Slutreplik: ”Nej, Ibn Rushd borde inte få bidrag av skattemedel”

Slutreplik: ”Nej, Ibn Rushd borde inte få bidrag av skattemedel”

2021-02-05 0 av Oskarshamns-Nytt


Dela gärna artikeln:

DEBATTARTIKEL

Slutreplik: Nej, Ibn Rushd borde inte få bidrag av skattemedel.

Som replik till vår artikel om att stödet till Ibn Rushd borde strypas för att sluta finansiera islamism, har distriktschefen för Ibn Rushd Östra, Josefin Nyström, skrivit ett försvarstal som hyllar sin egen verksamhet. Hon försöker positionera den som en brygga och integrationsresurs för nyanlända.

Nyström skriver att ”För många är vi helt enkelt den första samhällsaktören som man möter”.

”Har misslyckats kapitalt”

För oss är det bara ytterligare ett bevis på att den av andra partier så omhuldade ”integrationen” har misslyckats kapitalt.

Dessutom tycks bara en ytterst liten del av verksamheten kunna sorteras in under den rubriken.

Johan Westerholm, skribent på ledarsidorna.se, har i många år granskat de islamistiska miljöerna i Sverige, och är väl insatt i Ibn Rushds verksamhet. Han skriver att ”Ibn Rushd egen rapportering av fördelningen av utbildningstimmar pekar dock på att över hälften av resurserna används till utbildning i arabiska samt koranstudier. Endast en tiondel kan betecknas som vara den brygga som Nyström pekar på.

”Mindre smickrande delar”

Som Nyström skriver gav Göteborg stad revisionsbyrån KPMG i uppdrag att granska Ibn Rushd. Hon lyfter fram en positiv bild ur KPMG:s rapport, men glömmer sedan bekvämt nog att skriva att stadens sociala resursnämnd faktiskt stoppade bidragen med anledning av rapporten, som naturligtvis även innehöll andra mindre smickrande delar.

Även från Erik Amnås rapport till Folkbildningsrådet ”När tilliten prövas” undviker Nyström att nämna att rapporten konstaterar att Ibn Rushd gjort folkbildningsmässiga övertramp och engagerat föreläsare med demokratifientliga och antisemitiska åsikter.

Rapporten skriver t.ex. om ”idémässiga svagheter och direkta felsteg som är problematiska utifrån folkbildningsanslagets syften och villkor”.

”Kopplingar till terrorism”

Vilka parter Ibn Rushd samarbetar med i Kalmar län är inte känt, men på nationell nivå och i andra delar av landet har det slagits fast att flera av förbundets samarbetspartners har tydliga kopplingar till terrorism och anti-demokratiska rörelser.

Vi välkomnar dock en granskning av förbundets samarbetspartners, ekonomi och deltagarrapportering i vår del av landet.

Martin Kirchberg (SD), regionråd

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot

Martin Kirchberg (SD). FOTO: PIERRE STJERNFELDT
Mattias Bäckström Johansson (SD). FOTO: PETER A ROSÉN