Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

SPORT

Opinion

Tjänster

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så mycket minskade elförbrukningen i december

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ENERGIKRISEN

Elförbrukningen minskade i hela landet enligt Svenska kraftnäts rapport för december månad. Minskningen är störst i södra delen av landet vilket är bra. “Om vi kan minska eller förskjuta vår elförbrukning från morgon- och kvällstopparna leder det både till lägre elpris och minskad risk för effektbrist och därmed bortkoppling av el”, säger Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät.

Efter att Svenska kraftnät har korrigerat för temperatur och kalendereffekter så visar rapporten att förbrukningen av el minskade med 8,2 procent i december. Störst är minskningen i elområde 4, södra Sverige. Där var minskningen 12,6 procent.

– Att minskningen är störst i södra Sverige är mycket bra. Där är nämligen risken för effektbrist denna vinter störst. Kan vi hålla fast vid denna förbrukningsminskning kommande vintermånader, samtidigt som det förbättrade läget på de europeiska energimarknaderna och högre tillgänglighet i produktionsanläggningarna ligger fast, minskar risken för effektbrist, säger Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät.

Trenden håller i sig

Sveriges alla nätägare har nu rapporterat in december månads elförbrukning. Trenden med fallande elförbrukning håller i sig. Sverige fortsätter att dra ner på elförbrukningen. Korrigerat för kalender- och temperaturskillnader var minskningen 5 procent i september, 6,3 i oktober, 6 procent i november och nu 8,2 procent i december i jämförelse med samma månader ett år tidigare.

Elförbrukning i december 2022
Elförbrukningen har minskat i alla de fyra svenska elområdena, dock mest i södra delen av landet där elpriserna varit betydligt högre under längre tid än i norra delen av landet. Grafik: Svenska kraftnät

Morgon- och kvällstoppar

– Utifrån ett kraftbalansperspektiv, att Sverige under de kallaste dagarna i vinter riskerar effektbrist, är riktningen mycket positiv. Om vi kan minska eller förskjuta vår elförbrukning från morgon- och kvällstopparna leder det både till lägre elpris och minskad risk för effektbrist och därmed bortkoppling av el, säger han.

Enligt Erik Ek är det absolut viktigaste att minskningen av elförbrukningen sker under morgon- och kvällstopparna. Det är när lasten eller förbrukningen är som högst under dygnets timmar som det är mest kritiskt. Det är mellan 8-11 på morgonen och 16-19 på kvällen. Siffror visar att minskningen är något större under dagtid och mindre under natten. Och särstuderar man morgon- och eftermiddagstoppen är de större än den genomsnittliga minskningen, enligt Erik Ek.

Lägre elräkning

Vinsten av att minska topparna är flera, enligt Erik Ek. Lägre elräkning för hushåll och företag. Lägre elpris eftersom elpriset bestäms utifrån hur mycket det kostar att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan. Och mindre risk för effektbrist både i Sverige och våra grannländer.

Omräknat i effekt minskade den genomsnittliga förbrukningen under december med 1 602 MW vilket, enligt Svenska kraftnät, motsvarar cirka en och halv kärnkraftsreaktor.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS