Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SD vill ha språkkrav inom omsorgen i Oskarshamns kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna kräver att Oskarshamns kommun ska införa en språkgaranti inom äldreomsorgen.

SD har lämnat in en motion till fullmäktige, där partiet kräver att kommunen utreder hur en språkgaranti kan införas inom kommunens omsorg – med betoning på äldreomsorgen.

”Detta efter att det har framkommit att det finns brister i vikariesituationen på Solbacka, med bland annat bristande språkkunskaper”, skriver SD i ett pressmeddelande.

– Sverigedemokraterna har under lång tid drivit och påtalat vikten av att personalen inom omsorgen behärskar svenska på en sådan nivå att missförstånd inte kan uppstå, säger partiets gruppledare Michael Erlandsson.

”Mycket missnöjd”

”I ljuset av detta har frågan om politikens möjligheter att komma ut i verksamheten och träffa äldre och medarbetare återigen aktualiserats. Från Sverigedemokraternas sida är man mycket missnöjd med att den styrande majoriteten, i form av Socialdemokraterna och Moderaterna, har förbjudit de politiska partierna att göra egna besök på äldreboendena”, skriver partiet.

– Vi har påtalat det felaktiga i att förbjuda oss folkvalda att besöka äldreboendena och träffa de boende från dag ett när Socialdemokraterna och Moderaterna föreslog detta i socialnämnden. Det handlar enbart om att Socialdemokraterna och Moderaterna vill lägga locket på och hindra oss folkvalda från att träffa boende och medarbetare där vi vet att behovet finns, säger Leif Axelsson (SD), som är ledamot i nämnden.

Nu vädjar SD till Socialdemokraterna och Moderaterna, med en förhoppning om att de två majoritetspartierna ska lägga undan prestigen.

”Vårt ansvar”

”Om folkvalda politiker inte kan besöka verksamheterna på eget initiativ, så ökar risken att politiken fattar beslut som inte är välgrundade”, skriver SD i pressmeddelandet.

– Det är vårt ansvar som politiker att vara insatta i hur det är på våra äldreboenden – och tydliga språkkrav skulle stärka såväl våra äldres som våra medarbetares situation, betonar Michael Erlandsson.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Michael Erlandsson (SD). FOTO: PIERRE STJERNFELDT
Leif Axelsson (SD). FOTO: PETER A ROSÉN

GRAFIK: SVERIGEDEMOKRATERNA

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS