Så vill SD lösa personalkrisen inom sjukvården i länet

Så vill SD lösa personalkrisen inom sjukvården i länet

2023-02-07 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

LÄNET

Sverigedemokraterna lämnade på tisdagen in en motion till Region Kalmar län om att regionen ska utreda hur chefer och handläggare med vårdutbildning ska kunna arbeta direkt inom sjukvården.

Det skriver SD i ett pressmeddelande.

– Region Kalmar län befinner sig idag i djup kris när det gäller personalsituationen i sjukvården. Det saknas 130 sjuksköterskor och samtidigt är det 180 sjuksköterskor som arbetar som chefer och handläggare. Vi måste titta på hur läkare och sjuksköterskor med vårdutbildning kan arbeta mer direkt i vården, säger Claus Zaar (SD), ledamot i hälso- och sjukvårdsberedningen.

”SD föreslog i sin regionbudget förra året att det skulle utredas hur chefer och handläggare med vårdutbildning ska kunna arbeta i vården, för att hjälpa upp den svåra personalsituationen. Partiet vann dock inget gehör från det S-ledda styret för sitt förslag. Nu väcker SD frågan på nytt, med inspiration från ett färskt initiativ i Region Örebro län.”

– I Region Örebro län undersöker man nu hur anställda med vårdutbildning som idag har administrativa tjänster även ska kunna arbeta direkt i vården. Man diskuterar också att det ska framgå i arbetsbeskrivningen till administrativa tjänster att man vid behov ska kunna arbeta direkt i vården, om man har sådan utbildning. Det är ett bra initiativ som vi vill att Region Kalmar län följer efter, säger Bo Karlsson (SD), vice ordförande i regionens personalutskott.

”Sverigedemokraternas motion kommer att anmälas vid regionfullmäktige den 2 mars och partiet hoppas att den kommer att behandlas snabbt, med tanke på den svåra personalsituationen, inte minst inför sommaren”, skriver SD.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln med dina vänner: