Så vill Marcus Schön (M) förbättra Högsbyambulansen

Så vill Marcus Schön (M) förbättra Högsbyambulansen

2021-04-13 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

HÖGSBY

Marcus Schön (M) tycker inte att det är bra att Högsbyambulansen fungerar som en satellitstation till ambulansen i Oskarshamn.

Han passade på att ta upp frågan under måndagskvällens digitala fullmäktigemöte i Högsby kommun, där regionrådet Christer Jonsson (C) var en av de inbjudna gästerna.

”Finns det ingen möjlighet att stryka ordet satellit framför stationen i Högsby och ha personalbytet i Högsby i stället för att ambulansen varje morgon ska åka till Oskarshamn och byta personal och sedan köra tillbaka?”

MARCUS SCHÖN (M)

– Högsby har en fast ambulans med 90 sekunders beredskap. Men det är en satellitstation till Oskarshamn. Och tittar man på statistiken, så ser man att ambulansen i Högsby ligger rätt högt i insatstid. Finns det ingen möjlighet att stryka ordet satellit framför stationen i Högsby och ha personalbytet i Högsby i stället för att ambulansen varje morgon ska åka till Oskarshamn och byta personal och sedan köra tillbaka? Det är inte särskilt effektivt och det är inte bra för våra invånare, sa Marcus Schön.

”Det kan jag inte”

– Jag skulle önska att jag kunde säga att det där är en bra idé – men det kan jag inte. Skälet är att vi också behöver säkerställa att klara bemanningsfrågan. Vi har fått göra lösningar på flera ställen i länet för att säkerställa att vi har en korrekt bemanning på ambulansen. Då har den här typen av kombinationslösningar varit det som har gett oss framgång på bemanningssidan, svarade Christer Jonsson.

”Jag tror inte att det är det som är förklaringen till insatstiderna”

CHRISTER JONSSON (C)

– Sedan är det riktigt att det inte är effektivt att köra för att byta personal. Men jag tror inte att det är det som är förklaringen till insatstiderna. Det är avstånd och nyttjandegraderna som gör att insatstiderna ibland blir för långa. I delar av mellanlänet är det ju så, tillade han.

– Ja, men det kan ju inte gå snabbare om ambulansen är borta en och en halv timme varje dygn? Det kan ingen komma och säga, kontrade Marcus Schön.

”Bättre att byta i Högsby”

– Nej, så är det. Men om det var just det som gjorde att vi inte klarade insatstiderna, så hade det varit en viktig fråga – men jag har inte sett någon statistik som talar för att det är just det som driver våra insatstider, sa Christer Jonsson.

– Jo, det förstår jag. Absolut. Men för att nyttja tiden för de anställda bättre, så vore det bättre att byta i Högsby – men jag får köpa ditt svar, även om jag inte håller med dig, sa Marcus Schön.

– Det är helt okej, sa Christer Jonsson.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

Dela gärna artikeln: