Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Så svarar socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på insändaren från Figeholms hemtjänst

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

Jag delar till stora delar Figeholms hemtjänsts synpunkter på hur kvaliteten i vården och omsorgen ska förbättras.

Vi har i dag en brist på omsorgspersonal, samtidigt som vi vet att den demografiska utvecklingen med fler äldre innebär att vård- och omsorgsinsatserna kommer att öka inom de närmaste åren.

Måste lösas

Vi har också – som det påpekas i insändaren – under de senaste åren varit utsatta för en pandemi, med allt vad det innebär i påfrestning för vår personal.

Inför sommaren är det alltid en påfrestning att lösa bemanningssituationen – något som måste lösas och som också historiskt har lösts.

”Vad som måste göras, och här måste alla hjälpas åt, det är att skapa ett intresse för omsorgsyrket”

ROLF LINDSTRÖM (M), ORDFÖRANDE I SOCIALNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

Vad som måste göras, och här måste alla hjälpas åt, det är att skapa ett intresse för omsorgsyrket.

Det utbildas i dag alltför få i förhållande till behovet, jag ser gärna också att fler killar intresserar sig för yrket.

Utmärkt idé

Att marknadsföra utbildningen vid skolorna som insändarskribenten föreslår är en alldeles utmärkt idé.

Jag skulle också vilja se att vi gav ungdomar i högstadiet och gymnasiet möjlighet att hjälpa till med aktiviteter vid våra äldreboenden under ledig tid.

I kommuner som erbjuder detta så har intresset för omsorgsyrket ökat, där 25 procent av ungdomarna kunnat tänka sig en utbildning till undersköterska.

”Jag håller helt med om att man ska arbeta med uppgifter man är utbildad för, en undersköterska ska jobba med omvårdnadsinsatser – inte med städ och inköp”

Jag håller helt med om att man ska arbeta med uppgifter man är utbildad för, en undersköterska ska jobba med omvårdnadsinsatser – inte med städ och inköp.

Med införandet av LOV (Lagen om valfrihetssystem) så blir det en tydlig uppdelning mellan serviceinsatser och omsorgsinsatser.

Detta innebär också att man förutom kommunen som utförare även kan välja privata utförare. Här förutsätter jag att det är rätt personalgrupp inom respektive insats.

Brukaren i centrum

Jag uppskattar att ni sätter brukaren i centrum, det är ju brukaren vi är till för – inget annat.

Vi ska ge den service och omvårdnad som efterfrågas. Här är min bedömning att vi i framtiden kommer att få vara mera lyhörda än i dag för personliga önskemål från brukarna vad gäller t ex läggtid, duschtid mm. Man vill helt enkelt leva så nära man gjorde innan man blev i behov av någon form av insats.

Rolf Lindström (M)

Ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS