Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så många vill ha en folkomröstning om LSS i Nybro

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

NYBRO

Över 2000 namnunderskrifter har lämnats in för en folkomröstning i Nybro.

Från vänster: Annika Borg, Mirjana Simonsson och Johan Karlsson.

Det var i augusti som individ- och familjenämnden tog ett beslut om att pröva en utförsäljning av den kommunala personliga assistansen i Nybro kommun.

Detta fick flera av de anställda assistenterna och brukarna de jobbar med att reagera och omgående startade de upp en namninsamling för att få till en folkomröstning om privatiseringen av LSS:en.

Idag, tre månader, senare lämnades över 2000 namnunderskrifter in till receptionen på medborgarkontoret av assistenterna Mirjana Simonsson, Annika Borg och Johan Karlsson.

”Det är klart att de blir förbannade”

JOHAN KARLSSON, NYBRO

Ingen från kommunfullmäktige tog sig tid att ta emot namnunderskrifterna utan de fick lämnas in på expeditionen.

”Det är klart att de blir förbannade när beslut som rör deras verksamhet och försämrar deras anställningstrygghet och löner, tas över deras huvuden utan någon som helst dialog”, säger Johan Karlsson, som bor i Nybro och är anställd på ett privat assistansbolag.

Assistenterna hävdar att det inte har varit några svårigheter att få ihop namnunderskrifter.

”Stor avsky”

”Det finns en stor avsky mot denna privatisering bland Nybros kommuninvånare. Det visar sig inte minst på det kollektiva engagemang som detta har skapat. Jag har lämnat över listor till ett femtontal personer som spridit listan vidare och jag vet flera assistenter som var och en samlat ihop över hundra underskrifter”, säger Johan.

”Jag har genom bland annat dörrknackning fått ihop cirka 300 underskrifter”, flikar Mirjana in.

Johan berättar vidare om en udda morgon för några veckor sedan.

”Stod i min pyjamas”

”Jag låg och sov en morgon när det ringde på dörren. Det var min brevbärare som ville skriva på listan. Där stod jag i min pyjamas, men det var bara att hämta papper och penna”, skrattar Johan.

Med över 1700 namnunderskrifter insamlade så är nu Nybro kommun skyldiga att hålla en folkomröstning om privatiseringen av LSS:en. Än finns inget officiellt uttalande om detta från Nybro kommun. På måndag den 16:e november ska privatiseringsärendet prövas i Nybro kommunfullmäktige.

TEXT & FOTO

PIERRE STJERNFELDT

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS