Sagabiografen i Oskarshamn kan inte betala hyran till kommunen

Sagabiografen i Oskarshamn kan inte betala hyran till kommunen

2020-07-06 0 av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Sagabiografen har inte råd att betala hyran till Oskarshamns kommun.

”Hyran på 383 000 som ska betalas 3/7 kommer föreningen inte att klara, då vi inte kommer att ha intäkter förrän tidigast i september”, skriver Susanne Fogelqvist, som är ordförande i Folkets Hus och Park, i ett brev till kommunen.

”Vi har erhållit bidrag från kommunen och filminstitutet och detta är vi mycket tacksamma för.”

Men pengarna räcker inte, konstaterar Susanne Fogelqvist i brevet.

”När de första rapporterna om det nya coronaviruset dök upp, märkte vi ganska omgående en minskning av besökare till Saga. Ganska snabbt utvecklades detta till ett stort besöksbortfall.”

”Vi gjorde omgående förändringar och började med att dra ner på personalen, med cirka 40 procent. Besökssiffrorna fortsatte att sjunka och vi beslutade oss för att hålla stängt måndagar och tisdagar samt att minska ner på filmutbudet.”

”Fritt fall”

Susanne Fogelqvist beskriver ”ett fritt fall” när det gäller besökssiffrorna – ”föreställning efter föreställning gick tom”.

”Vi minskade ytterligare på personalstyrkan och satte vårt hopp till det muntliga löfte vi fått från kommunen om att de satt vår hyra på paus. April månad var helt katastrofal. Det visade sig att en hyra på paus egentligen bara var en framflyttad hyra och vi bestämde då att slå igen helt för öppna visningar från och med 4 maj.”

”Vi har sedan dess haft en handfull uthyrningar till privata sällskap, uthyrningar som knappt dragit in till elförbrukningen.”

”Hyran för april-juni har vi fått halverad av kommunen. Vi har fått föreningsbidrag som var högt jämfört med andra föreningar, och detta är vi mycket tacksamma för, men detta kommer inte att räcka. Biografföreståndaren är korttidspermitterad.”

”Vi har fasta kostnader på cirka 125 000 kronor/månad när vi erhållit halv hyra. Fasta kostnader såsom hyra, el, hyra på inventarier, lån och amortering på ljudutrustning, personallön, med mera. Halverad hyra gäller endast april-juni.”

650 besökare

Susanne Fogelqvist skriver att biografen hade 12 500 besökare mellan den 11 mars och 31 augusti 2019. Under motsvarande period i år har biografen hittills haft 650 besökare.

”Ny hyra för nästa kvartal ska betalas 3/7. Vi räknar med att öppna tidigast 1/9.”

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

Pierre Stjernfeldt