Samhällsföreningen hjälper de äldre tillsammans med kyrkan och Röda Korset

Samhällsföreningen hjälper de äldre tillsammans med kyrkan och Röda Korset

2020-03-25 Av av Peter A Rosén


KRISTDALA

Samhällsföreningen har tillsammans med Röda Korset och kyrkan i Kristdala initierat ett arbete för att hjälpa bygdens invånare över 70 år, de som ingår i en riskgrupp och de som är sjuka, med att få hjälp med ärenden, som exempelvis leverans av mat, medicin och paket med mera.

Folkhälsomyndigheten har sedan en vecka tillbaka uppmanat personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter med andra människor genom att undvika folksamlingar, som exempelvis kan uppstå i affärer, offentliga lokaler, med mera, under en tid framöver.

– Alla har ett stort eget ansvar för att begränsa smittspridningen, att skydda äldre och andra riskgrupper. Vi har många äldre i vår hembygd och en del kanske inte har barn och barnbarn i närheten, eller släkt och vänner som bor i närheten och kan hjälpa dem. För att underlätta för dessa personer har vi initierat Corona-hjälpen i Kristdalabygden, säger samhällsföreningens ordförande Annicka Gunnarsson.

Inga fysiska möten

– Om man behöver hjälp med matinköp, pakethämtning eller medicinuttag, så har vi tre administratörer som tar emot ärendet, och en arbetsgrupp med närmare trettio personer som hjälper till med uppgifterna. All samordning och alla ärenden sköts digitalt och per telefon för att undvika fysiska möten. Arbetsgruppen har också satt upp gemensamma rutiner för hur ärendena ska utföras.

– Det viktigaste i våra rutiner är att vi ska undvika all fysisk kontakt med dem som behöver hjälp och den andra är att allt ska skötas kontantfritt. Det har rapporterats om bedrägerier, så vi har valt att andra lösningar. De som har swish använder det för betalning och har man inte det så får man en räkning vid leveransen som ska betalas till samhällsföreningens bankgiro omgående.

All planering gjordes under förra veckan och under helgen som gick testades det digitala verktyget för att dela upp bygden i områden och dela ut flygblad till alla hushåll, berättar Annicka Gunnarsson.

– Under tisdagen ringde den första kunden. Ett par behövde hjälp med inköp i den lokala butiken. Paret är mycket nöjda och tacksamma över initiativet och hälsar att de kommer att höra av sig nästa gång de behöver hjälp.

”Gör vår plikt”

– Vi gör vår plikt genom att skydda våra invånare och underlätta för sjukvården, så att de hinner med alla som behöver vård. Vi vill att alla lyssnar på regeringen och myndigheterna och stannar hemma. Det är inte riskfritt att ge sig ut till affären om man ingår i riskgrupperna. Vi finns här för att hjälpa till så nu ser vi fram emot att fler invånare hör av sig, säger Annicka Gunnarsson.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Annicka Gunnarsson är ordförande i samhällsföreningen i Kristdala.
FOTO: CURT-ROBERT LINDQVIST