Så kommenterar lokala politiker resultatet i folkomröstningen

Så kommenterar lokala politiker resultatet i folkomröstningen

2021-11-07 Av av Peter A Rosén

Annons: Nationaldagen 6 juni

OSKARSHAMN

– Otroligt roligt för alla som har kämpat och legat i. Grattis Misterhult. Folket har sagt sitt. Ja till en levande landsbygd, säger Leif Axelsson (SD).

Leif Axelsson (SD). Arkivfoto: Peter A Rosén

”Folket har sagt sitt, ja till en levande landsbygd!”, skriver Mattias Bäckström Johansson (SD) i en kommentar på Facebook.

”Det preliminära valresultatet är nu klart i folkomröstningen. En tydlig majoritet (54 procent mot 43 procent) har röstat ja för att öppna äldreboendena i Misterhult och för en levande landsbygd. Trots en lång resa med försök att stoppa folkomröstningen och att föra in ett ”hot” om skattehöjning på svarsalternativen så har förnuftet till slut segrat. Detta till stor del tack vare engagerade medborgare och en enad opposition”, skriver Mattias Bäckström Johansson, som tycker att det finns all anledning för krafterna inom folkinitiativet att sträcka på sig för insatserna som har vitaliserat den lokala demokratin.

Vi kontaktar Mattias Bäckström Johansson (översta bilden) och frågar hur han ser på det låga valdeltagandet (28,5 procent).

– Gällande valdeltagandet är det givetvis önskvärt att det ska vara så högt som möjligt liksom i de allmänna valen. Men precis som i alla andra val innebär det att man överlåter sin röst till andra om man inte själv röstar, vilket även det är ett ställningstagande, svarar han.

”Vi från Socialdemokraterna kommer som vi har lovat följa resultatet”

ANTON SEJNEHED (S) OCH ANDREAS ERLANDSSON (S)

Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandsson (S) kommenterar gemensamt i ett e-postmeddelande till Oskarshamns-Nytt:

”Vi har stor respekt för det arbete som engagerade människor har lagt ner under den här tiden. Nu har vi ett tydligt valresultat, även om vi hade önskat ett högre valdeltagande. Folkomröstningen är rådgivande och vi från Socialdemokraterna kommer som vi har lovat följa resultatet. Valresultatet innebär att vi nu kommer ta fram ett förslag på uppdrag till socialnämnden att första kvartalet 2022 öppna äldreboende i Misterhult. För att finansiera öppnandet kommer vi också föreslå en skattehöjning. Vi kommer föreslå kommunfullmäktige att ta beslut i frågan den 15 november”, skriver de.

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén
Anton Sejnehed (S), ordförande för Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

”Det är mycket glädjande att det verkar som att kommunens medborgare har röstat för en levande landsbygd och visat att de inte accepterar den centraliseringspolitik som Socialdemokraterna och Moderaterna drivit den här mandatperioden. En majoritet av väljarna har anslutit sig till den linje som Centerpartiet drivit från dag 1 och det är vi naturligtvis glada för. En stor eloge ska också ges till alla de personer i folkinitiativet som engagerat sig i frågan under flera års tid, den seger som nu ser ut att bli är deras, Vi ska dock naturligtvis avvakta det slutgiltiga resultatet innan vi utropar en seger. Det var tyvärr väntat med ett lågt valdeltagande men det blev ändå lite lägre än vad jag hade trott. Jag tycker att det är synd att inte fler valt att utnyttja sin demokratiska rättighet”, skriver Magnus Larsson (C) i ett e-postmeddelande till vår tidning.

Magnus Larsson (C). Arkivfoto: Peter A Rosén

I Oskarshamns kommun styr Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna. Kommunalrådet Lucas Lodge skriver så här i en kommentar till vår tidning:

”Jag har inte sett några slutgiltiga siffror – men som det ser ut nu, så blir det ett ja till att öppna. Som jag har sagt tidigare så är min ambition att följa folkomröstningen – blir det ett ja så öppnar vi upp boendet. Invånare i kommunen har haft möjlighet att gå och rösta i denna fråga. Är det ett lågt valdeltagande så tycker jag att det är mycket olustigt, för vi har försökt att informera om vad folkomröstningen innebär. Jag tycker att det har varit tydligt att vi inte har någon finansiering till detta boende i dagsläget. Vi har en socialförvaltning som går med stort underskott. Nedläggningen gjordes inte lättvindigt – men den var med i de effektiviseringar och omstruktureringar som vi har genomfört för att få en ekonomi i balans – och på sikt möjliggöra en skattesänkning i Oskarshamns kommun. Min ambition är inte att höja skatten, som blir det troliga utfallet av att öppna upp detta boende.”

”Vi har en sund kö till våra boenden i dag – 25 personer, varav fem har tackat nej, på grund av att de inte vill ha boendet som de har blivit erbjudna. Fyra av de fem fallen var utanför centrum. Folkinitiativet har lagt ned enormt mycket arbete och engagemang och till och med fått ihop en lista på personer som vill flytta in på boendet. Jag hoppas att jag har fel när jag tror att det kommer att bli svårt att fylla boendena i Misterhult med personer som vill flytta dit”, skriver Lucas Lodge.

Lucas Lodge (M), kommunalråd. Arkivfoto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln med dina vänner: