Så tänker IKO-tränaren Martin Filander inför den tuffa matchveckan

Så tänker IKO-tränaren Martin Filander inför den tuffa matchveckan

2021-10-18 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

– Vi får se lite av Sverige – i höstfärger, säger IK Oskarshamns huvudtränare Martin Filander, som sitter i bussen på väg till Örebro när vår tidning pratar med honom på måndagseftermiddagen.

Jeff Jakobs (assisterande tränare med ansvar för backarna), Martin Filander (huvudtränare) och Mathias Tjärnqvist (assisterande tränare med ansvar för forwardsspelarna) under matchen mot Växjö i lördags. Foto: Peter A Rosén

IKO är ute på en rejäl långresa.

Så här ser matchprogrammet ut under den här veckan:

Örebro (borta) på tisdag. Bussresa.

Djurgården (borta) på torsdag. Bussresa.

Skellefteå (borta) på lördag. Flygresa från Stockholm.

Det är en ganska tuff utmaning, med tre svåra bortamatcher på kort tid (sedan väntar Rögle på hemmais den 26 oktober). Vad är extra viktigt att tänka på?

– Det viktigaste är att ta en match i taget. Nu ligger allt fokus på Örebromatchen. Det är inte bra att börja tänka på de andra matcherna redan nu. Det gäller att få till en så bra prestation som möjligt i Örebro. Får vi med oss en bra prestation därifrån, ja, då får vi med oss mycket bra energi till matchen i Stockholm. Det är prio ett.

– Sedan gäller det att hitta balansen, med sömn och återhämtning och träning. I övrigt är det bara att njuta av att få spela hockey den här veckan när vi är ute på vägarna.

Den här typen av långresor stärker lagsammanhållningen ytterligare…

– Ja, varje gång man åker i väg så får man massor med tid ihop.

Försöker ni hinna med roliga aktiviteter också, som inte är hockeyrelaterade?

– Under den här resan blir det tufft. Vi kommer inte att hinna med så mycket. Men vi försöker i alla fall äta på annorlunda ställen. Det blir mer än bara matlådor, som det kan vara på hemmaplan efter matcherna. Nu kan vi gå ut och äta tillsammans.

– Mycket mer än det hinner vi inte, med tanke på att det gäller att få tid för återhämtning.

Emil Martinsen Lilleberg var sjuk senast. Är han tillbaka i laget?

– Ja, han är tillbaka, säger Martin Filander, som konstaterar att alla är tillgängliga (förutom Dale Weise och Johannes Salmonsson, som är skadade).

Emil Martinsen Lilleberg. Foto: Pierre Stjernfeldt

Hur går tankarna när det gäller Örebro?

– Det är en tuff bortamatch. De har inte fått med sig så många poäng hittills (här är tabellen) – men de spelar väldigt bra, tycker jag. Matchen kommer att kräva mycket av oss – både åk- och kampmässigt. Förmodligen blir det fullsatt i Behrn Arena. Publiken brukar stå och studsa. Det är en härlig utmaning.

– Vi behöver komma tillbaka lite och få i gång vårt spel med pucken på ett bättre sätt, jämfört med Växjö-matchen framför allt. Men vi hade även en period i matchen mot Färjestad där vi var lite svajiga. Vi måste hitta lite mer kontinuitet där. Sedan ska vi fortsätta att vara ramstarka och spela stabilt defensivt, vilket vi har gjort under en ganska lång tid.

”Det är klart som tusan att det är en tuff bortamatch”

MARTIN FILANDER, HUVUDTRÄNARE I IK OSKARSHAMN

Örebro är väl en av de svåraste bortamatcherna, om det nu går att gradera bortamatcherna i SHL…

– Ja, det är det väl. De har ett bra lag och de är topptippade av många. Det är klart som tusan att det är en tuff bortamatch. Tyvärr är det nästan alltid det i den här ligan. Det är både roligt och jobbigt. Men det är ändå en härlig utmaning. Vi har gjort några bra bortamatcher, så vi har något att fortsätta att spinna vidare på. Vi har visat att vi kan spela väldigt vuxet mot bra lag på bortaplan.

Ni har ändå tagit sex poäng på bortais – och nio pinnar hemma. Det är väl ändå godkänt, eller mer än det?

– Ja, det har varit helt okej. Vi har spelat bra och vi har fått med oss helt okej med poäng. Men det gäller att vi är noggranna även i fortsättningen. Man måste vara i nuet. Det är viktigt.

Jag misstänker att ni kommer att alternera en del på målvaktssidan, med tanke på att det är tätt mellan matcherna framöver…

– Ja, vi kommer såklart att rotera någon gång under de här veckorna – men vi tar match för match och vi försöker ta det bästa beslutet inför varje match, säger IKO-tränaren.

Trolig laguppställning mot Örebro:

Målvakt:

Joe Cannata/Tim Juel.

Förstafemman:

Lukas Pilö, Brian Cooper – Kim Rosdahl, Fredrik Olofsson, Patrik Karlkvist.

Andrafemman:

Philip Samuelsson, Robin Norell – Cam Brace, Tomas Zohorna, Hynek Zohorna.

Tredjefemman:

William Worge Kreü, David Quenneville – Mikkel Øby-Olsen, Daniel Muzito-Bagenda, John Dahlström.

Fjärdekedjan:

Joakim Thelin, Johan Johnsson, Jonas Engström.

Extraforward:

Hampus Plato.

Dela gärna artikeln: