Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så många i vårt län har fått covid-19-vaccin

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

71 598 personer i Kalmar län är nu covid-19-vaccinerade med en första dos. Samtidigt öppnas i dag bokningen för dem som tillhör en riskgrupp i åldern 18-59 år.

Det skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande på fredagen.

”Av aktuell statistik ur vaccinationsregistret framgår att totalt 94 943 doser mot allvarlig sjukdom i covid-19 getts i länet. 71 598 har fått en första dos och 23 345 också en andra dos och är färdigvaccinerade. Av de som vaccinerats är 67 080 folkbokförda i länet. Vilket innebär att 34,0 procent av den vuxna befolkningen över 18 år i Kalmar län har fått en första dos”, skriver regionen.

Vaccinationstäckningen är hög i samtliga grupper som för närvarande vaccineras.

 • I gruppen 90 år och äldre har 94 procent fått sin första dos.
 • I gruppen 80-89 år har 92 procent fått sin första dos eller är inbokad för den.
 • I gruppen70-79 år har 92 procent fått första sprutan eller har en bokad tid.
 • I gruppen 65-69 år är motsvarande siffra 88 procent.
 • I gruppen 60-64 år är siffran 85 procent.

”Av Folkhälsomyndighetens senaste veckouppdatering som sträcker sig fram till den 18 april hade 31,8 procent av den vuxna befolkningen över 18 år i länet då fått en första dos mot 23,5 procent för hela riket. 12,3 procent i länet hade också fått sin andra vaccinspruta, motsvarande siffra för hela landet var 8,5 procent.”

”Vaccinationskampanjen rullar nu snabbt. Från och med i dag kan personer i åldern 18-59 år som tillhör någon av följande riskgrupper boka tid för vaccination på 1177.se:

 • Kontrolleras i sjukvården för kronisk hjärt- och kärlsjukdom, stroke eller högt blodtryck.
 • Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma. Det gäller de som kontrolleras i sjukvården för lungsjukdom. För astma endast om personen kontrolleras på sjukhusmottagning eller har behövt uppsöka vården akut för astma under senaste året.
 • Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation. Detta gäller de som har nedsatt lungfunktion konstaterad i sjukvården eller har en sjukdom/funktionshinder som medför att de har svårt att hosta upp slem.
 • Extrem fetma (personer med BMI över 40).
 • Kronisk lever- eller njursvikt. Detta gäller de som kontrolleras i sjukvården.
 • Diabetes typ 1 och typ 2.
 • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling. Detta gäller de som av sjukvården fått veta att du är särskilt infektionskänslig på grund av sjukdom eller behandling.
 • Downs syndrom.
 • Personer med svårighet att förstå och följa råd om smittskyddande åtgärder. Det gäller personer med demenssjukdom eller en kognitiv/psykisk funktionsnedsättning, exempelvis utvecklingsstörning eller kronisk psykossjukdom. Även personer i socialt utsatta situationer omfattas.”

”Den som bokar sig ska tillhöra någon av nämnda grupper. Tillhör man inte dem tränger man undan någon som behöver vaccineras före. En person som bokat sig felaktigt kommer att bli nekad vaccination. Region Kalmar län kan komma att kontakta personer för att kontrollera att uppgifterna stämmer”, skriver regionen i pressmeddelandet.

FOTO: REGION KALMAR LÄN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS