Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så svarar Moderaterna på frågorna från Oskarshamns-Nytt

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Nu har även Moderaterna svarat på Oskarshamns-Nytts frågor om äldreomsorgen.

Och Moderaterna svarar, precis som Sverigedemokraterna, på alla frågor, något som både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet misslyckades med.

Det är Lucas Lodge som har svarat för Moderaternas räkning. Här är frågorna och svaren:

1. En undersköterska har, i en intervju i ON, använt kraftuttryck i sin kritik av äldreomsorgen i Oskarshamns kommun. Ibland måste man höja sina röster för att höras. Eller har inte alla den rätten på sin sida? Hur ser Moderaterna på detta?
Svar: ”Alla har rätt att bli hörda.”
2. Är det rätt att förminska henne och använda sig av härskarteknik genom att hänga upp sig på ett ord, istället för att kommentera sakfrågan, innehållet i hennes kritik? Finns det anledning att lyssna på Carina Lindestål, och den andra undersköterskan, som har framfört kritik mot äldreomsorgen i ON?
”Man ska inte förminska folk. Man ska inte använda härskarteknik över huvud taget. Kritik skall man alltid lyssna på om den är konstruktiv.”
3. En undersköterska berättar, i en intervju i ON, att hon råkade illa ut efter att hon hade kritiserat verksamheten inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun. Hur ser Moderaterna på det?
”Alla har rätt att uttrycka sina åsikter.”
4. Brev till kommunen från en förening, och en anhörig till en person inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun, har kommit bort eller förblivit obesvarade i både ett och två år. Hur ser Moderaterna på det?
”Postsystemet är belastat och bör ses över, men inte på en kommunal nivå. Om den inte besvarats av nonchalans är det inte bra.”
5. ”Oskarshamns kommun och äldreomsorgen är en stor skam”, säger en undersköterska i en artikel i ON. Hur ser Moderaterna på det?
”Kom gärna med konstruktiv kritik så vi kan göra något åt det.”
6. Politikerna i socialnämnden borde kanske praktisera, gå bredvid, inom äldreomsorgen under en månad. Hur ser ni på det?
”Att det är en resursfråga.”
7. Oskarshamns kommun anställer inte ”obekväm” personal, trots att personalen ifråga har undersköterskeutbildning. Hur ser Moderaterna på det?
”Intressant, hur vet vi att det är så?”

8. Får inte den arbetande klassen använda vilka ord de vill? Eller är det överheten som bestämmer vilka ord vanligt folk får använda? Hur ser Moderaterna på det?
”Jo, det får dom.”
9. Finns det inte anledning att bjuda in kritikerna till ett möte med kommunens politiker? Hur ser Moderaterna på det?
”Kan finnas om det är konstruktivt.”

10. Tror ni att en man i 60-årsåldern, från de övre samhällsklasserna, hade blivit bemött på samma sätt som Carina Lindestål blev, om mannen ifråga hade kritiserat äldreomsorgen med kraftuttryck? Hur ser Moderaterna på det?
”Vet inte hur hon blev bemött, antar inte så bra med tanke på frågan, men vägrar att tro att Oskarshamns kommun diskriminerar på grund av kön och ålder.”

11. Hur vill ni själva bli omhändertagna om ni hamnar inom äldreomsorgen en vacker dag? Och hur skulle ni vilja bli behandlade om ni själva arbetade inom äldreomsorgen?
”Bra. Jag skulle gärna vilja ha valmöjligheter (LOV).”
12. Den politiska ledningen hänvisar till enkäter. Men alla kan inte svara på enkäter. Jag tänker exempelvis på dementa personer. Hur ser ni på det?
”Att dom borde få hjälp att lämna sina synpunkter.”

Lucas Lodge lägger även till följande.

”Sverige är en demokrati där var och en har rätt att uttrycka sina åsikter. När det gäller personalärenden så ska dessa hanteras inom respektive förvaltningar. Är en medarbetare missnöjd med sin situation ska detta tas upp med närmaste chef, är det så att man inte känner sig hörd så skall man ta det med nästa instans.”

”Ingen ska må dåligt”

”Socialförvaltningen har drygt 600 medarbetare, trots att förvaltningen jobbar ständigt för att vara en bra arbetsgivare med en bra arbetsmiljö finns det högst troligt någon/några som på ett eller annat sätt inte är bekväm med sin arbetssituation. Ingen ska gå till jobbet och må dålig så detta är en allvarlig fråga men att från detta till att utmåla hela äldreomsorgen till en mindre attraktiv plats är att gå lite väl långt.
Utan att gå in i specifika fall så är äldreomsorgen i en tjänstesektor och huvuduppgiften för våran anställda personal att man ska se till att våra brukare får en sådan fin vardag som möjligt. Detta kan innebära att det vid vissa tillfällen kolliderar med egna önskemål angående exempelvis ledighet. När en sådan situation uppstår ska detta alltid lösas med samtal inom arbetsgruppen och med närmaste chef.”

Hoppas på LOV


”Under nuvarande mandatperiod kommer Lagen Om Valfrihet (LOV) att införas inom hemtjänsten. Detta kommer förhoppningsvis att innebära att brukaren har ett antal företag att välja på för sina hemtjänstinsatser. Detta öppnar också upp för en undersköterska att från nuvarande situation med endast en uppdragsgivare kommer det att finnas ett antal företag att välja på som arbetsgivare. Möjlighet kommer finnas även för befintlig anställd personal som vill starta upp ett eget företag med hemtjänstinsatser att göra detta. På så sätt blir man företagare med en direkt återkoppling från hemtjänsttagaren på utförd kvalitet”, säger Lucas Lodge.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK

MODERATERNA

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS