Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

SPORT

Opinion

Tjänster

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Skador för miljoner i vinterstängda fritidshus – tips för att undvika skador

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

BOENDE

Sommarstugor drabbas ofta av kostsamma skador under vintern. Hur fritidshuset stängs på hösten kan göra skillnad för hur huset klarar vintern. Försäkringsbolaget If tipsar om hur du stänger stugan för att kunna öppna ett oskadat sommarhus på våren.

Det är ofta med ett visst vemod det är dags att stänga fritidshuset för vintern, men med rätt förberedelser kan man som fritidshusägare se fram emot en härlig säsong nästa år.

Vattenskador i fritidshus ökar

Varje år drabbas många fritidshusägare av skador som orsakats av att vattenledningar frusit sönder. Det blir vattenskador som tar tid att åtgärda och under tiden kan fritidshuset inte användas som man tänkt sig.

“50% av alla skador inträffar under vinterhalvåret och majoriteten av dem beror på läckande vattenledningar”, Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Under det senaste vinterhalvåret anmäldes cirka 720 vattenskador till If, vilket motsvarar en ökning med knappt 74 procent jämfört med året innan. Ökningen beror delvis på fler läckageskador jämfört med året innan. Kostnaden för medelskadan uppgick till omkring 36 000 kronor.

Även antalet anmälda maskinskador ökade kraftigt under den senaste vintern.

“Vad gäller just maskinskador såg vi på If en ökning med 51 procent, jämfört med året innan. Det handlar främst om fler anmälda skador rörande värmepumpar och hushållsmaskiner. Medelskadan för maskinskador kostade i snitt cirka 6 000 kronor”, säger Jenny Rudslätt.

Inbrott ökar under hösten

Sett till de senaste vintrarna har det anmälts mellan 200-250 skador orsakade av stölder och inbrott. Inbrottsfrekvenserna brukar öka under hösten.   

“Under den senaste vintern minskade dock antalet anmälda skador orsakade av stölder och inbrott, vilket åtminstone delvis kan ha berott på restriktioner i samband med pandemin”, säger Jenny Rudslätt.

“Fritidshus som ligger långt från bostadsorten kan vara svåra att titta till regelbundet. Ett sätt att få koll är att ha övervakningskamera. Det finns sådana som fungerar utan WiFi”, tillägger hon.

Grannsamverkan är ett annat sätt att hjälpa varandra att ha koll på huset. 

“Att någon tar ett varv runt huset är även värdefullt efter storm, kraftigt regn och vid ovanligt kallt väder”, avslutar Jenny Rudslätt som nedan sammanställt ett antal tips för dig som fritidshusägare.

Inbrott i fritidshus ökar vanligtvis under hösten. Foto: Freepik

FAKTA / Ifs råd för att undvika skador i fritidshuset i vinter:

Att göra inomhus

För att undvika frysskador

  • Stäng av huvudvattenkranen, öppna alla vattenkranar och spola ut det vatten som finns i rören. Då begränsas skadorna om rör eller annat skulle frysa sönder och orsaka läckage. Detta bör du göra även om du har underhållsvärme i huset. 
  • Rensa och frostskydda golvbrunnar och vattenlåsen i handfat och golvbrunnar  genom att hälla i rödsprit. Blanda 1 del vatten med 1 del rödsprit så klarar det ner till 28 minusgrader.
  • Vattentoaletter bör tömmas på vatten. Stäng av vattnet och spola tills cisternen och toaletten är tom. Häll i lite rödsprit i vattenkröken och spolcisternen så att det vatten som blir kvar inte fryser. 
  • Töm varmvattenberedaren som annars riskerar att frysa sönder.

För att slippa fukt och mögel

  • Öppna luftventilerna för att säkra god luftcirkulation och motverka fukt- och mögelangrepp.
  • Ställ in underhållsvärme på minst 10 grader. Även om huset är oisolerat kan det vara bra med underhållsvärme. Har du ett kaklat badrum behöver du ha lite värme i badrummet för att kakelplattorna inte ska frysa sönder och spricka. 

För att undvika stöld och inbrott

  • Töm huset på värdesaker och stöldbegärliga föremål.
  • Gå en sista runda i huset och kontrollera att du inte lämnat något som är stöldbegärligt.
  • Om du har grannar som är vid stugan ibland kan du be dem gå och se till huset då och då, om du själv inte har möjlighet. Detta gäller särskilt efter storm, kraftigt regn och vid ovanligt kallt väder. 

Att göra utomhus

Minska risken för vattenskada

  • Rensa hängrännor, annars finns risk för vattenskador på fasad och grund.
  • Täck över skorstenen för att undvika vattenskador inomhus, men se till att luft kan cirkulera.
  • Placera avledningsrännor från stuprörens mynningar för att leda bort regnvatten från huset.
  • Byt trasiga takpannor och takpappen om den är skadad.

Stäng ute skadedjur och andra objudna gäster

  • Kontrollera att alla fönster och dörrar är stängda och låsta.
  • Stäng källarluckor och se till att det inte finns några andra öppningar som skadedjur kan ta sig igenom. Tänk på att en mus kan tränga sig in genom hål på 6-8 mm.
  • Se till att gräset är kortklippt runt huset.
  • Stapla inte ved som mössen kan gömma sig i nära bostadshuset.

Båt på tomten?

  • Om du har en båt uppställd på tomten ska den vara försedd med godkänt lås. Det är vanligt med stöld av båt under vinterförvaring.
  • Lås in båtmotor, räddningsbåt, elektronisk utrustning och andra lösa inventarier från båten.

Foto: IF Skadeförsäkring (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS