Scanias vd flaggar för ännu större neddragningar

Scanias vd flaggar för ännu större neddragningar

2020-08-01 0 av Peter A Rosén


OSKARSHAMN

Fler än 5 000 anställda kan bli av med sina jobb på Scania runtom i världen.

Det säger Scaniachefen Henrik Henriksson till Svenska Dagbladet (SvD).

– Om det skulle komma en andra våg av pandemin eller om stimulanspaketen inte fungerar, kanske det krävs ytterligare åtgärder. Men jag tror att det räcker, säger han till SvD.

Har haft covid-19

Henrik Henriksson, som själv har varit sjuk i covid-19, tror att lastbilstillverkaren har den värsta krisen bakom sig.

Under det andra kvartalet i år redovisade Scania en rörelseförlust på uppemot 200 miljoner kronor – fabrikerna var nedstängda i fyra veckor och sedan rullade de igång successivt under en fyraveckorsperiod.

– Vi har varit i en djup V-svacka, men snabbt kommit tillbaka och nu planar det ut på en lägre nivå. Kvartal tre och fyra bör vi vara på en hyfsat stabil nivå, säger Henrik Henriksson till SvD.

Minst 5 000 anställda ska lämna Scania – det är en tiondel av arbetsstyrkan. En tredjedel av de 5 000 har redan slutat – och resten ska ha lämnat bolaget innan årsskiftet, skriver SvD.

När kan Scania som helhet vara tillbaka på normala nivåer? Den frågan ställer SvD till Henrik Henriksson.

– Förhoppningsvis, med vaccin och lyckade stimulansåtgärder, kan vi börja resan tillbaka och vara tillbaka om två, tre år. Om stimulanspaketen lyckas bättre kan det gå fortare, svarar han.

Halvering

Till SvD säger han att det här är den värsta krisen som han har varit med om – med endast 12 000 sålda fordon under andra kvartalet, vilket är en halvering jämfört med samma kvartal förra året.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se