SD undrar: Varför vill inte S, C och L slå vakt om samtliga tre sjukhus i länet?

SD undrar: Varför vill inte S, C och L slå vakt om samtliga tre sjukhus i länet?

2021-12-14 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

”Sverigedemokraterna ser med oro på att den S-ledda majoriteten i Region Kalmar län inte vill slå vakt om samtliga länets tre sjukhus.”

Det skriver SD i ett pressmeddelande på tisdagen.

”Till tisdagens möte med regionstyrelsen hade Sverigedemokraterna lämnat in en skrivelse, där partiet kräver att hela regionstyrelsen gemensamt lovar att för framtiden slå vakt om och utveckla samtliga länets tre sjukhus. Det S-ledda styret röstade dock nej till detta”, skriver partiet.

”Det är oroväckande att det S-ledda styret vägrar att göra en utfästelse om att det ska finnas tillgång till sjukvård på lika villkor för alla invånare i länet”

MARTIN KIRCHBERG (SD), OPPOSITIONSRÅD

– Det är oroväckande att det S-ledda styret vägrar att göra en utfästelse om att det ska finnas tillgång till sjukvård på lika villkor för alla invånare i länet, säger Martin Kirchberg, oppositionsråd för Sverigedemokraterna.

”Sverigedemokraterna är kritiska till att det S-ledda styret i svaret på skrivelsen istället öppnar för ytterligare centralisering av sjukvården.”

”Lade ned IVA”

– När man ser på hur det S-ledda styret häromåret lade ned IVA-mottagningen i Oskarshamn och flyttade bort väl fungerande kirurgi från Västerviks sjukhus, så finns det anledning att vara orolig för om medborgarna i hela länet i framtiden kommer att ha tillgång till sjukhusvård på nära håll, säger Bo Karlsson, ledamot för SD i regionstyrelsen.

”SD pekar också på de stora underskotten i hälso- och sjukvårdsförvaltningarna och den akuta bristen på personal inom många av sjukvårdsyrkena, som leder till användning av dyr hyrpersonal.”

”Det finns all anledning att vara orolig för att Socialdemokraterna kommer att använda ytterligare centralisering som ett sätt att försöka lösa bristen på personal och resurser”

CLAUS ZAAR (SD)

– Det finns all anledning att vara orolig för att Socialdemokraterna kommer att använda ytterligare centralisering som ett sätt att försöka lösa bristen på personal och resurser. Ska befolkningen i Kalmar län betala med sämre tillgänglighet på grund av Socialdemokraternas vanstyre, säger Sverigedemokraternas ledamot i hälso- och sjukvårdsberedningen, Claus Zaar.

”Sverigedemokraterna kräver i stället att det tillförs större resurser för att förbättra sjukvårdspersonalens villkor och rekryteringen till sjukvårdsyrkena. Partiet vill också att mer statliga medel tillförs Kalmar län.”

”Extremt missgynnat”

– Vårt län är redan extremt missgynnat av den Socialdemokratiska regeringen. Det är mycket oroande att det S-ledda styret här i Region Kalmar län, när de nu fått chansen, likväl vägrar att göra utfästelsen att bevara och utveckla samtliga länets tre sjukhus, säger Martin Kirchberg.

Arkivfoto: Peter A Rosén (Oskarshamns sjukhus)

Dela gärna artikeln: