SD reagerar starkt på de svåra språkbristerna inom äldreomsorgen

SD reagerar starkt på de svåra språkbristerna inom äldreomsorgen

2021-10-19 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna reagerar starkt på måndagens artikel i Oskarshamns-Nytt, där en anställd inom äldreomsorgen i kommunen slår larm om utbredd språkförbistring (läs den artikeln här).

Många timvikarier talar så dålig svenska att de inte klarar av att utföra sina arbetsuppgifter på ett tillfredsställande sätt. Det rör sig om svåra språkbrister. Situationen är densamma på ett flertal arbetsplatser inom äldreomsorgen i kommunen, berättade hon.

SD ser väldigt allvarligt på de nya uppgifterna.

Partiet har under en lång tid lagt fram förslag om att det ska införas språkkrav och språktester vid anställningar inom omsorgen – något som majoritetspartierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte har nappat på.

”Självklart ska det vara ett krav att personal som arbetar inom omsorgen ska kunna skriva, tala och förstå svenska”

LEIF AXELSSON (SD)

– Självklart ska det vara ett krav att personal som arbetar inom omsorgen ska kunna skriva, tala och förstå svenska. Jag har påtalat detta flera gånger i socialnämnden, säger Sverigedemokraternas gruppledare Leif Axelsson.

Leif Axelsson (SD). Arkivfoto: Peter A Rosén

Han fortsätter:

– Våra gamla är värda en säker och god omsorg. Nu är det på tiden att den styrande majoriteten vaknar och tar till sig av kritiken. Vi måste lönesatsa på personal som väljer att arbeta med vård och omsorg, vilket är något som vi sverigedemokrater kommer att ta initiativ till i den nuvarande budgetprocessen.

”Man leker med våra äldres liv och detta måste få ett slut”

MICHAEL ERLANDSSON (SD)

Fullmäktigeledamoten Michael Erlandsson (SD) har dessutom lämnat in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S), där han kräver svar på vad kommunalrådet tänker göra för att garantera att alla medarbetare inom omsorgen har tillräckliga kunskaper på språkfronten.

SD ställer frågan till Andreas Erlandsson på grund av att partiet anser att frågan är av övergripande vikt för kommunen.

Sverigedemokraterna konstaterar också att det uppenbarligen har varit svårt att lösa problemet i socialnämnden.

– De varningsrop som vi hör från medarbetarna visar att Socialdemokraterna använder omsorgen som ett integrationsprojekt, vilket går emot allt vad en säker och värdig omsorg ska vara. Man leker med våra äldres liv och detta måste få ett slut, säger Michael Erlandsson.

Michael Erlandsson (SD). Arkivfoto: Peter A Rosén

Läsarfråga:

Anser du att det är viktigt att vårdpersonal kan svenska?
848 röster

Foto: Freepik (översta bilden)

Dela gärna artikeln: