Så ser Liberalerna och Centerpartiet i Oskarshamns kommun på arenafrågan

Så ser Liberalerna och Centerpartiet i Oskarshamns kommun på arenafrågan

2021-12-17 Av av Peter A Rosén
Annons: Oskarshamns kommun

OSKARSHAMN

Liberalerna i Oskarshamns kommun tycker att underlaget i arenautredningen är alldeles för dåligt.

Det säger oppositionsrådet Mathias Karlsson (L) till ON på fredagen.

– Jag reagerade direkt – därför lade vi ett yrkande om detta i kommunstyrelsen. Vi vill se en utredning som lyfter fram helheten på ett bättre sätt – det är viktigt att ta reda på vad en arena ger Oskarshamn och hur den kan komma att påverka inflyttningen, säger han.

Mathias Karlsson (L), oppositionsråd. Arkivfoto: Peter A Rosén

Alla pusselbitar måste vara med

IK Oskarshamn är en av pusselbitarna när det kommer till kommunens attraktivitet, konstaterar oppositionsrådet.

Och i en arenautredning måste alla pusselbitar vara med, betonar han.

– Fotbollen, friidrotten och badverksamheten, med mera. Det gäller att koppla ihop allt detta och se det över en längre tidsperiod, säger Mathias Karlsson, som inte tror att det är en bra idé att placera en ny hockeyarena strax söder om sjukhusområdet.

”Det är verkligen ett svårtillgängligt område”

MATHIAS KARLSSON (L), OPPOSITIONSRÅD I OSKARSHAMNS KOMMUN

Område med höga naturvärden

– Det är verkligen ett svårtillgängligt område, med höga naturvärden, som gör att det troligtvis kommer att ta jättelång tid att komma vidare på det spåret. Det kan säkert ta mellan fyra och sex år innan man har kommit igenom en sådan process – om det ens är möjligt med alla de höga naturvärdena.

”Det är superviktigt”

MATHIAS KARLSSON

Men för att Liberalerna ska kunna ta ett beslut i arenafrågan, så krävs det ett bättre underlag, betonar Mathias Karlsson.

– Det är superviktigt med tanke på hur mycket pengar det handlar om.

Förbättringspotential

Var, och hur, en eventuell arena ska byggas är således frågor som är för tidigt ställda för Liberalerna.

Men Mathias Karlsson säger i alla fall att Arena Oskarshamn (fotbollsplanen och bandyplanen som ligger granne med ishallen och simhallen) skulle kunna vara en vettig plats för en ny arena.

– Vi har i dag en tungrodd fotbollsplan där. Det finns inte tillräckligt med omklädningsrum och det är svårt med toalett- och kioskmöjligheter. Man får kånka och dona och som åskådare kommer man så långt ifrån planen. Man vill ju komma lite närmare och känna pulsen. Där finns det förbättringspotential. Man skulle kunna flytta all fotbollsverksamhet till Döderhultsdalen – och gärna friidrotten också. Kikebodalen kan också vara en lämplig plats för friidrotten.

– Då har vi en hockeyarena som fortfarande ligger centralt. Och den gamla hallen behåller man som träningshall. Man kan även passa på att bygga ut badhuset också. Vi vet att folk reser till Oskarshamn för att bada. Gotlänningar, exempelvis, säger Mathias Karlsson.

Planerar möten

ON kontaktar även Magnus Larsson (C) på fredagen.

– Centerpartiet har inte tagit ställning i arenafrågan än. Vi kommer att ha möten och diskutera frågan på nyåret, berättar han.

”Centerpartiet har inte tagit ställning i arenafrågan än”

MAGNUS LARSSON (C)
Magnus Larsson (C), andre vice ordförande i bildningsnämnden. Arkivfoto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln: