ANNONS

Oskarshamns sjukhus
Oskarshamns sjukhus. Foto: Peter A Rosén

SD ensamt om att säga nej till nedläggningarna på Oskarshamns sjukhus: “Märkligt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i Region Kalmar län har, med stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna, tagit ett beslut om att lägga ned medicinakuten och snabbspåret på Oskarshamns sjukhus.

Sverigedemokraterna är det enda partiet som säger nej till detta.

– Jag tycker att det är märkligt, för att inte säga anmärkningsvärt, att Sverigedemokraterna är det enda partiet som förstår att primärvård aldrig kan ersätta livsviktig akutsjukvård. Vår prioritering är att sätta människors liv och hälsa först, säger Ted Nyberg, som bland annat är kommunstyrelseledamot och ordförande för Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun.

Ted Nyberg (SD)
Ted Nyberg, Sverigedemokraternas ordförande i Oskarshamns kommun. Foto: Sverigedemokraterna

Hur ser du på majoritetspartiernas förklaringar i frågan?

– Ja, deras retoriska linje är ju att prata om “utveckling” och “förändringsarbete” – och vissa saker är bra. Satsningarna som man vill göra på primärvården är jättebra, men den satsningen kan aldrig ersätta akutsjukvården.

– De kan motivera det här beslutet med låga patientflöden och peka på rapporten som fastslår detta. Men varför har det blivit så? Det är den frågan som måste ställas. Under de två senaste mandatperioderna, under den socialdemokratiskt ledda flaggan, har vi sett en medveten och systematisk avlövning av Oskarshamns sjukhus, där varje beslut har tagit oss närmare dagens situation. Vi pratar om nedläggningar, omstruktureringar och förflyttningar av vård som har underminerat sjukhusets möjlighet att upprätthålla en adekvat akutsjukvård och kunna ta emot patientgrupper.

“Ingen slumpmässig utveckling”

– Under de senaste mandatperioderna har man exempelvis tagit bort intensivvårdsplatser, medicinska intermediärvårdsplatser, observationsplatser och över hälften av vårdplatserna. Man har tagit bort mängder med saker. Och allt detta underminerar förutsättningarna för att kunna bedriva en adekvat akutsjukvård. Och, som det ser ut nu, så kommer även medicinakuten och snabbspåret att hamna under denna lie. Det här är ingen slumpmässig avlövning. Det kan inte vara något annat än en planerad process, där man successivt tar bort förutsättningarna för att sjukhuset ska fungera som ett akutsjukhus. Rapporten sa det som man förmodligen redan visste, ja, den beställdes först efter att alla dessa bitar hade tagits bort.

“Det är precis så här man gör inom offentlig sektor när man vill ta bort något”

Ted Nyberg (SD)

– Rapporten säger att det är låga patientflöden nu. Vad konstigt, vad kan det bero på? Kan det bero på att vi har skurit bort varenda instans på akutmottagningen. Då är det inte konstigt att man får låga patientflöden. Och det är inte konstigt att man, som majoriteten pekar på, får en högre kostnad per patient om man har låga patientflöden. Det är så här det går till när man vill nedmontera något, det gäller inte bara sjukvården, det gäller generellt. Det är precis så här man gör inom offentlig sektor när man vill ta bort något. Man tar bort förutsättningarna, i det här fallet minimerar man patientflödena, man tar bort instanser som gör det omöjligt att ta emot vissa patientgrupper och sedan beställer man en rapport som säger att “nu är det så dåligt, så nu måste vi ta bort de sista bitarna också”. Det är så här man jobbar och det är precis det här vi ser när det gäller Oskarshamns sjukhus, säger Ted Nyberg.

Och akutkirurgin på Oskarshamns sjukhus togs bort för 20 år sedan…

– Ja, det stämmer.

Så allt började där?

– Ja, ska man vara riktigt krass, så började det 1984, då man tog bort Oskarshamns BB. Sedan försvann akutkirurgin 2004. När man tog bort akutkirurgin, så togs även ett beslut om att man skulle ha kvar medicinsk intensivvård på sjukhuset. Något som man hade kvar ända fram till 2019. Det var ungefär samma fajt då, 2019, om det skulle bevaras eller inte. Rapporter beställdes och ett underlag togs fram. Och underlaget pekade på låga patientflöden inom intensivvården, fastslog majoriteten. På oppositionssidan fanns Sverigedemokraterna och Moderaterna, som pekade på att underlaget var extremt svagt. Beslutet sköts upp, men till slut tog man ändå bort intensivvården. Vi fick en medicinsk intermediäravdelning i stället.

Vilka konsekvenser kan allmänheten räkna med när medicinakuten och snabbspåret på Oskarshamns sjukhus har lagts ned?

– Blir du inte akut sjuk, så lär du inte märka av några konsekvenser. Det är först när du blir akut sjuk som du märker det. Transporterna kan komma att bli längre. Du kommer, om du blir akut sjuk och ringer 112, förmodligen att bli förd med ambulans till Västerviks sjukhus, länssjukhuset i Kalmar eller något annat sjukhus i mycket större utsträckning jämfört med hur det såg ut innan. Akuten i Oskarshamn tar i dag emot betydligt fler tillstånd än vad den politiska majoriteten och tjänstemannasidan vill ge sken av.

– Att man blir transporterad till andra sjukhus är egentligen inget konstigt. Så har det varit ett tag, beroende på tillstånd. Men det som kommer att hända, när man tar bort medicinakuten och snabbspåret, ja, det är att det förmodligen kommer att ske i mycket större utsträckning, vilket kommer att belasta ambulansen mycket mer. Och har man otur så finns det ingen tillgänglig ambulans när du behöver en, på grund av att de kommer att befinna sig på vägarna i större utsträckning. Det är risken.

“Vi ska inte ljuga”

– Den risken finns alltid. Sker det en större trafikolycka och fyra ambulanser larmas ut, så är förstås risken ännu större att det inte finns en tillgänglig ambulans när du behöver en, om man inte tillskjuter extraresurser. Vi ska inte ljuga för våra medborgare. Jag håller med majoriteten om att vi ska vara ärliga med vilka tillstånd vi kan ta in på Oskarshamns sjukhus. Och där har vi inte kunnat ta in traumapatienter sedan 2004, då man tog bort akutkirurgin. Det är ett faktum.

Behövs det en ambulanshelikopter och lättvårdsambulanser, kanske, som ett komplement till en förstärkt ambulansverksamhet?

– Jag tror inte på ambulanshelikoptern. Det kostar alldeles för mycket. Och för pengarna som man i sådana fall skulle lägga på en ambulanshelikopter, med besättning som ska finnas tillgänglig dygnet runt, får man väldigt många ambulanser som kan göra nytta på vägarna. Vi har ett avlångt län, men jag tror att vi nyttjar resurserna bäst genom att tillföra medel till ambulansverksamheten. Så ser jag på det.

– Lättvårdsambulanser kan jag däremot tänka mig. Sverigedemokraterna har exempelvis lagt fram ett förslag om en strokeambulans, som är specialiserad på strokefall. Det finns nog många tänkbara lösningar när det gäller framtidens akutsjukvård.

Om det inte är ett 112-ärende, och därmed inte ett ambulansärende, så kan 1177 exempelvis hänvisa mig till Västerviks sjukhus. Och då får jag ta mig dit med egen bil. Alternativet är att någon skjutsar mig, förstås. Förutom ambulanser får vi således se fler privatbilar på vägarna mellan Oskarshamn och Västervik/Kalmar, när medicinakuten och snabbspåret på Oskarshamns sjukhus har lagts ned…

– Ja, vi får verkligen hoppas att det inte blir så. Förhoppningen är att sådana, som inte är så sjuka att de behöver åka ambulans, ska kunna uppsöka primärvården i Oskarshamn, som enligt skrivelserna ska få utökade resurser och utökade öppettider. Men det finns säkert tillstånd som klassas som akuta, men där man bedömer att det inte behövs en ambulans. Och i de fallen kan man kanske bli tvungen att köra till, eller bli skjutsad till, Västervik eller Kalmar i högre utsträckning. Men det är nog lite för tidigt att uttala sig om det, även från oppositionens sida.

Men frågan är om vi får en dygnet runt-öppen primärvårdsakut i Oskarshamn?

– Det som står skrivet i rapporten och förslaget är ju att man ska ha en ambitionsnivå om att ha ett dygnet runt-öppet närsjukhus i Oskarshamn. När det bara står ambitionsnivå, och att det inte är fastslaget, då har jag väldigt svårt att lita på att det blir så. Vi vet inte vad det kommer att bli. Ingen vet just nu. Men från oppositionens sida kommer vi att belysa och bevaka detta otroligt noggrant.

Snabbspåret är primärvård?

– Ja, just i Oskarshamn har vi en blandning mellan primärvård och ett visst mottagande av akuta tillstånd. Man har kunnat ta emot mindre kirurgi- och ortopedifall.

Hur ser ni på en eventuell folkomröstning i frågan om medicinakuten och snabbspåret på Oskarshamns sjukhus?

– Ja, det hade varit intressant att se. Det finns två tillvägagångssätt om man vill få till en folkomröstning. Det ena handlar om att väcka ett initiativärende i regionfullmäktige. Men där kommer Sverigedemokraterna att vara det enda partiet som röstar för det. Den vägen är inte framkomlig. Den andra vägen är ett medborgarinitiativ, där tio procent av invånarna i länet skriver under. Det blir otroligt svårt att skramla ihop.

Akutmottagningen på Oskarshamns sjukhus
Akutmottagningen på Oskarshamns sjukhus. Foto: Peter A Rosén

I Sverigedemokraternas budget finns medicinakuten och snabbspåret på Oskarshamns sjukhus kvar. Hur mycket pengar handlar det om?

– Vi lägger tio miljoner kronor 2025, 20 miljoner 2026 och 30 miljoner 2027. Vi vill utveckla medicinakuten i stället för att avveckla den.

För de pengarna får regionen både en medicinakut och ett snabbspår, plus något mer?

– Vi vill stärka Oskarshamns sjukhus i stället för att avveckla det. Vi behåller medicinakuten och vi återupprättar de medicinska intermediärvårdsplatserna. Och vi tar sikte på att återupprätta intensivvården i Oskarshamn, vilket kommer att leda till ett behov av fler vårdplatser. Det frigör resurser för ambulansen och det avlastar Västerviks sjukhus och länssjukhuset i Kalmar. Invånarna i mellanlänet får dessutom närmre till ett akutsjukhus. Det är viktigt för oss.

“Den gränsen har passerats”

– Vi satsar också pengar på barn- och ungdomspsykiatrin, en strokeambulans, en fast läkarkontakt i primärvården och nya utbildningsplatser för sjuksköterskestudenter, för att nämna några exempel, säger Ted Nyberg, som konstaterar att avlövningarna på Oskarshamns sjukhus har pågått alldeles för länge.

– Någonstans kan man tycka att våra lokala företrädare, som är valda av folket i Oskarshamns kommun för att företräda kommunen och göra sitt bästa för den, borde ha satt ner foten och sagt “hit, men inte längre”. Den gränsen har passerats med råge.

Ja, och Västerviks sjukhus och länssjukhuset i Kalmar påverkas givetvis när man lägger ned medicinakuten i Oskarshamn. De får mer att göra…

– Ja, det borde de få. För det är ju inte så att invånarna i mellanlänet mirakulöst nog inte är i behov av akutsjukvård längre. Vi kommer att behöva ha akutsjukvård i precis samma utsträckning som innan. Men man tar bort den här, lokalt, vilket leder till en ökad belastning på de andra två sjukhusen i länet.

Ja, då får de titta på förstärkningar på sjukhuset i Västervik och länssjukhuset i Kalmar…

– Ja, det är väldigt mycket som de ska titta på, som inte är klart än. Men beslut har man tagit.

Vad sparar SD på i regionbudgeten?

– Vi drar ned på antalet region- och oppositionsråd, från 13 till åtta. Det var åtta region- och oppositionsråd tidigare. Vi tycker att det räcker, gott och väl, för att hinna med de arbetsuppgifter som man ändå har som politiker. Sedan sparar vi framför allt på administrationen. Mellan 2008 och 2023 ökade invånarantalet i länet med sex procent. Vårdpersonalen ökade med 15 procent. Antalet handläggare och chefer har ökat med 87 procent. Att det finns att spara på där, ja, det är vi ganska lugna med.

Hur ser Sverigedemokraterna på ett eventuellt återöppnande av akutkirurgin i Oskarshamn?

– Det är inget som vi har lagt i den här treårsbudgeten för 2025, 2026 och 2027.

“Det kommer att bli jättebra för alla som inte är i behov av akut sjukvård”

Vilken typ av besvär tror du att man kommer att kunna söka vård för i Oskarshamn när medicinakuten och snabbspåret är nedlagt?

– Det är ju det som vi inte vet ännu, tyvärr. Det här kommer att bli jättebra för alla som inte är i behov av akut sjukvård. Det tror jag absolut, med tanke på att man utökar öppettiderna och lägger mer resurser på primärvården. Det är en satsning som även vi har med i vår budget. Den biten är jättebra. Men beslutet om medicinakuten och snabbspåret påverkar hela vårdkedjan. Varje gång man förändrar en instans på sjukhuset, så minskar man förutsättningarna för nästa avdelning eller instans att kunna existera. Det är något som man måste ha med sig när man tittar på det här. Vad händer när vi tar bort medicinakuten och snabbspåret? Och vad händer när vi sätter allmänmedicin som bas? Och vad händer efter nästa val, om den här majoriteten blir vald igen? Under två mandatperioder i följd har vi sett att de genomför neddragningar och avlövningar i Oskarshamn under de två första åren i varje mandatperiod. Frågan är vad de kommer att dra ned på efter valet 2026? De har definitivt minskat förutsättningarna att bedriva annan typ av vård. Jag tror att det kommer att bli jättesvårt för dem att behålla specialister och kompetens till rädda hjärnan och hjärtövervakningen. Risken är att det är nästa sak som man tar bort om man fortsätter på den inslagna vägen.

Om Sverigedemokraterna, tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna, tar över styret i regionen efter nästa val, blir det då inte svårt för SD att få med sig KD och M på SD:s politik i frågan om Oskarshamns sjukhus, med tanke på att KD och M har gått på majoritetens linje när det gäller medicinakuten och snabbspåret?

– Det är svårt att sia om innan, men vinner vi valet så får majoritetspartierna förhandla med varandra, så får vi se vilken väg vi slår in på. Men är vi det största partiet i den konstellationen, så kommer vi nog att ha en hel del att säga till om.

Oskarshamns sjukhus ska göras om till ett så kallat närsjukhus. Vad är det i din värld?

– Det är ingen som vet det. Det ena närsjukhuset är inte det andra likt. Men vår bedömning är att det handlar om primärvård.

Hur kommer det sig att majoriteten inte har haft några svårigheter med att övertala politiker från andra partier, i mellanlänet, i frågan om Oskarshamns sjukhus?

– Vi har en majoritet i regionen som har tagit ett beslut om detta. Och av någon anledning har de fått med sig diverse stödpartier. Det gör det väldigt svårt för samma partier på kommunal nivå att gå emot sina regionpolitiker. Särskilt i Oskarshamns kommun. Socialdemokraterna här kan ju inte gå emot Socialdemokraterna i regionen. Även om Moderaterna i regionen hade ställt sig på oppositionssidan i den här frågan, så hade inte våra moderater i kommunen kunnat gå emot, på grund av att de samarbetar med Socialdemokraterna i kommunen. Många lokala företrädare vill nog höja sina röster, men de kan inte göra det på grund av hur regionpolitikerna har spelat sitt spel. Det blir också svårt när man tar skydd bakom en gedigen rapport. Man kan ta skydd bakom tjänstemännen och då blir det väldigt svårt för en lokal företrädare att kliva upp och säga att “det där är bullshit”.

“Förväntar sig vård”

– Det är väl klart att vi sverigedemokrater välkomnar utveckling, när det är utveckling på riktigt och när det är realistiskt. Majoriteten pratar om positiv förändring och utveckling, när man faktiskt avvecklar vår akutsjukvård för andra mandatperioden i följd. Vi har invånare som förväntar sig vård lokalt när de behöver den, och inte bara vackra ord om framtida modeller som ska tas fram. Detta finns ännu inte på plats, men man har ändå tagit beslut om det. Alla verkar tycka att det kommer att bli jättebra, trots att ingen vet vad det är. Det håller inte. Det är för dåligt, säger Ted Nyberg.

+1
33
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS