Så mycket har företagare i stan tjänat på SHL-hockeyn i Oskarshamn

Så mycket har företagare i stan tjänat på SHL-hockeyn i Oskarshamn

2020-05-19 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Under den gångna SHL-säsongen besökte totalt 80 461 personer Be-Ge Hockeycenter i Oskarshamn.

25 procent av dem kom från en annan kommun.

Tillsammans inbringade de drygt 25 miljoner kronor till företagare i Oskarshamn.

Det berättar IK Oskarshamn på sin hemsida: www.ikoskarshamn.se.

Det var Upplevelseinstitutet som, på uppdrag av Oskarshamns kommun och IKO, gjorde ett antal undersökningar under SHL-matcherna som spelades i Oskarshamn under säsongen 2019/2020.

”En del av undersökningen är en utvärdering av turistekonomin som matcher i Be-Ge Hockeycenter står för. Resultatet visar att IK bidrar stort till Oskarshamns näringsliv”, skriver IKO på sin hemsida.

Via intervjuer och enkätfrågor har Upplevelseinstitutet undersökt hur många, som inte är hemmahörande i Oskarshamns kommun, som har besökt ishallen i Oskarshamn under SHL-säsongen.

Därmed fick man en fingervisning om hur mycket hockeyn drar in till turistnäringen i kommunen.

”Väldigt positivt”

– Att intresset för hockey och IK Oskarshamn är stort inom kommunen vet vi sedan tidigare. Det syns på läktaren och i stan under säsongen. Det intressanta i undersökningen som gjorts av Upplevelseinstitutet är att intresset även sträcker sig utanför kommungränsen. Att vi genom hockey kan bidra till turistnäringen är väldigt positivt, säger IKO:s klubbchef Martin Åkerberg i ett uttalande på klubbens hemsida.

– Den här typen av undersökning har aldrig gjorts hos oss i samband med match. Resultatet är väldigt bra och det känns bra att få ett kvitto på att vi är med och bidrar till kommunen och näringslivets utveckling. Det ger kraft att fortsätta utvecklas och leverera en så bra upplevelse vi kan trots de begränsningar vi lever med, tillägger han.

”Inspirera fler”

– Genom den här undersökningen kan vi nu ge återkoppling till de företagare som ansträngt sig för att erbjuda service och tjänster till hockeybesökare och samtidigt inspirera fler att dra nytta av hockeyturisterna, säger Johanna Wihl, näringslivschef i Oskarshamns kommun, i ett uttalande på IKO:s hemsida.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Delar av HV71-klacken under en match i Oskarshamn i vintras. FOTO: PIERRE STJERNFELDT
Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn