Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Så många vill ha en ny mataffär i Misterhult

ANNONS

MISTERHULT

Intresset för en ny livsmedelsbutik i Misterhult är stort.

Oskarshamns-Nytt har tidigare berättat att en obemannad mataffär kan vara på gång till samhället.

Byn har stått utan butik i många år.

Hela Sverige Oskarshamns förstudie är nu klar.

En enkät, som genomfördes under vintern 2019/2020, besvarades av 224 invånare i området, vilket motsvarar omkring tio procent av dem som bor i Misterhultsbygden.

Hela 94,2 procent av dem som svarade anser att en livsmedelsbutik är den allra viktigaste servicen i samhället.

76,8 procent sa att de skulle handla alla varor, det mesta av sina varor eller kompletteringshandla i en obemannad butik i Misterhult.

Hela Sverige Oskarshamn konstaterar i förstudien att Misterhult lever upp till befolkningsunderlagskravet, som ligger på 1 000 invånare inom 15 kilometer.

Många bor i permanentbostäder i skärgården och i omkringliggande byar.

I området finns det dessutom uppemot 1 000 fritidsbostäder.

Vägen som löper igenom Misterhult har en del genomfartstrafik – och trafikanterna på E22:an, fyra minuter från byn, utgör också ett betydelsefullt underlag.

Hela Sverige Oskarshamn föreslår att den obemannade butiken ska ligga på Hasselbacken 2, där det finns plats för affären samt tillgång till el och parkeringsplatser.

Möte med Lifvs

”Det finns en anslagstavla på den tilltänkta parkeringen som behöver flyttas. Intill finns en stor grönyta för rastplats. Återvinningsstationen ligger cirka 100 meter från föreslagen placering”, skriver Hela Sverige Oskarshamn, som konstaterar att en livsmedelsbutik i Misterhult skulle öka attraktiviteten för hela norra delen av Misterhultsbygden och södra delen av Västerviks kommun – vilket i sin tur kan bidra till ökad inflyttning och förbättrade möjligheter för dem som redan bor i området och vill bo kvar.

”Vi har haft ett möte med Lifvs för att presentera Misterhult som potentiell placering för ytterligare en butik i Oskarshamns kommun. Vår förhoppning är att Misterhult ska utgöra en butik i ett kluster tillsammans med Vena, Piperkärr norr om Västervik samt den kommande butiken i Bockara”, skriver Hela Sverige Oskarshamn på sin hemsida.

Förstudien innefattar två studiebesök hos AutoMat, Ekängen i Linköping samt Södra Möckleby Öland samt ett studiebesök hos Lifvs i Vena, enkätundersökning och sammanställning. Arbetet med förstudien har utförts av Annicka Gunnarsson och Thomas Oscarsson, Hela Sverige Oskarshamn.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

ANNICKA GUNNARSSON

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS