Så stärks kulturlivet i hela Kalmar län

Så stärks kulturlivet i hela Kalmar län

2020-10-19 0 av Oskarshamns-Nytt


LÄNET

”När region efter region i Sverige lägger sparkrav på kulturen, går Länsunionen i Region Kalmar län åt motsatta hållet. Inga besparingskrav – i stället en satsning på att göra kulturen tillgänglig för hela länet”, skriver Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i ett pressmeddelande på måndagen.

– Vi har gett ett uppdrag i budgeten för 2021 att utreda en modell för att kunna ge ett riktat stöd till kulturella och kreativa näringar. Totalt nästa år har vi budgeterat för att 1 miljon kronor ska fördelas över hela länet, säger Karin Helmersson (C), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden. Detsamma gäller även för 2022 och 2023.

De flesta, om inte alla, andra regioner i Sverige lägger i sina budgetar nu sparkrav även på kulturverksamheten. Det gör inte Länsunionen i Region Kalmar län.

”Viktiga delar”

– Vi anser att kulturen och kulturlivet är så viktiga delar av vår region, att vi inte lägger några sparkrav på den verksamheten. Istället får kulturen hela den indexuppräkning som ges de kommande åren, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i Kalmar länsmuseum.

Tillgången till kultur ska vara likvärdig för alla barn och unga oavsett var i länet de bor. För att stödja kulturen i skolan och erbjuda kulturupplevelser för barn och unga ska samverkan öka mellan regional kultur och länets skolor och utbildningar på alla stadier.

– Därför behövs en utvecklad skolkulturgaranti, vilket vi nu understryker i den kommande budget och plan för 2021-2023, säger Johanna Wyckman (L), regionråd.

FOTO

LÄNSUNIONEN