Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så påverkas priset på snus av inflationen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LIVSSTIL

Snuspriserna har klarat sig relativt lindrigt undan den senaste tidens prisökningar, då snuset inte tycks vara särskilt inflationskänsligt. Dock har tobakspriserna ökat med anledning av en justerad punktskatt – som ska justeras igen under år 2024.

Inflationen har präglat många svenskars vardag under senare tid. Räntehöjningar tillsammans med ökade priser på bland annat energi och livsmedel är något många fått anpassa sig efter.

I januari i år landade inflationstakten, enligt måttet KPI (konsumentprisindex), på 11,7 procent. Detta var en nedgång om 1,1 procent jämfört med december 2022. En av anledningarna bakom minskningen var att elpriserna gick nedåt.

Dock gick priset på livsmedel i motsatt riktning. Under det senaste året har livsmedelspriserna ökat med 20,4 procent, enligt SCB. Bland de produkter som ökat mest i pris återfinns vitkål, margarin och kaffe.

Snuspriserna inte särskilt känsliga för inflation

Men hur påverkar inflationen snuset? Detta är en fråga som engagerar många svenskar. I Nationella folkhälsoenkäten från 2022 framgår det att strax under 15 procent av svenskarna i åldern 16–84 snusar dagligen. Enligt dessa siffror finns alltså omkring en miljon regelbundna snusare i landet. Höjda priser på snus skulle därför innebära en ökning i månatliga utgifter för en lång rad svenska hushåll.

Snuspriserna kan skilja sig åt markant beroende på var och hur man införskaffar sina dosor. Sortimentet av snus på nätet är ofta billigare än i närbutiker och mataffärer, visar undersökningar. Men ett lugnande besked för landets snusare är att snuspriserna, oavsett var man handlar, inte tycks vara särskilt inflationskänsliga.

Ett flertal undersökningar visar att snuset ökat i pris sedan inflationens början, men inte med särskilt mycket. En av undersökningarna visar att konsumentprisindex för snus endast ökat med strax under tre procent mellan augusti 2021 och slutet av 2022. Detta att jämföra med kaffe som, enligt SVT Nyheter, blivit 39 procent dyrare samt hushålls- och lättmargarin som stigit med nära 35 procent i pris.

Höga energipriser tvingar fram prisökningar

Att priset på många livsmedel skjutit i höjden har främst att göra med att det blir dyrare att producera produkterna. Här spelar priser på bränsle stor roll, då det gör transporten mer kostsam. Även priserna för att köpa in allt från spannmål och konstgödsel till maskiner och reservdelar har stor påverkan.

En annan viktig faktor är att priset på energi länge legat på högre nivåer än tidigare, något som drabbar de flesta företags vardag. Snusproducenter är inget undantag. Många har märkt av att det blir dyrare att bedriva den dagliga verksamheten och att framställa sina produkter. Somliga aktörer har med anledning av detta valt, eller snarare varit tvungna, att höja priserna på sitt snus.

Justerad punktskatt höjer priserna ytterligare

Inflationen har inte haft särskilt stor påverkan på snuspriserna om man jämför med många andra produkter. Detta till trots har snuspriserna kommit att öka mer än de tre procent som inflationen bidragit med. Anledningen är den justering av punktskatten som trädde i kraft vid årsskiftet 2023.

Punktskatten omfattar såväl alkohol som tobak. Skatten på öl och vin höjdes med fem procent och skatten på sprit med en procent. Skattehöjningen på snus, och andra tobaksvaror, lade sig däremellan då ökningen bestod i tre procent. Detta innebär att en dosa snus som kostade 50 kronor under 2022 ökade med 1,20 kronor efter årsskiftet, enligt Sveriges Radio. Totalt ska justeringen öka statskassans intäkter med en miljard kronor under året.

Moderaterna har dock uttalat sig om den nya punktskatten och menar att den kommer i ett olyckligt läge med anledning av att de svenska hushållen redan har det tufft i och med rådande inflation. Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Hans Eklind säger dock till SR att det var ”hög tid” att höja skatterna, något som senast gjordes i januari 2017, och påtalar att pengarna ska användas till att sänka skatten på bensin och diesel.

Därtill är en ny höjning av snuspriserna att vänta till nästa år. Den justerade punktskatten är nämligen uppdelad i två omgångar. Den andra kommer att träda i kraft när kalendern slår över till 2024.

Foto: Unsplash

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS