IKO-backen Niclas Burström hyllar publiken efter segern mot Skellefteå: ”Fansen är fantastiska”

IKO-backen Niclas Burström hyllar publiken efter segern mot Skellefteå: ”Fansen är fantastiska”

2022-10-22 Av av Peter A Rosén

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

OSKARSHAMN

Skellefteåsonen Niclas Burström var med och spelade fram till två mål när IK Oskarshamn besegrade Skellefteå AIK med 5­–4, efter förlängning, i Be-Ge Hockey Center på lördagskvällen.

– Det känns riktigt skönt att vinna – men det var såklart surt att vi tappade 4–2-ledningen, säger han till ON efter matchen.

– Vi fick många boxplay (sju för IKO och tre för gästerna, 20-10 i utvisningsminuter, totalt, reds. anm.) – och de har många skickliga spelare (Skellefteå hade 28,57 i powerplayprocent och IKO landade på 66,67), men starkt av oss att vinna ändå.

Vad säger du om alla utvisningar?

– Många var väl kanske utvisningar. Sedan släppte de väl vissa grejer. Det vi kan göra är att jobba med klubborna. Att vi är noggrannare där. Men vi får inte lägga för mycket fokus på hur domarna dömer, säger Niclas Burström, som själv drog på sig två utvisningar (två tvåor).

Här åker Niclas Burström på en tvåa. Foto: Peter A Rosén

Han hade dock bäst plus/minus-statistik i IKO denna afton (plus två) och han spelade 22 minuter och 27 sekunder.

”Det viktigaste är att vi vinner”

NICLAS BURSTRÖM

Du måste vara väldigt nöjd med din insats…

– Ja, absolut. Men det viktigaste är att vi vinner. För ens egen del blir det förstås en liten push när det kommer till självförtroendet. Det känns skönt att få vara med och bidra lite framåt. Det är alltid kul – men det viktigaste är att vi vinner, som sagt var, svarar Niclas Burström, som fintade skott och spelade fram till Ahti Oksanens avgörande mål med 18 sekunder kvar av förlängningen (Burström passade Oksanen som stod helt ren vid bortre stolpen och enkelt kunde skicka in pucken i tom kasse).

Kändes det extra skönt att få göra en sådan fin insats mot hemstadens lag?

– Ja, absolut. Det känns jättehärligt.

Niclas Burström är mycket skicklig med pucken. Foto: Peter A Rosén

Har du hunnit hälsa ordentligt på några i SAIK?

– Ja, de kom ju i går, så då träffade jag några av gubbarna. Jag känner många sedan tidigare. Då var jag lite kompis med dem – och i dag var vi fiender.

Men det var inga hard feelings på isen?

– Inte efter matchen – men det är klart att man skriker lite på varandra under matchens gång, säger Niclas Burström, som har lirat mot SAIK tidigare (under sin säsong i Växjö).

Vad säger du om säsongsinledningen för egen del och för laget?

– Det känns bättre och bättre för egen del, säger Niclas Burström, som har gjort totalt tre poäng så här långt (ett mål sedan tidigare).

– Det har känts ganska stabilt. Försvarsspelet sitter, tycker jag. Och under de senaste matcherna har jag varit med och skapat mer framåt. Och i dag kom det lite utdelning också. Det känns skönt att jag är på rätt väg i alla fall.

Många supportrar tittar enbart på poängen – men du har ju inte spelat så mycket i numerära överlägen…

– Nej, exakt. Det blir mycket fem mot fem. Jag är väl sådan som spelare också – jag vill börja i rätt ände. Börjar man där, så kommer det andra med tiden, säger Niclas Burström, som nu står på plus två i den sammanlagda plus/minus-statistiken.

Men du hoppas förstås på spel i powerplay framöver?

– Ja, självklart. Men vi har tio andra gubbar som är bra.

”Vi har otroligt kul tillsammans”

Hur har tiden i Oskarshamn varit hittills, tycker du?

– Det har varit bra. Vi har härliga grabbar i laget och vi har otroligt kul tillsammans.

– Vi har spelat elva matcher och vunnit sex (fem tvåpoängare och en trea). Det är klart att vi hade velat ha fler trepoängare, men fortsätter vi att spela som vi gjorde i dag så kommer de.

Hur kommer det sig att du valde IKO efter förra säsongen?

– Det var en process. Jag spelade i Tyskland ifjol – och vi trivdes bra där. Men hela familjen kände att det var tufft att vara där under coronapandemin. Vi kände allihop att vi ville hem till Sverige – och då började jag kolla. Jag hade listat några lag som vi kunde tänka oss. Sedan pratade jag med Filander (IKO:s huvudtränare Martin) och Fröberg (IKO:s general manager). Det är ett lag på uppgång som spelar ett spel som passar mig, tror jag.

– Jag känner även en del spelare som har varit här – och de hade bara bra saker att säga om stan och laget. I slutändan var det ett ganska lätt val.

Kände du någon i laget sedan tidigare?

– Nej, eller, jo, när jag skrev på så kände jag Johan Alm (som lämnade laget i somras).

”Alla vi träffar är jättesnälla människor”

Hur är det att bo i Småland och Oskarshamn?

– Vi trivs jättebra. Min fru trivs bra och vi har barn i förskolan som trivs bra. Alla vi träffar är jättesnälla människor. Vi känner oss otroligt välkomna.

Du skrev på ett treårskontrakt inför den här säsongen. Vilka förväntningar har du på dig själv?

– Jag vill hjälpa laget att vinna matcher. Jag har aldrig varit en spelare som har siktat på att göra exempelvis 50 poäng. Jag vill vinna matcher. Oskarshamn gjorde en jätteresa förra säsongen (kvartsfinal) och målet är att gå till slutspel igen. Det är en otroligt jämn och tajt serie, men jag tycker att vi har börjat ganska bra.

Du har två SM-guld (med Skellefteå) och du har blivit utsedd till SHL:s bästa back under en säsong (2015–2016). Är det inte svårt att hitta drivkraften när man redan har sådana fina meriter i bagaget?

– Nej, för mig är det inga problem. Att få komma ut en sådan här kväll med det trycket på läktarna gör att det är lätt att hitta motivation, svarar Niclas Burström.

– Att spela inför den stämningen och vara i en grupp och vinna tillsammans, det är en härlig känsla.

”Fansen är fantastiska”

Oskarshamn har en liten hall med SHL-mått mätt. Hur ser du på det?

– Nej, det är inga problem. Det blir bra tryck här. Fansen är fantastiska. Det är svinkul att spela, säger Niclas Burström.

Niclas Burström. Foto: Peter A Rosén

Fakta / Niclas Burström

Ålder: 31 år (fyller 32 i januari).

Född i: Skellefteå, 1991.

Moderklubb: Jörns IF.

Position: Back.

Längd: 175 cm.

Vikt: 74 kg.

Klubbfattning: Vänster.

Klubbar i karriären: Skellefteå AIK (lejonparten av karriären), Växjö Lakers, Vityaz Podolsk (KHL), Yugra Khanty-Mansiysk (KHL), Schwenninger Wild Wings (tyska DEL-ligan) och IK Oskarshamn.

Aktuell som: Ett av nyförvärven i IKO inför den pågående säsongen. Han skrev på ett treårskontrakt.

Främsta meriter: SM-guld med Skellefteå AIK 2012–2013 och 2013–2014, SM-silver med SAIK 2010–2011, 2011–2012, 2014–2015 och 2015–2016, VM-brons 2014 och säsongens bästa back i SHL 2015–2016 (Salming Trophy).

Matchfakta

Ishockey

SHL

IK Oskarshamn – Skellefteå AIK 5–4, efter förlängning (1–2, 2–0, 1–2, 1–0)

Mål, IKO: Patrik Karlkvist 2, Jiri Smejkal, Robin Norell, Ahti Oksanen.

Mål, SAIK: Tom Kühnackl, Andreas Wingerli, Jonathan Pudas, Filip Sandberg.

Skott på mål: 30–33.

Utvisningsminuter: 20–10.

Tacklingar: 14–6.

Tekningar: 36–33.

Publik: 2 912 betalande (Be-Ge Hockey Center).

IKO, som på lördagen tog femte tvåpoängaren av fem möjliga (fyra förlängningssegrar och en straffseger), möter Timrå på bortais på tisdag.

Här är tabellen.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Niclas Burström. Mycket bra insats. Två målgivande passningar. Bästa matchen hittills i IKO-tröjan.

** Blaine Byron. Tre målgivande passningar.

* Patrik Karlkvist. Två nya mål från skyttekungen. Etta i SHL:s skytteliga med sina tio fullträffar på elva matcher. Kedjekamraten Antti Suomela är tvåa i poängligan, med 17 poäng på elva matcher.

Totalställning:

19: Antti Suomela

12: Patrik Karlkvist

7: Joe Cannata

5: Ahti Oksanen, Blaine Byron

3: Robin Norell, Tim Juel, Emil Martinsen Lilleberg, Niclas Burström

2: Juuso Riikola, Myles Powell

1: John Dahlström, Jiri Smejkal.

Dela gärna artikeln med dina vänner: