Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Skedemosse kan bli Ölands största solcellspark

ANNONS

ÖLAND

European Energy har påbörjat samråd med Länsstyrelsen i Kalmar län för Skedemosse PV, en planerad solpark utanför Borgholm. ”Parken är ett viktigt bidrag i arbetet för mer förnybar energi och en grön omställning av samhället. När parken står färdig förväntas den producera el motsvarande 5 200 villors årliga förbrukning av hushållsel”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Det aktuella området omfattar cirka 31 hektar betesmark och ligger fem kilometer utanför Borgholm, sydost om Köpingsvik. Samråd är inskickat till Länsstyrelsen i Kalmar län och parallellt så har arbete med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) påbörjats.

– För att förverkliga den gröna omställningen och pressa ner de höga elpriserna behöver vi öka andelen förnybar energi. Solceller är det energislag vi kan få på plats snabbast med en byggtid på bara 12-16 månader. Det betyder att Skedemosse solpark har potential att bidra med ett tillskott på grön energi efter bara 1–1,5 år. Nu hoppas vi på ett snabbt och positivt besked från Länsstyrelsen så att vi kan ta nästa steg, säger Peter Braun, projektchef för European Energy, Sverige (bilden).

Arrendeavtal på 35 år

Marken där solparken planeras ägs av Elna-Brith af Wåhlberg på Skedemosse gård på Öland. European Energy har tecknat ett arrendeavtal på marken som sträcker sig över 35 år, vilket är den beräknade livstiden för solpanelerna. När panelerna är färdiganvända tas de bort och marken kan återställas helt.

– Marken där solparken ska uppföras är betesmark och vi planerar att fortsätta att använda den på samma sätt, även när solparken står färdig och levererar grön el. Vi tror att djuren kommer att trivas bra där med skydd för vädret och att även marken gynnas genom skuggning under torra perioder. Vi ser bara fördelar med projektet, säger Elna-Brith af Wåhlberg.

Elna-Brith af Wåhlberg
Elna-Brith af Wåhlberg på Skedemosse gård på Öland arrenderar ut betesmark i 35 år vilket är den beräknade livstiden för solcellerna.

Foto: European Energy

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS