Så stort ser pluset ut att bli för socialutskottet i Högsby kommun

Så stort ser pluset ut att bli för socialutskottet i Högsby kommun

2021-11-16 Av av Peter A Rosén

HÖGSBY KOMMUN

4,4 miljoner kronor.

Så stort ser pluset ut att bli för socialutskottet i Högsby kommun i år, enligt den senaste prognosen.

Det berättar utskottsordföranden Carl-Wiktor Svensson (KD).

”Det är väldigt glädjande. Vi håller i tyglarna – samtidigt som vi styr i rätt riktning”

CARL-WIKTOR SVENSSON (KD), ORDFÖRANDE I SOCIALUTSKOTTET I HÖGSBY KOMMUN

– Det är väldigt glädjande. Vi håller i tyglarna – samtidigt som vi styr i rätt riktning, säger han.

– Det har funnits en oro om att det ska komma in placeringar som vi inte kan ducka för – och det har kommit in ledsamma ärenden, där vi var tvungna att skyddsplacera en del familjer. Det kostar väldigt mycket pengar. Samtidigt har vi kunnat ta höjd genom att jobba proaktivt med familjehemsplaceringarna. Där sparar vi ungefär samma summa. Sedan har det funnits en del saker som vi inte har kunnat genomföra under året – som kurser och konferenser, exempelvis, som vi brukar åka på. De blev inställda – och det sparade vi en del pengar på, säger han.

– Vi genomför åtgärder för att bli effektivare – men vi ska inte göra avkall på de individuella insatserna och den lagstadgade verksamheten. Den måste vi utveckla. Att vi ser ut att gå med plus i år är inte en garanti för att vi går med plus nästa år. Det gäller att fortsätta med det proaktiva arbetet.

Då blir det inga besparingar nästa år?

– Nej. I budgeten inför nästa år drog vi in besparingskraven som vi hade.

Blir du kvar som ordförande i socialutskottet?

– Jag har inte fått några besked om det, säger Carl-Wiktor Svensson, som nyligen lämnade Moderaterna och gick över till Kristdemokraterna efter turbulensen kring de föreslagna toppnamnen på Moderaternas riksdagsvalsedel i länet.

”Får jag ett besked om att lämna, så gör jag det under väldigt ordnade former i sådana fall. Moderaterna får ta beslutet i lugn och ro och jag gör som de säger”

CARL-WIKTOR SVENSSON

– Men jag har sagt att jag jobbar på som vanligt fram tills jag eventuellt får ett annat besked. Jag kommer inte att lämna skutan på ett sätt som påverkar verksamheten – får jag ett besked om att lämna, så gör jag det under väldigt ordnade former i sådana fall. Moderaterna får ta beslutet i lugn och ro och jag gör som de säger.

Samtidigt är ju M och KD på samma politiska planhalva…

– Ja, men det är mycket prestige i detta från regionalt håll inom Moderaterna. Jag fick kasta in handduken när det gäller viltförvaltningsdelegationen, med hänvisning till en kandidatförsäkran som jag inte har skrivit under och aldrig fått möjlighet att skriva under eftersom jag inte kandiderade till regionen. Sedan hänvisade man till stadgar som inte finns, men jag vill inte bråka om det. Vill de ta in någon annan där, på en ersättarplats, ja, då får de göra det, säger Carl-Wiktor Svensson, som berättar att kommunen avtackade den före detta socialchefen Britt Karlsson på måndagens socialutskottssammanträde (den nya socialchefen Susanne Winsth är på plats sedan en månad tillbaka).

”Jag funderar för fullt”

CARL-WIKTOR SVENSSON

– Vi avtackade också den före detta individ- och familjeomsorgschefen Malin Holgert som har jobbat hos oss i 18 år. Där sker nu en nyrekrytering, löpande. Förhoppningen är att vi ska ha en person på plats redan inom tre månader. Med det sagt så vet vi inte det än – men intervjuer har genomförts och det arbetet är inte färdigt, säger Carl-Wiktor Svensson.

Du är med i toppen på Kristdemokraternas riksdagslista i länet. Kommer du även att ställa upp på partiets fullmäktigelista i Högsby kommun?

– Jag har inte tagit något beslut än (listan spikas i början av 2022). Jag funderar för fullt.

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

Dela gärna artikeln: