Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

”SD kommer att backa”

ANNONS

OSKARSHAMN

Peter Wretlund (S) är övertygad om att Sverigedemokraterna kommer att backa så småningom.

Oskarshamns-Nytt träffar regionrådet Peter Wretlund inom ramen för intervjuserien ”Människan bakom politikern”. Vi pratar över ett par koppar kaffe på Konditori Flanaden i centrala Oskarshamn. Det märks tydligt att Peter Wretlund har varit kommunalråd i kommunen under 15 års tid. Många hälsar och vill prata med honom. Det är mycket skratt och trivsamheter. Peter Wretlund är i sitt esse. Han beskriver sig själv som en ”i grunden väldigt positiv människa, som tycker om att prata med folk”.

– Jag är oerhört intresserad av alla sorters människor. Jag är mer en social människa än en teknisk människa.

När undertecknad ska fotografera Peter Wretlund skämtar någon om att han inte slipper tidningarna, trots att han har klivit över från kommunpolitiken till länspolitiken i regionen. Peter Wretlund skrattar. När vi sätter oss vid kafébordet frågar jag honom om regionrådet har det lika hektiskt som kommunalrådet.

– Nej, det är inte lika hektiskt. Men jag lägger nog ned lika mycket timmar i min roll som regionråd – och det är mycket resande.

Peter Wretlund berättar att det känns roligt att få arbeta inom ett nytt område. Han sysslar främst med regional utveckling av kollektivtrafiken.

– Jag var ganska nöjd efter 15 år som kommunstyrelsens ordförande. Att vara regionstyrelsens ordförande är lika tufft som att vara kommunstyrelseordförande – men jag är ju inte ordförande i regionstyrelsen. Jag kandiderade inte ens till den posten. Det var ett medvetet val. Jag har gjort mitt när det gäller den typen av uppdrag.

– Jag är jätteglad över att få vara med och dela med mig av mina erfarenheter till Angelica Katsanidou (S), som är ordförande i regionstyrelsen. Vi har en god relation.

Hur skulle du vilja beskriva det politiska debattklimatet i regionen?

– Tonen är tuffare än den är i kommunen. Och jag kan tycka att tonen i regionen ibland är överdrivet tuff. Jag trivs bäst i en miljö där man försöker hitta samförstånd. Att man inte ska vara för eller emot bara för sakens skull. Men kulturen är sådan inom regionen. Som kommunpolitiker och kommunalråd strävade man efter en politisk bredd i många frågor. Jag måste säga att jag saknar det. 

Vilket är det största problemet just nu inom kommunen, regionen, nationen och världen, som du ser det?

– Inom mitt ansvarsområde inom regionen, så handlar det främst om infrastruktursatsningar. När det gäller regionfrågor i övrigt, så ligger mycket fokus på rekrytering av folk till vården.

– Pratar vi om världen, så önskar jag att den blir tolerantare. Vi måste försöka förstå varandra. Jag tycker att vi människor är oerhört duktiga inom exempelvis ingenjörs- och teknikkonst – där blir vi bara duktigare och duktigare. Men när det kommer till relationer mellan människor, så går vi i cirklar på något sätt.

– Under vissa perioder klarar vi av varandra – och under andra perioder ska vi slå ihjäl varandra. Jag tycker inte att vi utvecklas intellektuellt inom det området. Sedan tror jag att vi behöver mer samverkan mellan regionen och kommunerna. Men där är jag lite mer hoppfull.

Hur ser du på Sverigedemokraternas framfart?

– Sverigedemokraterna kommer med stor säkerhet att bli väldigt stora – och de kommer att vara stora ända fram till den dagen då de får vara med och ta ansvar. De är inte prövade vid makten än. Partier som inte är prövade kan ju säga och tycka vad de vill. De blir heller inte synade på det sättet som ett parti vid makten blir.

– Jag tror absolut att Sverigedemokraterna kommer att backa när de får vara med och ta ansvar, säger Peter Wretlund.

Hur går det i valet 2022?

– Det har aldrig varit så svårt att sia om det.

Känner du att du vill fortsätta under ytterligare en mandatperiod?

– Ja, så känns det i dag, säger Peter Wretlund, som har haft politiska förtroendeuppdrag under mer än 20 års tid.

Han gick med i SSU och Socialdemokraterna för 40 år sedan. Året var 1980. För honom var det en självklarhet att bli socialdemokrat, precis som föräldrarna.

– De var inte politiskt aktiva – men vi diskuterade ofta om politik. Jag tvekade aldrig. Jag var rätt så samhällsintresserad redan i 12–13-årsåldern. Jag kollade på Aktuellt och Rapport och följde med i första maj-tåg.

Vad var det för frågor som gjorde att du ville gå in i ungdomsförbundet och partiet?

– Att alla människor ska ha samma chanser och möjligheter, oavsett bakgrund och så vidare, till utbildning och livsmöjligheter.

– Jag växte upp i en bruksmiljö, med ett pappersbruk, i Emmekalv, utanför Påskallavik. Orättvisor har alltid varit min drivkraft.

Vänsterpartiet var aldrig något alternativ för dig?

– Nej, jag har alltid tyckt att socialdemokratin har haft en sådan fantastisk förmåga att balansera trygghetsfrågor i förhållande till näringslivet och så vidare. Sedan tycker jag att partierna till höger om Socialdemokraterna har tyngdpunkten lite för mycket åt ena hållet – och Vänsterpartiet har tyngdpunkten lite för mycket åt andra hållet. För mig är Socialdemokraterna partiet som kan förena de här utmaningarna.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som person?

– Jag är nog en relativt eftertänksam person, som tycker om att jobba i processer. Jag är inte de snabba beslutens man.

– Sedan behöver man även personer som kan fatta snabba beslut. Det är ju därför man har ett lag.

Är det någon skillnad mellan privatpersonen och yrkespersonen Peter Wretlund?

– Jag är nog samma människa. Men det är klart att jag skalar av en del saker när jag är på jobbet, jämfört med hur jag är när jag är hemma.

– Ska jag ta upp en styrka när det gäller mig själv, så är jag nog inte en människa som förändras i några sammanhang. Jag är mig själv – och jag är ganska trygg som människa. Fördelen med den egenskapen är att man inte behöver spela någon roll.

Vad gör du helst när du är ledig?

– Min drömdag består av en promenad, som sedan följs upp med någon form av idrott, som jag tittar på. Bingo är ju att ge sig ut på en lördagspromenad – och sedan gå och titta på IK Oskarshamn på eftermiddagen. Efter det lagar vi en god bit mat och planerar en resa. Idrott, mat och resor – det tycker jag om.

Vad blir det för mat om du får välja?

– Jag älskar en god bit kött. Det kan vara en gryta eller husmanskost, eller något sådant. Jag tycker exempelvis om entrecote.

Vart reser ni helst, du och din fru?

– Det är olika. Vi tycker om alla typer av resor. Alltifrån bilresor i USA till en latsemester på Kanarieöarna. Vi tycker även om organiserade bussresor. Vi gillar verkligen variationen. Vi har exempelvis varit på en rundtur, med buss, runt Irland. Det var alldeles fantastiskt.

Har du fler fritidsintressen?

– Ja, att träffa vänner också, förstås. Under åren har jag skaffat mig många vänner runtom i Sverige. Det är vanligt att vänner kommer på fredagen och stannar till söndagen – eller att vi åker iväg till andra ställen och stannar från fredag till söndag.

Hur har du det med sömnen?

– Jag ligger nog på cirka sju timmars sömn per natt, i genomsnitt. Jag brukar gå och lägga mig vid 23-tiden – och sedan går jag upp klockan 6.

Hur bra är du på att koppla bort jobbet när du är ledig?

– Jag är hyfsat bra på det – men jag är inte världsbäst. Men jag hade nog inte klarat av alla dessa år inom politiken om jag inte hade haft en förmåga att koppla bort jobbet. Här är idrotten väldigt värdefull för mig. Då nollas mina tankar.

Hur har du det med sociala medier – hinner du med att vara aktiv på Facebook?

– Ja, hyfsat. Jag är självklart med i Facebook och jag följer inlägg som läggs ut. Men jag försöker göra det med en hyfsad balans. Det får inte bli för mycket. Det påverkar faktiskt mitt, i grunden, goda humör. Jag har kommit lindrigt undan – men jag tycker att debattklimatet på sociala medier är alldeles för tufft.

– Jag tycker i grunden att det är mycket trevligare att träffa människor i verkligheten, mellan fyra ögon. Men sociala medier har kommit för att stanna.

Har du även Instagram- och Twitter-konton?

– Nej.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

Personligt / Peter Wretlund

Ålder: 53 år.

Bor i: Oskarshamn, Mysingsö, sedan 30 år tillbaka. ”Anledningen till att jag trivs så bra i bostadsrättsföreningen är att jag träffar så mycket folk. Jag tycker att det är roligt att prata med människor – och jag tycker om att prata med mina grannar. Jag skulle inte vilja bo avskilt, långt ute i skogen. Jag vill ha människor tätt inpå mig.”

Uppvuxen i: Emmekalv, utanför Påskallavik.

Har studerat på: Södertornskolans gymnasium i Oskarshamn.

Familj: Fru och en utflugen dotter.

Bil: Volvo. ”Jag är en av dem som knappt vet vad det är för modell. Jag kan inga modeller och jag är inte intresserad av det. Jag vet bara att de fyra-fem senaste bilarna har varit en Volvo.”

Yrke: Grafiker i grunden. Därefter jobbade han som ombudsman. Sedan har det varit politik på heltid i mer än 20 år.

Gick med i SSU och Socialdemokraterna: För 40 år sedan, 1980. ”Att gå med i Socialdemokraterna var en självklarhet för mig. Jag värvades aldrig. Det var jag som sökte upp dem istället.”

Politiska uppdrag, i urval, genom åren: Kommunalråd i Oskarshamns kommun under 15 års tid. När det gäller de kommunala uppdragen började han som ordförande i det som då hette barn- och utbildningsnämnden. Peter har även varit ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Just nu är han regionråd sedan drygt ett år tillbaka. ”Det är kul och intressant – men helt annorlunda jämfört med kommunpolitiken. Jag brukar skoja och säga att det är som friidrott. Det är samma arena – och du tävlar för samma lag. Men istället för att exempelvis kasta diskus, så springer du 100 meter. Det är en helt annan grej. Det tar några år innan man kommer in i regionpolitiken ordentligt. Det är ett annat arbetssätt.”

Hjärtefrågor: ”Min hjärtefråga just nu är infrastrukturen. Och den har jag med mig från min tid som kommunalråd. Vi måste jobba med frågor som gör länet tillgängligare. Och det är inte lätt. Det är så långa ledtider i det, vilket kräver att man har väldigt stort tålamod. Men rättvisefrågorna är mina kärnfrågor i grunden. De har hängt med från början.”

peterwretlund001.png

Så här glad blir Peter Wretlund (S) när Oskarshamns-Nytts reporter säger att IK Oskarshamn kommer att hänga kvar i ishockeyns högsta serie, SHL. IKO betyder väldigt mycket för honom.

Svar direkt med Peter Wretlund

Vad läser du helst? ”Ja, då handlar det oftast om andra världskriget. Jag är sjukligt intresserad av andra världskriget. Jag plöjer saker och ting som handlar om det. Både filmer och böcker. Jag tycker att det som hände under andra världskriget är så oerhört intressant och tragiskt. Det har uppfyllt hela mitt liv. Jag läser mycket om judarnas situation och nazismen.”

Vad tittar du helst på? ”Jag tycker om att titta på serier. Nu, med dagens utbud, så kan man ju ha seriefrossa. Jag älskar att följa en bra serie. Nyligen såg jag ”World on Fire” – det är en serie som handlar om andra världskriget. Och under julledigheten såg jag en del av seriernas serie: ”Nord och Syd”. Jag har säkert sett den fem gånger – och nu tittade jag igen när den sändes på TV8.”

Vad lyssnar du på? ”Många beskriver mig som en extrem person med udda musiksmak. Jag kan faktiskt tänka mig att lyssna på dansband. Men jag gillar dansbandsmusik – och jag vågar stå för det. Jag är inte särskilt dansant – men jag tycker att det kan vara roligt att dansa. En gång var vi på dansbandsveckan i Malung – och jag tyckte att det var väldigt roligt. Det är en enorm mötesplats, med väldigt trevliga människor. Men min fru är inte lika dansbandsintresserad som jag är. Jag får väl åka iväg i smyg i fortsättningen”, säger Peter Wretlund och skrattar.

Favoritmat? ”Öländska kroppkakor är min absoluta favoriträtt.”

Dricker helst? ”Förutom måltidsdryck, så gillar jag framför allt en kall och god öl.”

Favoritlag inom sportens värld? ”IK Oskarshamn, absolut. IKO har i alla tider varit mitt favoritlag. Jag är en stor fantast – och jag delar det stora intresset med min fru. Vi följer IKO väldigt noga – både hemma- och bortamatcher. Jag försöker gå och titta på dem så ofta jag bara kan. Under de senaste sex-sju åren har även Oskarshamns AIK blivit ett favoritlag som jag följer hela tiden. Så det blir både hockey med IKO och fotboll med OAIK för min del. Var jag än är i världen, så följer jag de här två lagen. De är lagen i mitt hjärta. Jag blir bara mer och mer intresserad och tokig i lagen med åren. IKO har jag följt sedan jag var 6–7 år. Jag är ingen medgångssupporter – jag har sett dem i alla lägen, från division 3-matcher mot Åseda och Skäret till dagens matcher i SHL. Division 3-perioden hade också sin tjusning. Absolut. Sedan måste jag säga att jag fortfarande är medlem i min barndomsförening IF Stjärnan. Och jag följer förstås hur det går för deras fotbollslag. Tidigare var jag även bandyintresserad – men det intresset har försvunnit med åren. Jag har väl blivit lite för bekväm.”

Vad ville du bli när du var barn? ”Arkeolog. Jag har alltid varit oerhört historieintresserad. Jag älskade att gå på museer som barn. Att få jobba som arkeolog var min dröm. Jag vet att grannarna där hemma grävde ner kycklingben, och grejer, och jag låg där med tandborste och filade. Jag trodde att jag hade hittat ett fynd. Jag var tokig i det. Och varenda gång som vi skulle åka till Kalmar, så ville jag besöka slottet. Men det blev aldrig arkeologi för mig. Jag fick höra att arbetsmarknaden är tuff för arkeologer. Så det var nog tur att jag inte siktade på det. Då hade jag nog inte bott kvar i Oskarshamn i alla fall. Då hade man fått flytta dit fynden finns.”

Favoritfärg: ”Ja, det är lite märkligt, men jag tycker faktiskt om ljusblått. Det är min favoritfärg. Dock inte i politiska i sammanhang.”

Vad skulle du göra om du var osynlig för en dag? ”Då skulle jag nog sätta mig på ett möte med mina politiska motståndare och lyssna på vad de säger.”

Om du var tvungen att gå med i ett annat parti, vilket skulle du välja?”Jag säger pass på den frågan. Jag har faktiskt inget självklart andraval i dag. När jag var yngre hade jag nog det. I min ungdom var jag mer vänster. Men i dag tänker jag inte tanken åt något annat håll.”

Vilka tycker du bäst om i andra partier, i regionen och kommunen? Vilka kan du tänka dig att fika med? ”Det är skillnad mellan region- och kommunpolitik. Inom kommunpolitiken var det vanligare att man gick och lunchade eller fikade tillsammans med en politisk motståndare. Det är inte lika vanligt inom regionen. Men jag kan tänka mig att fika med vem som helst.”

Favoritårstid? ”Senvåren.”

Favoritställe i Oskarshamns kommun? ”Gunnarsö och Ernemar.”

Vad skrattar du åt? ”Jag tycker om riktigt klassisk humor. Gärna svensk buskis och förväxlingskomedi. Det skrattar jag åt. Och jag tror att det är jättebra att få en sådan portion.”

Har du behov av egentid? ”Ja, det har jag. Och den skaffar jag mig. Då håller jag mig inne, eller så går jag ut i skogen.”

peterwretlund003.png

Oskarshamns-Nytt träffar Peter Wretlund på Konditori Flanaden.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS