SD: Bygg den nya arenan i idrottsparken och flytta fotbollen till Kikebodalen

SD: Bygg den nya arenan i idrottsparken och flytta fotbollen till Kikebodalen

2022-01-14 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMN

Bygg den nya hockeyarenan i idrottsparken i Oskarshamn.

Fixa en ny anläggning för fotbollen i Kikebodalen.

Flytta bandyn och friidrotten till ett ledigt område norr om sjukhuset, där den gamla basebollplanen låg tidigare.

Det är Sverigedemokraternas förslag.

Mattias Bäckström Johansson (SD), Leif Axelsson (SD), Jan Johansson (SD) och Marko Raiskio (SD) bjöd in de lokala medierna till en pressträff i Kikebodalen, vid Oscarsgymnasiet i Oskarshamn, på fredagen.

Leif Axelsson (SD), Marko Raiskio (SD), Mattias Bäckström Johansson (SD) och Jan Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén
Kikebodalen ligger vid Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

De berättade att tidsaspekten är avgörande för Sverigedemokraterna. Att lägga den nya hockeyarenan i Kronoparken, söder om sjukhuset, är ingen bra idé, betonade SD-kvartetten.

Det skulle kunna dröja mellan sex och åtta år innan det bygget, med detaljplanearbetet och allt, var klart, påpekade Mattias Bäckström Johansson.

Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén

”Det är bara att glömma”

MARKO RAISKIO (SD) OM ETT EVENTUELLT ARENABYGGE I KRONOPARKEN, SÖDER OM SJUKHUSET I OSKARSHAMN

– Ja, det är alldeles för lång tid. Man kommer aldrig att kunna bygga där uppe, med tanke på naturen som finns där. Vi skulle få se många överklaganden. Nej, det är bara att glömma, fastslog Marko Raiskio.

Marko Raiskio (SD). Foto: Peter A Rosén

”Har inte råd”

– Nej, vi har inte råd att dra det i långbänk. Infrastrukturinvesteringarna skulle dessutom bli väldigt kostsamma vid sjukhusplatsen. Med vårt förslag har vi minimalt med infrastrukturinvesteringar – hela idrottsparken blir ett centrum för ishockeyn i Oskarshamn. Idrottsparken har många tidsmässiga fördelar när det gäller bygget av en ny evenemangsarena. Där har vi en detaljplan som, mer eller mindre, är klar för ändamålet. Vi skulle kunna komma i gång och bygga redan i höst, sa Mattias Bäckström Johansson.

När kan den nya arenan vara färdig?

– Skulle man börja bygga i höst, så handlar det kanske om två eller tre år, svarade Mattias Bäckström Johansson.

Det finns förstås logistik- och samordningsmässiga fördelar med att bygga den nya hallen bredvid den gamla (Be-Ge Hockey Center), inflikade Marko Raiskio.

”Man kan bygga en bro eller en tunnel mellan hallarna”

MARKO RAISKIO

– Man kan bygga en bro eller en tunnel mellan hallarna, sa han och konstaterade att en centralt placerad arena dessutom är viktig för näringslivet.

– Där finns även möjligheten att bygga en tredje isyta på sikt, tillade Mattias Bäckström Johansson, som i sammanhanget påpekade att tennisklubben också är i behov av en bättre lösning framöver.

Den föreslagna rockaden, med en ny hockeyarena i idrottsparken som utgångspunkt, gör samtliga inblandade till vinnare, poängterade Jan Johansson.

”Inte optimalt”

– Arena Oskarshamn byggdes 2004 och det blev inte optimalt för någon. Flera klubbar kom i kläm – fotbollsklubbarna, bandyn och framför allt friidrotten. Fotbollen vill ha tillgång till konstgräset året runt – men det går inte i dag, på grund av bandyisen. Det är inte alls bra. Och bandyn vill in där så fort som möjligt, vilket inte är möjligt på grund av att fotbollen sträcker sig långt in i november, ja, nästan in i december.

– Sportklubben i Oskarshamn, som har arrangerat mycket stora tävlingar genom åren, hade en fullgod friidrottsarena som styckades av. Det går alltså inte att kasta spjut, diskus och slägga på arenan. I stället fick man en liten träningsyta, där man kan träna lite på junior- och ungdomsnivå – men där kan man inte arrangera några tävlingar.

– Vi vill ha en totallösning när man ska bygga en ny hockeyarena. Det gäller att rätta till synderna från 2004, sa Jan Johansson.

Jan Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén

På en yta norr om sjukhuset finns det gott om plats, konstaterade Jan Johansson och hans partivänner.

– Här kan vi ha en friidrottsanläggning med en fullvärdig kastbana, så att man kan arrangera tävlingar igen i Oskarshamn. Och bandyn följer med till den platsen i sådana fall.

Och i Kikebodalen finns det redan en detaljplan som är klippt och skuren för en fotbollsanläggning, betonade SD-politikerna.

Här finns det också goda facilitetsmöjligheter, underströk Mattias Bäckström Johansson.

”Studenterna kan fortsätta att springa ut på Kikeboplanen”

MARKO RAISKIO

Bedömningen är också att Oskarshamns AIK, stadens i särklass bästa fotbollslag som ligger i division ett och kämpar för att ta sig upp till Superettan, kan klara sig tillfälligt på den egna Ernemar-anläggningen under en övergångsperiod.

– Det är förstås inte optimalt. Men vår uppfattning är att OAIK är beredda att bita ihop lite under en övergångsperiod när man vet att man får en anläggning som är ändamålsenlig. Fördelen är att de får en renodlad fotbollsanläggning, utan löparbanor. Publiken kommer närmre spelet. Upplevelsen blir en helt annan, sa Mattias Bäckström Johansson.

Skolan, med fotbollsakademin som har 28 elever i dag, kommer också att ha stor glädje av den nya fotbollsarenan, påpekade de fyra sverigedemokraterna.

– Och studenterna kan fortsätta att springa ut på Kikeboplanen, sa Marko Raiskio.

”Tillfälliga lösningar får man givetvis se över om det blir aktuellt”

MATTIAS BÄCKSTRÖM JOHANSSON (SD)

Då får kommunen ordna med en tillfällig läktare på Ernemar-anläggningen?

– Ja, sådant får man absolut ordna med. Det ställs också vissa krav på detta i deras serie. Tillfälliga lösningar får man givetvis se över om det blir aktuellt. Och det är viktigt att det sker i dialog med berörda föreningar, svarade Mattias Bäckström Johansson.

Har ni fått med er fler partier på ert förslag?

– Jag ska inte tala för andra – men jag vet att det finns ett visst stöd, i alla fall hos enskilda företrädare. Sedan får andra tala för sig själva. Men vårt förslag har mötts med positiva tankar och tongångar, sa Mattias Bäckström Johansson.

”Det är otroligt roligt att Oskarshamn växer som plats och idrottsstad”

LEIF AXELSSON (SD)

– Vi har också fått väldigt bra respons bland allmänheten. Jag har inte träffat någon som har varit negativt inställd, sa Jan Johansson.

Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén

– Det är otroligt roligt att Oskarshamn växer som plats och idrottsstad. Det är dags att göra det här omtaget nu, sa Leif Axelsson.

Dela gärna artikeln: