ett VR-headset är ganska dyrt, men VRChat funkar även utan ett VR-headset – fast då förlorar man så klart möjligheten att spegla sina rörelser.

Någon användare har till och med skapat en liten ö där man får mata fåglar i VR. Detta är bara ett exempel på ett minispel inom VRChat.

Som ett nöjesfält – fast hemma vid skärmen

Idén till denna krönika kom dock när jag spelade ett spel som heter Tower Unite.

Det är ett lättsamt spel som är fokuserat på socialt umgänge.

Spelet kostar bara drygt 170 kronor, men erbjuder massvis med innehåll för priset.

Det finns inga mål och ingen story.

Istället får man besöka en stor nöjespark med upp till 64 andra spelare. I nöjesparken, som ligger på en ö, finns det byggnader för olika aktiviteter och det bara fortsätter växa då spelet är i konstant utveckling.

Här kan du bowla, spela kasinospel, spela Lazer Tag, se på videoklipp i en biosalong, shoppa nya föremål och mycket mer.

Skärmdump. Från Stortorget i Tower Unite Plaza får man lätt tillgång till de olika byggnaderna, men det finns även mycket att se runt om på ön.

Det finns även flera stycken självständiga spel som utspelar sig utanför ön, som exempelvis ett stort minigolf-spel med flera stycken banor med 18 hål i varje.

Genom att delta i aktiviteterna tjänar man ”Units”, vilket är spelets valuta. Den kan man använda för att köpa nya föremål till sitt virtuella hus.

Det finns absolut inga extra köp med riktiga pengar utan allt kan nås genom att spela spelet.

Det går till och med att placera föremål som skapades av spelarna precis som i VRChat (en blandning av originella skapelser och saker från andra spel).

Spelhallen är uppbyggd precis som på riktigt och man kan till och med se när andra spelare använder maskinerna (som bara kan användas av en person i taget).

Samma gäller när det kommer till karaktärer man vill vara.

Kort och gott så är både VRChat och Tower Unite virtuella mötesplatser.

Och egentligen skulle jag kunna fortsätta med många andra exempel.

Den extremt populära Fortnite, exempelvis, har nyligen fått ett socialt läge som kallas för “Party Royale”.

Ett annat exempel är Animal Crossing: New Horizons, som släpptes precis lagom till början av pandemin och har varit ett perfekt sätt att komma ifrån verkligheten för miljontals människor.

Det finns alltså riktigt många sätt att umgås på distans utöver att bara prata.

TEXT

Cezary Plichta

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS