Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SD i Högsby kommun presenterar sitt valmanifest: Därför är Leif Gustavsson ute och cyklar

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SINNERBO

Sverigedemokraterna vill satsa på cykelturism i Högsby kommun.

Det berättar Leif Gustavsson, som är etta på partiets lista i fullmäktigevalet den 11 september.

Vår tidning intervjuar honom på hans gård i Sinnerbo, där han är född och uppvuxen.

Leif Gustavsson (SD). Foto: Peter A Rosén

”Vi har en tanke om att man skulle kunna ha cykelturism – i stället för att, som nu, ha ett tråkigt resecentrum i Högsby”

LEIF GUSTAVSSON (SD)

– Vi har en tanke om att man skulle kunna ha cykelturism – i stället för att, som nu, ha ett tråkigt resecentrum i Högsby. Det finns knappt en toalett där. Det finns en kiosk – och det är bra, men det borde finnas något mer också. Och gärna en väntsal. Det fanns en förr – men den tog de bort. Så vårt vallöfte är att göra något åt resecentrumet. Vi vill att kommunen ska få en positivare image.

”Ska kunna hyra en cykel”

– Men kommunen ska inte hålla på med cykelturismen – det ska en entreprenör göra. Man ska kunna komma med tåget, eller bussen, och börja cykla när man kommer fram till Högsby, säger den före detta taxiföraren Leif Gustavsson, som konstaterar att de som, exempelvis, vill resa vidare från kommunens centralort till Allgunnen inte ens kan beställa en taxi.

– Då ska man kunna hyra en cykel i stället – och cykla till Allgunnen.

På tal om att cykla – Leif Gustavsson berättar att han har läst intervjun med oppositionsrådet Jonas Erlandsson (S) i vår tidning – och han tycker att S-ledaren är ute och cyklar en del i sina uttalanden om SD.

”Det skulle vara intressant att höra om han har läst vårt partiprogram över huvud taget”

– Det skulle vara intressant att höra om han har läst vårt partiprogram över huvud taget. Det är lätt att slänga ur sig klyschor – men det finns ju ingen substans i dem, säger Leif Gustavsson.

Jonas Erlandsson konstaterade bland annat att ert budgetförslag lyser med sin frånvaro. Hur ser du på det?

– Ja, det kan man ha synpunkter på – men det har sina naturliga förklaringar. En person hade fått i uppdrag att arbeta fram vår budget – men hon flyttade härifrån i sista minuten, och då hann vi inte samla oss och göra en ny. Att göra budgetar är ett jättejobb. De andra partierna har fasta arvoden för att göra det – men vi har inte ett enda öre för det. Vi måste också betala våra räkningar och brödkakor.

”Är tetig”

– I och för sig har det ingen större betydelse – de läser ändå inte våra budgetar. Därför är det ganska enkelt att förstå varför vi inte lägger ned en massa jobb på det. Jonas Erlandsson är bara tetig, tycker jag. Han får väl tycka att vi är dumhuvuden, om han vill.

– Om vi vill ha hans råd, så frågar vi om det. Innan dess behöver han inte komma med några råd till oss, betonar Leif Gustavsson, som inte är speciellt imponerad av Socialdemokraternas budgetar.

Han tycker dessutom att S-löftet om kostnadsfria (skattefinansierade) arbetsskor inom omsorgen är ett billigt röstvärvningsförsök.

– Hade de kommit med ett sådant förslag i sin budget, så hade vi naturligtvis stöttat det. Vi är definitivt inte emot det förslaget.

Jonas Erlandsson anser dessutom att SD i Högsby kommun är ett typiskt borgerligt parti för höginkomsttagare. Hur ser du på det?

– Många av oss är företagare och vi gör våra egna budgetar och driver våra företag. Det är inga problem. Det klarar vi. Han framställer oss nästan som mindre kunniga personer. Vi klarar oss bra på våra företag.

– I nästa andetag sa han att vi är höginkomsttagare. Nej, hans resonemang håller inte, svarar Leif Gustavsson.

”Jag tycker att de ska läsa vårt partiprogram”

Har du någon hälsning till Socialdemokraterna?

– Jag tycker att de ska läsa vårt partiprogram – och sedan ska de berätta varför de kallar oss för både det ena och det andra. Deras kritik saknar substans.

– Det är bara klyschor. Det är ett anständighetskrav att man förklarar vad man menar.

Annars då – vilka är era viktigaste vallöften, förutom att resecentrumet ska få en ansiktslyftning?

– Vi vill även återstarta den kommunala musikskolan. Sedan vill vi satsa på ungdomen, som är vår framtid. Vi har föreslagit att man skulle kunna använda något äldre hus som ungdomsgård, i stället för att bygga en ny fritidsgård. Det har gjorts ritningar på en ny ungdomsgård vid gymnastiksalen i Högsby. Men det är orealistiskt. Då låg kostnadskalkylen på 14 miljoner kronor – nu skulle det bli mycket dyrare. Därför föreslår vi att kommunen köper ett äldre hus och rustar upp det i samarbete med ungdomar.

Vill behålla ytterskolorna

– Och i möjligaste mån vill vi behålla ytterskolorna. Det är en av de frågor där vi har haft framgång. Vi har varit med och räddat ytterskolorna flera gånger.

När det gäller politiska framgångar, så lyfter Leif Gustavsson även fram den gamla skolan som gjordes om till lägenheter.

– Den ville de riva. Varje gång jag kör förbi det huset, så tänker jag att jag har varit med och räddat det. Det är ett av de finaste husen i Högsby – och det hade passat som ungdomsgård. Men det blev lägenheter i stället – och det ser väldigt bra ut. De har hyresgäster i huset.

Leif Gustavsson (SD).

– Sedan stoppade vi sossarnas förslag om parkeringsvakter – efter ett par voteringar i kommunstyrelsen. Våra röster avgjorde. Jag kan inte se att vi har några parkeringsproblem i Högsby. Man får vara glad över att det kommer någon över huvud taget, säger Leif Gustavsson.

”Förr i tiden var det fullt med affärer i hela Högsby. Nu har vi knappt någon butik kvar”

– Förr i tiden var det fullt med affärer i hela Högsby. Nu har vi knappt någon butik kvar.

Leif Gustavsson är också väldigt stolt över att SD var med och räddade äldreboendeprojektet i Fagerhult (Välengården som döptes om till Kyrkvägens äldreboende).

Slog näven i bordet

– Det fanns ju ett förslag om att avbryta det projektet. Det var Socialdemokraterna och Kristdemokraterna som föreslog det. Men då slog vi näven i bordet och sa att det skulle genomföras. Och nu har vi ett fint äldreboende i Fagerhult. Det är jättebra. Vi vill ha liv i hela kommunen.

Tror du att kommunen överlever på sikt?

– Ja, vi får anpassa kostymen efter den rådande situationen. Jag tror inte på kommunsammanslagningar. Däremot samarbetar vi med andra kommuner – och det är bra. Men vi ska inte släppa vår självständighet.

Då vill du inte damma av det gamla Hymos-förslaget (en sammanslagning av kommunerna i mellanlänet – Oskarshamn, Mönsterås och Högsby)?

– Nej, då skulle Högsby förvandlas till en utkant i ännu större utsträckning.

Ni föreslog nyligen en skattesänkning. Vill ni fortfarande sänka skatten med 50 öre?

– Ja, det är klart. Sossarna ville också sänka skatten tidigare – det var vi eniga om. Men när vi stöttade deras förslag, så backade de.

Då kommer skatten att sänkas efter valet om ni får vara med och bestämma?

– Om det är möjligt, ja.

Det är dyrtider nu – det påverkar väl, antar jag…

– Ja, vi får se vad som händer framöver. Vi har många utmaningar framför oss under den kommande mandatperioden. Det är ordentlig samling, och samarbete, som krävs – i stället för pajkastning.

Kan du nämna fler förslag från er sida?

– Ja, vi vill ha fast polisbemanning i Högsby och mer polisbevakning i kommunen.

”Det är både svenska och utländska ligor som far omkring”

Det är en del brottslighet i kommunen…

– Ja, det förekommer en del, tyvärr. Många har fått sina drivmedelstankar borrade, exempelvis. Och det är både svenska och utländska ligor som far omkring. Och det är inte kul, förstås.

– De bryter sig bland annat in i bodar och tar motorsågar och annat. De har varit här och stulit motorsågar, säger Leif Gustavsson.

Fler SD-förslag på det lokala planet?

– Ja, vid kommunala upphandlingar ska man köpa varor och tjänster lokalt, tycker vi.

Några fler tankar kring skolområdet?

– Ja, vi vill att syokonsulenterna ska informera om program som kan leda till jobb och försörjningsmöjligheter i närområdet.

Hur ser ni på äldreomsorgen?

– Det är tråkigt att man har haft åldringsvården som en besparingsbuffert. Alla avdelningar på nya Mogården (som nu heter Dr. Mobergers väg) är inte öppna, exempelvis – på grund av att det är så kostsamt. Vi tycker att det är fel. Man har dessutom tagit bort terapi och sådant för de gamla. Man har minskat på servicen. Jag tycker inte att man ska spara på de äldre i första hand. Man ska givetvis vara effektiv – men man får inte spara in absurdum inom åldringsvården.

– Det är även viktigt med en bra barnomsorg – och att stimulera familjer att skaffa fler barn. Ska vi få fler invånare, så krävs det i första hand att det föds fler. Någon större inflyttning från andra kommuner tror vi inte på.

Hur ska man få familjerna att skaffa fler barn?

– Med bra barnomsorg, gärna nattdagis, och någon present, som barnkläder och kanske även en tårta för att uppmärksamma barnfamiljerna lite extra från kommunens sida.

Hur ser ni på arbetslösheten i kommunen?

– Det är ett bekymmer. Men det gäller att få fram rätt kompetens till de jobb som finns. Det är brist på arbetskraft inom vissa områden.

Tankar kring näringslivsfrågorna?

– Vi vill ha fler företag i kommunen. Vi vill att man ska planera och subventionera industrimark. Det finns väldigt lite planerad industrimark i kommunen. Kommer man till Oskarshamn, eller Åseda, så ser man jättestora planerade industrimarksområden. Här i vår kommun har man haft andra affärsinriktningar. Man har lagt ned för mycket energi på icke utvecklingsbara framtidsprojekt.

”I dag är det nästintill livsfarligt att cykla mellan orterna”

– Sedan vill vi, som sagt var, satsa på turismen. Cykelturismen. Och vi har en cykelplan i kommunen. Det krävs förstås fler cykelvägar också. Exempelvis mellan Ruda och Högsby – och mellan Berga och Högsby. I dag är det nästintill livsfarligt att cykla mellan orterna. Man borde ha passat på att göra cykelbanor.

Leif Gustavsson (SD) med sitt boningshus i Sinnerbo i bakgrunden. Foto: Peter A Rosén

Hur ska ni finansiera det?

– Det får vi titta på i nästa budget.

Vad vill ni göra på kulturområdet?

– Vi vill bevara god kultur. Där har vi ett fint exempel. På Trollberget i Högsby har föreningar gjort en väldigt fin insats. Det är en mycket trevlig plats. Sådant ska uppmuntras.

”Det är slöseri”

Hur ser ni på miljöfrågorna?

– Vi har skickat in en motion om att man ska sätta upp solceller på kommunala byggnader. Vi vill också att man ska utreda om man kan ha en biogasanläggning vid återvinningscentralen (i Kolsrum, Högsby). Nu skickar man i väg matavfall – och sådant som man kan göra gas av – gratis. Och det är slöseri. Samtidigt körs kommunens bilar med biogas. Vi skulle kunna vara självförsörjande, mer eller mindre. Det ligger i tiden.

Hur ser ni på väg- och snöröjningsfrågorna?

– Vi tycker att kommunen ska hjälpa till med snöröjning och underhåll av utfartsvägarna i glesbygden. Det har tagits bort – men vi vill återinföra det. Det är inte alla som har möjlighet att sköta sina utfartsvägar. När de ändå sköter de större vägarna, så kan de väl ta de mindre vägarna samtidigt.

Hur ser ni på Oskarshamns sjukhus?

– Vi värnar om lasarettet i Oskarshamn. Det är viktigt.

– Och vi vill ha fast läkarbemanning på hälsocentralen i Högsby.

”Vi är beredda att medverka i styrandet av kommunen”

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med i kommunen?

– Vi tror på samarbete. Det är väldigt viktigt att man samarbetar med varandra i en liten kommun som Högsby – och att man sprider en positiv bild av kommunen. Och vi är beredda att medverka i styrandet av kommunen.

Ni kan tänka er att samarbeta med samtliga fullmäktigepartier?

– Ja, men det stora partiet (Socialdemokraterna) har ju sagt att de inte vill ta i oss med tång. Men när det gäller enskilda förslag, så har vi redan stöttat dem ibland. Vi vill driva en pragmatisk (resultatinriktad) situationsanpassad kommunpolitik. Vi vill inte beskriva andra partier och politiker med enkla klyschor. Framtiden för vår bygd är viktigast. Vi måste forma en positiv syn på möjligheterna i framtiden. Det kommer alltid att finnas folk som vill bo i Högsby kommun.

”När jag gick i skolan hade kommunen omkring 10 000 invånare”

”Finns en framtid”

– Det finns en framtid. När jag gick i skolan hade kommunen omkring 10 000 invånare. Sedan dess har folkmängden halverats, nästintill. Många småindustrier och ungdomar har försvunnit.

– Men det finns driftiga entreprenörer som har skapat sig en framtid här i vår kommun. Det är positivt – och vi behöver fler sådana.

Sverigedemokraterna är för närvarande näst störst i fullmäktigeförsamlingen i Högsby kommun, med åtta mandat.

Hur många siktar ni på att ta nu?

– Det vet vi inte. Det blir ju färre mandat i fullmäktige framöver (35 ledamöter blir 31 efter valet).

”Den som har visat störst respekt för oss är faktiskt Vänsterpartiets fullmäktigeledamot (Tommy Palmgren)”

– De andra partierna, som har riktat så mycket kritik mot oss, borde fundera på varför var fjärde kommuninvånare har röstat på SD. Den som har visat störst respekt för oss är faktiskt Vänsterpartiets fullmäktigeledamot (Tommy Palmgren). Han sa att han inte håller med oss – men han betonade samtidigt att han respekterar oss.

Hur vill du summera mandatperioden som snart är slut?

– De har gjort mycket för att stoppa oss. Men vi har ändå kunnat påverka en hel del. Vi har varit vågmästare.

Tror du att de borgerliga allianspartierna kan släppa in er i stugvärmen efter valet?

– Det får du fråga dem om. Men de (Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna) kommer knappast att få egen majoritet. Frågan är vem som ska släppa in vem i värmen? De får nog visa ett vuxet och öppet sinne. Vi har många duktiga personer i partiet – och vi är beredda att vara med och ta ansvar för kommunen.

”Jag är rätt envis”

Hur ser du på förslaget om att höja arvodena för kommunal- och oppositionsrådet?

– Det är anmärkningsvärt. Vi har skrivit en motion om att man borde sänka politikerarvodena över hela linjen med tio procent. Men det blev nedröstat. I det här senaste förslaget vill de sänka utskottsarvodena och höja arvodena för kommunalrådet och oppositionsrådet. Ska man spara pengar, så kanske det räcker att ha en kommunstyrelseordförande på halvtid. Vi har ju en kommundirektör nu – och då behöver vi kanske inte ett kommunalråd på heltid.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som person?

– Jag är rätt envis. Sedan får man väl fråga någon annan om resten, säger Leif Gustavsson och skrattar.

Leif Gustavsson (SD) hemma på gården i Sinnerbo, söder om Högsby. Foto: Peter A Rosén

Personligt / Leif Gustavsson

Född: 1951.

Bor i: Sinnerbo.

Uppvuxen i: Sinnerbo.

Familj: Barn och sambo.

Yrke: Lantbrukare (tog över gården hemma i Sinnerbo 1972). Drev tidigare en taxiverksamhet.

Politiska uppdrag av större betydelse: Kommunfullmäktigeledamot, regionfullmäktigeledamot och ledamot i stiftsfullmäktige i Växjö (som enda politiker från Högsby kommun). ”Jag sitter även med i Svenska kyrkans riksdag – kyrkomötet”, berättar Leif Gustavsson, som tidigare var engagerad inom Moderaterna. ”Jag gick med redan i unga år, först i ungdomsförbundet (MUF). Sedan gick jag med i partiet – och jag var gruppledare för Moderaterna i Högsby kommun under en period. Jag var även med i både skol- och socialnämnden – och kommunstyrelsen. Jag har varit med i nästan allting. Jag lämnade Moderaterna efter valet 2006, då partiledningen genomförde en stor omsvängning i politiken. Jag kritiserade omsvängningen och sa att snart är ni mer sossar än vad sossarna är själva. Sedan var det kört för mig. Det var inte populärt. Jag blev utfryst. Det slutade med att jag gick ur partiet. Aldrig mer politik, tänkte jag. Men sedan kom en kompis med en tidning, där det skrevs om Sverigedemokraternas politik. Och det var ju inget farligt. Det är politik som vem som helst kan ställa upp på. Så jag gick med i SD för drygt tio år sedan – och på den vägen är det”, säger Leif Gustavsson.

Fritidsintressen: ”Resor, natur och naturvård – jag tycker om att sätta upp gärdesgårdar. Jag har nog satt upp ett par mil med gärdesgårdar.”

Vad gör du helst under en ledig dag? ”Då vandrar jag gärna i skogen”.

Favoritfärg? ”Blågul”.

Husdjur? ”Höns”.

Vad läser du helst? ”Det blir mycket kunskapslitteratur”.

Vad lyssnar du helst på? ”Alltifrån blues till Vilda västern-musik”.

Vad tittar du helst på? ”Reseprogram och bildningsprogram”.

Favoritlag inom sportens värld? ”Sverige”.

Vad dricker du helst? ”Klarbärssaft”.

Favoritmat? ”Fläskkotletter”.

Vad skulle du göra om du var osynlig för en dag? ”Då blundar jag”.

Vilket förhållande har du till sociala medier? ”Ja, jag är med lite grand. Mina barn har lurat in mig på Facebook.

”En av mina söner är ju med på Socialdemokraternas regionlista och kommunlista”

Vilka personer inom kommunpolitiken tycker du bäst om – vilka kan du tänka dig att fika med? ”Jag kan tänka mig att fika med allihop. Vi är bra på att skilja på politik och person. En av mina söner är ju med på Socialdemokraternas regionlista (Gustav Gustavsson i Ålem är nia på valsedeln i regionvalet) och kommunlista (han är trea på fullmäktigevalsedeln i Mönsterås kommun). Vi pratar helst inte politik – men, nej, jag sa till honom att det partiet kan behöva en vettig person.”

Favoritställe i kommunen? ”Sinnerbo”.

Favoritårstid? ”Våren”.

Hur skulle du vilja beskriva din kontakt med vanligt folk? ”Den är bra”.

Tror du på Gud? ”Ja”.

Tror du på ett liv efter döden? ”Jag tror på den kristna etiken och jag är uppvuxen i en kristen familj”.

Vad är meningen med livet, enligt dig? ”Att man ska förvalta den tid man har här på ett bra sätt”, säger Leif Gustavsson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS