Shalom i Oskarshamn får kritik: ”De satt och stod tätt ihop”

Shalom i Oskarshamn får kritik: ”De satt och stod tätt ihop”

2020-07-26 1 av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

En av våra läsare, en oskarshamnare, hörde av sig på söndagskvällen.

Han hade reagerat på Shaloms körsång i hamnen i Oskarshamn.

– De satt och stod tätt ihop – både sångare och publik, säger han.

Läsaren är kritisk och undrar hur körsångarna och publiken tänkte, med tanke på smittorisken i dessa pandemitider. Han påpekar att körsång är extra riskfyllt i sammanhanget, vilket Folkhälsomyndigheten har påtalat vid flera tillfällen.

Birger Borgemo, skeppare och verksamhetsledare vid Shalom Mission, säger så här till Oskarshamns-Nytt:

– Det känns ju bra att få förklara hur vi arbetar med att minimera smittorisken vid sådana här tillfällen. Vi uppmanade, som vi gjort vid alla sångframträdanden vid några tillfällen, att hålla avstånd. De stolar vi satte ut var till antalet 30 stycken – och de stod utspridda.

”Inte någon risk”

– Vi antar, och som vi kunde se, att de som var nära varandra kom från samma umgängeskrets eller familj. I övrigt var det folk som passerade och stannade en stund för att se vad som pågick. Dessutom var platsen till ytan väldigt stor, så vi anser inte att det fanns någon risk. Vi hade även eget folk som rörde sig bland publiken för att skapa avstånd mellan de grupper som inte hörde ihop.

– De som medverkade har, likt en familj, varit tillsammans under hela våren för att öva och planera för sina framträdanden, så det var ingen tillfälligt hopslagen kör. Vid flera tillfällen har vi haft väktare som besökt våra sångtillfällen och de har inte haft något att anmärka på, säger Birger Borgemo.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

Privat