Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Samtliga kommuner får skarp kritik i granskning: Svensk äldreomsorg är kroniskt underbemannad

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

I förra veckan presenterade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, resultatet av sin granskning av äldreomsorgen. Myndighetsrapporten visar att kommunernas särskilda boenden för äldre, SÄBO, lider av stora brister och att bristerna var så allvarliga att de påverkade patientsäkerheten vid särskilda boenden i hela landet.

Efter att ha identifierat tydliga brister i vården inom tre olika områden konstaterar IVO att ”tillsynen visar att ingen av de granskade kommunerna helt lever upp till de krav som ställs på vården på SÄBO”.

Fördjupad nationell tillsyn genomförs

Under pandemin genomförde IVO en särskild tillsynsinsats av medicinsk vård och behandling vid landets SÄBO. IVO kunde då slå fast att lägstanivån i äldreomsorgen var alldeles för låg och att kommuner och regioner – trots tillsyn och beslut från IVO med krav på åtgärder – inte i tillräcklig utsträckning vidtagit åtgärder för att säkerställa en god vård och omsorg av boende på SÄBO.

Mot den bakgrunden bedömde IVO under 2021 att hälso- och sjukvården för personer på SÄBO i samtliga kommuner uppvisade sådana risker och brister att en nationell tillsyn var nödvändig. Tillsynen påbörjades under 2021 och nu redovisas ett delresultat av det arbetet.

Tydliga brister i vården

I rapporten, som bygger på över 50 000 journalgranskningar, enkäter till boende, närstående och personal, har IVO har konstaterat tydliga brister i samtliga synade kommuner. Bristerna finns inom följande områden: Vård i livets slutskede, läkemedelshantering samt kontinuitet och dokumentation:

1. Vård i livets slutskede följer inte reglerna

När vården går in i livets slutskede ska, enligt gällande regelverk, ett så kallat brytpunktssamtal genomföras med patient eller närstående. Tillsynen visar att det saknas ett dokumenterat brytpunktssamtal för tre av fyra (75 procent) av de patienter som avlidit. Detta styrks även av enkätsvar som visar att drygt sex av tio (61 procent) av de närstående inte har haft ett sådant samtal. 

2. Läkemedelshanteringen är inte patientsäker

Tillsynen visar att ungefär hälften av patienterna saknar en dokumenterad läkemedelsgenomgång. Därtill har var femte patient olämpliga läkemedel. En stor del av läkemedelshanteringen delegeras från legitimerad personal till icke legitimerad personal, varav många saknar adekvat utbildning.

3. Kontinuitet och dokumentation brister 

44 procent av patienterna saknar dokumenterade vårdplaner i sin kommunala journal. För de patienter som träffar sex eller fler olika sjuksköterskor en vanlig månad saknar 39 procent dokumenterad vårdplan. Ungefär sex av tio journaler saknar helt åtgärdskoder som bör användas för att beskriva vårdåtgärder och funktionstillstånd och som ska användas vid inrapportering till Socialstyrelsen. I ungefär var tredje kommun saknas koder i samtliga journaler, vilket försvårar för kommunen att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. 

IVO fortsätter med inspektioner

IVO fortsätter tillsynsarbetet med fysiska inspektioner på äldreboenden runt om i landet. IVO kommer att informera kommunerna i syfte att öka kunskapen om relevanta regelverk. Tillsynsbeslut kommer att fattas för samtliga granskade kommuner. I de fall det bedöms nödvändigt kommer IVO att besluta om olika sanktioner i syfte att få kommunerna att vidta åtgärder som ger nödvändiga förbättringar för patienterna.

”Nu har vi testat att ge kommunerna frihet under ansvar. Det har inte fungerat och det är anställda och brukare som drabbas när arbetsgivarna duckar sitt ansvar. Nu är det dags för ordning och reda. Det krävs nationella bemanningsriktlinjer för äldreomsorgen.”

Kommunals Förbundsordförande Malin Ragnegård om IVOs granskning
Malin Ragnegård Kommunal
”Underbemanningen i äldreomsorgen kommer inte att lösa sig själv. Det som oroar mig är att Kommunal upplever att arbetsgivare årligen försöker slimma organisationerna ytterligare. Det är helt oacceptabelt”, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal. Foto: Kommunal

FAKTA / OM GRANSKNINGEN

IVO redovisar ett delresultat från arbetet med den nationella tillsynen. IVO har granskat 53 845 kommunala hälso- och sjukvårdsjournaler från merparten av kommunalt drivna SÄBO, totalt 1985 boenden i 283 kommuner. Därutöver finns enkätsvar från patienter och närstående samt vård- och omsorgs personal. I tillsynen hittills framkommer att variationen är stor över landet, men ingen av de granskade kommunerna  når till fullo de krav som gäller för vården vid SÄBO. 

Ta del av rapporten ”Tillsyn av medicinsk vård och behandling vid särskilda boenden för äldre (SÄBO)”, IVO 2022-07. Utgivningsdatum: Augusti 2022

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS