SD näst största parti enligt opinionsmätning

SD näst största parti enligt opinionsmätning

2022-08-27 Av av Annicka Gunnarsson

Annons: Nationaldagen 6 juni

VALET 2022

På fredagen släppte DN/Ipsos sin första opinionsmätning inför valet med drygt två veckor kvar till valdagen. SD ökar i mätningarna och är enligt undersökningen nu landets näst största parti.

Moderaternas Ulf Kristersson siktar på att bli statsminister med stöd från Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna men med drygt två veckor kvar till valet så har partiets position försvagats. Enligt DN/Ipsos nya opinionsmätning som släpptes på fredagen har Jimmie Åkesson och SD störst stöd av väljarna på högerkanten.

Lockar väljare från M

SD:s väljarstöd ökar för tredje DN/Ipsos-mätningen i rad och ligger nu på 20,7 procent. Partiet lockar väljare M som nu ligger hela 4 procentenheter under SD.

”Även om Ulf Kristersson är den tydligaste statsministerkandidaten bland de så kallade maktskiftespartierna så är han det utifrån en betydligt svagare position nu jämfört med i våras”, säger opinionsanalytikern Nicklas Källebring till DN.

Opinionsmätning

Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?

  • Socialdemokraterna 30,4% (30,7%)
  • Sverigedemokraterna 20,7% (19,3%)
  • Moderaterna 16,6% (19,6%)
  • Vänsterpartiet 8,5% (9,4%)
  • Centerpartiet 6,9% (5,3%)
  • Kristdemokraterna 5,5% (5,9%)
  • Miljöpartiet 5,0% (2,9%)
  • Liberalerna 4,6% (5,1%)

Resultat augusti 2022 (resultat juni 2022).

Sammanfattningsvis så har övriga partier i högerblocket tappat sedan den senaste opinionsmätningen i juni. Liberalerna, som lyckades komma över gränsen vid förra mätningen i juni, tappar väljarstöd och ligger på marginalen.

I vänsterblocket är det Centerpartiet och Miljöpartiet som ökar medan de andra minskar. I förra mätningen låg MP långt under 4-procentsspärren men nu ser partiet ut att klara gränsen.

Vänsterblocket leder

Väljarstödet för högerblocket med SD+M+KD+L ligger sammanlagt på 47,4 procent medan vänsterblocket med S+V+C+MP ligger på 50,8 procent.

Av de tillfrågade i undersökningen tror 47 procent att det blir en S-ledd regering och 28 procent tror att det blir en M-ledd regering.

”Å andra sidan skulle väljarnas pessimistiska syn på utvecklingen i Sverige kunna tala för ett maktskifte. Andelen som anser att det går åt fel håll fortsätter att öka och är nu uppe på 50 procent”, enligt DN/Ipsos.

FAKTA / SD I OPINIONEN

Ipsos har genomfört 1 630 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 16-24 augusti. Resultatet publicerades i DN 2022-08-26.

SD ligger före M även i SVT/Novus mätning från 22 augusti samt SvD/Sifos mätning den 26 augusti.

Foto: Sverigedemokraterna

Dela gärna artikeln med dina vänner: