INSÄNDARE
Trump rasar efter att Iran attackerat två amerikanska militärbaser i Irak, en hämnd på USA:s dödande av den islamistiska staten Irans överbefälhavare Suleiman vid ankomsten till flygplatsen utanför Bagdad.
Opinionen mot USA:s våldsamma aktioner växer i hela Nordafrika och den så kallade Mellanöstern, samt inte minst i USA, där demonstrationer arrangeras i ett 60-tal städer.
Folket minns ju USA:s invasion av Irak 2002 och vill inte ha ett nytt krig.
Iran är emellertid en växande stormakt i denna krisdrabbade region och Iran styrs av fanatiska mullor, varför fred knappast kan skapas mellan Trump och dessa religiösa krigsherrar, såvida inte alla utländska trupper lämnar Irak.
Efter stora folkliga protester i Irak har också den irakiska regeringen ställt kravet att såväl iransk militär som NATO-trupper ska lämna landet.
I Libyen rasar närmast ett inbördeskrig där marshalk Haftar lägger under sig allt större territorium, medan den FN-stödda regeringen i Tripoli begärt och fått stöd från NATO och Turkiet, som också skickat trupper till Libyen efter samtal med den tunisiske presidenten Kais Said.
Algeriet däremot har genom sin president krävt att alla utländska trupper ska ut ur Libyen samtidigt som de fördömer Haftars uppror.
Måndagen den 6 januari 2020 avgick hela den tunisiska regeringen, 40 ministrar, efter att folket demonstrerat och strejkat under en lång tid gentemot den utrikespolitik som förts och mot att Tunisiens efter revolutionen 2011 inte efterföljde den sekulära konstitutionen och mot att vallöften om arbete och sociala rättigheter inte infriades.
Motståndet har letts av den Nationella fackliga organisationen UGTT.
“Såväl arbete som fred”
På årsdagen av revolutionen, när diktatorn Ben Ali störtades och landet fick flerpartisystem och en ny sekulär konstitution, deklarerade Nouredene Taboubi, ordförande för UGTT, att folket nu kämpar för en ny revolution som ska ge invånarna såväl arbete som fred, det vill säga socialismen. Kampen kommer att organiseras sektionsvis utifrån arbetsplatserna, förklarade Taboubi.
Det tog inte lång tid förrän det kämpande tunisiska folket under dess fackliga ledning lyckades störta shejk Ghanouchi och den islamistiska regeringen Ehnada, som bakom ryggen på parlamentet knutit band med Erdogan i Ankara och tillåtit turkiska trupper att passera tunisiskt territorium i kriget mot Libyen.
Socialdemokratisk regering
Idag har Tunisien en socialdemokratisk regering under premiärminister Fakhfakh. Fakhfakh säger sig vilja styra genom samtal med den fackliga landsorganisationen UGTT.
Med detta ser vi fram emot en tid då de politiska vindarna från president Trump är på väg att vända.
Charlotte Svärdström