ANNONS

Sänkt alkoholskatt på öl från mikrobryggerier: “Sverige har en fantastisk ölkultur”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Regeringen tar nu ytterligare ett steg för att Sverige ska bli friare och mer företagarvänligt. I budgetpropositionen för 2025 aviseras sänkt alkoholskatt för öl tillverkad av mikrobryggerier och andra oberoende småbryggerier. “Detta är ett ytterligare steg mot ett friare och mer företagarvänligt Sverige”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Mikrobryggerier och andra småbryggerier återfinns över hela vårt land där de skapar jobb och tillväxt. Det handlar oftast om små företag där ett passionerat hantverk står i centrum. Småbryggerier är också viktiga besöksmål för turister och bidrar till att göra Sverige till en attraktiv turistnation.

Företagarvänligt

Det finns i dag en möjlighet att sänka alkoholskatten för oberoende småbryggerier enligt EU:s alkoholskattedirektiv. Sverige har hittills inte nyttjat den möjligheten. Finansdepartementet har under sommaren remitterat ett förslag som skulle sänka alkoholskatten på öl tillverkad av oberoende småbryggerier. Regeringen kan nu meddela att den avser att gå vidare med detta förslag.

– Detta är ett ytterligare steg mot ett friare och mer företagarvänligt Sverige. Mikrobryggerier bidrar med arbetstillfällen runt om i landet. Med sänkt skatt får de ytterligare möjlighet att växa, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Max 3 miljoner liter öl per år

För att omfattas av förslaget får producenten som mest producera 3 miljoner liter öl per år. Det finns även krav på att producenten måste vara oberoende från andra ölproducenter, men det finns möjligheter för småbryggerier att samarbeta med varandra.

– Sverige har en fantastisk ölkultur, den vill vi bevara och utveckla, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Nedsättningen är kopplad till producentens årsproduktion. De minsta producenterna får 50 procents skattenedsättning och sedan minskar nedsättningen stegvis ju högre årsproduktionen är. Förslaget gäller drycker från både svenska och utländska producenter.

Ändringarna, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna, föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Foto: Freepik

+1
4
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS